Billigere enn tax free

Hvis du er rask på bestillingsknappen, rekker du å få tak i denne råbillige champagnen til 17. mai-festlighetene. Eller nøye deg med det gode alternativet.
Aase E. Jacobsen
14 Mai 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

De Meric Champagne Brut Selection (45949) er en ren og frisk champagne med flott moden eplekarakter, med fin mousse, veldig god frukt, og fin fedme i finishen. Topp å skåle med for den store dagen, dessuten utmerket til koldtbordet, eller til forretter med kylling/lyst kjøtt.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Til champagne å være er den usedvanlig gunstig priset. Dessuten kommer den fra en liten produsent som gjør alt på "gamlemåten". Vinene gjæres delvis i store eikefat, og den berømte snuingen av flaskene før de skal omkorkes (rémuage), gjøres for hånd.

Lett å like
Dessuten bruker de Méric, i følge den svenske champagneeksperten Richard Juhlin, noen dråper cognac i sin liqueur d'expédition, altså den søte væsken som tilsettes vinen like før ny kork kommer på. Hvilket ikke forstyrrer dens aromaer, når det er så moderat som i dette tilfellet, men runder av champagnens normalt høye syre.

De Meric er ikke en knusktørr champagne, men siden den ikke har gjennomgått den malolaktiske gjæringen som omdanner den skarpe eplesyren til den rundere melkesyren, oppleves den likevel som svært frisk. Derfor er imidlertid ikke tørrere enn at den også er lett å like for novisene innen champagnens komplekse verden.

Dersom du holder til i sentrum av Oslo finner du pr. 15. mai kl. 07:47 denne champagnen lagerført i følgende utsalg:
 • Majorstuen (61 fl.)
 • Rosenkrantz' gate (32 fl.)
 • Oslo S (8 fl.)

Billigere i Norge
De Meric eies dels av Christian Besserat fra en berømt champagnefamilie og amerikaneren Dan Ginsburg som for øvrig har skrevet en innsiktsfull bok om champagne (The Art and Business of Champagne).

Men det som gjør denne champagnen så interessant, er at den er en spesialtapping for det norske markedet, og en yngre utgave av de Merics viktigste champagne Grande Réserve Sous Bois 1er Cru som selv i Frankrike koster godt over 200 kroner.

Det er ingen grunn til å klage over norske champagnepriser med andre ord.

Champagnekonkurrent
Men du må altså på polet, og hvis den ikke er å fremskaffe innen polet stenger onsdag kl. 18.00, er den likevel verd å vente på til etter nasjonaldagen. Da er franske Igé Crémant de Bourgogne (5783) et godt alternativ. Ingen champagne riktignok, men en veldig god musserende som konkurrerer med mang en champagne.

Dog ikke med vår utvalgte siden stilen er helt annerledes. Chardonnaydominansen gir den en frisk lime-, sitrus-, grønt eple- og mineralkarakter. Sammen med den delikate moussen og fine syren er resultatet en veldig elegant og harmonisk musserende som er perfekt til alt innen sjømat, og særlig skalldyr. Men som også vil fungere perfekt til å ønske velkommen med på 17. mai.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Foto: Roger Kolbu, Liz Mortensen
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En skvett juleøl gir laksen et solid kick i denne friske salaten
Dagens rett

En skvett juleøl gir laksen et solid kick i denne friske salaten

Juleøl er fantastisk ikke bare ved siden av mat, men også som en ingrediens i selve retten. Har du rester etter helgen, får du bruk for det her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her