Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Biodynamisk gjennomslag

En ny generasjon har skapt ny dynamikk og renere forhold i en av Burgunds mest fascinerende appellasjoner.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2007 - 15:12

Mens åtte av ti burgundprodusenter har lagt om til økologisk druedyrking, er det biodynamisk jordbruk som gjelder i Volnay. Frédéric Lafarge var den første til å heve fanen i full skala fra 2000. Selv om Domaine Michel Lafarge alltid har vært fremst i Volnay-teten, har overgangen til biodynami løftet vinene til nye høyder.

Rekken med svært gode årganger vi har sett siden den gang, trekker i samme retning. Og 2005 er i en klasse for seg. - Selv om jeg selv ikke kan gå god for det, trekker faren min paralleller til 1961, hevder Lafarge.

Lafarges volnay'er er kraftfulle med gode tanniner uten å være aggressive, og med appellasjonens lovede eleganse i rikt monn. Clos du Chateau des Ducs, Lafarges monopolvinmark på 0,6 hektar, gir i 2005 en slik komplett Volnay med nydelig rik og kjøttaktig skogsbærfrukt akkompagnert av flotte syrer og gode tanniner. 2004 er mykere og dermed allerede tilgjengelig - en superdeilig og sjarmerende vin.

Berømt aligoté
Caillerets er slankere og mer reservert med stort raffinement og potensial. Clos de Chênes er husets ubestridte herre med jern, røyk og kjøttaromaer i tillegg til intense mørke bæraromaer. Og den som trenger lengst tid på å komme ut. Selv den langt åpnere 2004 burde få fred en god stund til.

Lafarge lar vinene få lage seg selv også i vinkjelleren. Han fjerner imidlertid stilkene før gjæring siden han ikke liker det urteaktige grønne preget stilkene ofte gir. Dessuten brukes en svært liten andel ny eik, inntil 15 prosent. Vinen får dessuten ligge lenge på bunnfallet før omstikking, gjerne et helt år, slik at den klares naturlig. Dermed blir filtrering overflødig.

Lafarge er også kjent for sin sent høstete aligoté, Raisins Dorés, laget av druer fra 75 år gamle vinstokker. En morsom vin med masse søte frukter og en del bitterhet. Hans passetoutgrains L'Exception, fra 80 år gamle vinstokker er også med på å markere Lafarges tradisjonbundne stil.

Samtidig med forståelsen for at den eneste måten å få fram Volnays unike karakter på, er gjennom utbyttekontroll og retur til gamle dagers praksis i vinmarken, har det skjedd et generasjonsskifte i landsbyen.

Vanskelig ungdom
De Montille kan nok skilte med det mest kjente skiftet, selv om det har vært svært gradvis, ved at Etienne omsider har overtatt etter sin legendariske far, Hubert. Sønnen fortsetter i samme spor som sin far, noe annet ville blitt oppfattet som et svik mot alle beundrerne av denne nærmest katolsk strenge og puristiske men akk så holdbare stilen. Som har mer til felles med grand cru'er fra Côte-de-Nuits, enn med sine kolleger i Volnay.

De Montilles volnaystil kan også kalles Frankrikes svar på barolo. Bak den tøffe fasaden finnes det imidlertid en myk kjerne. Den gjør at selv Taillepieds, den mest maskuline av volnayene fra ett av de sterkeste jordsmonnnene i Volnay, viser frem sine feminine sider med tiden. I varme år som 1997 slipper du imidlertid å vente mer enn ti år før det skjer, men for de svært lovende 2005'ene som i øyeblikket kun kan smakes fra fat, er det uutholdelig langt fram.

De Montilles viner er generelt vanskelige å smake i sin ungdom. Selv Mitans som åpner seg raskere enn Taillepieds, er svært tøff og utilgjengelig, men bevares for en kraft. 1999 som også er en superårgang, har nå lettet litt på sløret og formelig strutter av energisk bærprakt, lag på lag med røde bær av alle slag, rik men likevel veldig slank med tydelig jordsmonnspreg, urter, blomster og krydder, strålende syrer og tanniner. Hvis den ikke får noen timer i karaffel først, er det nærmest et overgrep å nyte den nå.

Ingen chaptalisering
Mitans overgås selvsagt av Taillepieds som er de Montilles største volnayjuvel som på grunn av sitt steinete kompakte kalk- og mergeljordsmonn er en av de mest mineralske av alle. Men som i øyeblikket ikke byr på annet enn en nese lukket med tre hengelåser, stor stofflighet, veldig god syre og virkelig tøffe tanniner. Som i tillegg til urter og et snev av lakris er fellestrekkene for den unge de Montille.

De Montille er også kjent for sin reservasjon overfor chaptalisering.
- Forutsetningen er egentlig enkel. Utbyttet må styres nøye samtidig som druene må være perfekt modne, understreker Cyril Raveau, nyansatt kjellermester hos de Montille som også får være med på å introdusere arbeidsgiveren i biodynamiske rekker.

- Kombinasjonen av biodynamisk jordbruk og ingen chaptalisering er svært gunstig siden biodynami sikrer et høyt syrenivå i druene. Derfor var det ikke nødvendig å tilsette syre i et år som 2003, forklarer han.

Han får full støtte hos Thiébault Huber og Pascal Roblet som er representanter for den nye energien som har fylt vinkjellerne i Volnay.

Får være i fred
Huber hoppet av sommelierkarrieren i 1994 og startet Domaine Huber-Verdereau. Startkapitalen var morens 3,5 hektar vinmarker som hun hadde leid ut i tjue år. Vinmarkene var i dårlig helsemessig stand, og Huber var nødt til å ta et valg. Sakte men sikkert konverterte han til renere og renere jordbruk for å ende opp med biodynamisk dyrking fra 2003. To år senere var også de 4 hektarene han leier biodynamiske.

- Den kraftige haglskuren i 2005 og ødeleggelsen den forårsaket hos de som ikke driver biodynamisk, ga meg det beste bevis på hvor fornuftig beslutningen hadde vært, sier han.

2005 underbygger Huber-Verdereaus elegante, rene og ganske delikate stil. Han unngår å provosere fram mer ekstraksjon enn det selve gjæringen klarer. Det er ikke tanninrike viner som må ventes 10 år på, som er hans mål. Derfor lar han vinene være i fred så snart gjæringen er godt i gang. Temperaturen får imidlertid ikke overstige 28 grader. Fremmedgjær er selvsagt verken velkomment eller nødvendig.

Femini og maskulin utgave
- Biodynamien sørger for at den naturlige gjæren er til stede i tilstrekkelig monn, forsikrer han og fortsetter. - Jeg har heller aldri hatt problem med råte. Det skyldes nok silisumblandingen vi bruker. Dessuten trekker en slik vinmark til seg et mye bredere spekter av "ugress" som skaper en naturlig beskyttelse, påpeker Huber.

For å minimalisere fatpreget bruker han fat på 500 liter fremfor barrique. Andelen nye er maksimalt en firedel, bortsett fra i 2005, da var den lik null. Han tapper vinene inntil et halvt år før mange andre.
- Jeg har gjort det siden 2002 da jeg synes jeg beholder mer frukt på den måten, hevder han. Normalt filtreres ikke vinene, men i 2005 var det nødvendig siden naturlig klaring ikke varnok.

Hans Volnay village kommer fra tre cru'er på Pommard-siden med en del leirjord, og er derfor svært myk og sjarmerende men likevel med god punch. Premier cru'ene kommer i en feminin og en mer maskulin utgave, Frémiets og Robardelles. Sistnevnte som ligger helt på grensen til Meursault og derfor har et tynt jordsmonn med store steiner før du når ned på kalksteinen, har vinstokker som bestefaren plantet i 1943.

Bak fasaden
2005-utgaven er proppfull av mørke bær, rik og elegant med flotte syrer og gode tanniner. Frémiets er svært parfymert med mye søte mørke toner, deilig nesten sitrusaktig syrlighet, stor mykhet og likevel god fasthet. En superfeminin Volnay i ordets rette betydning.

Energiske Pascal Roblet hos Roblet-Monnot leter etter mer kraft, men ikke nødvendigvis med hjelp av mer ny eik, bare noe mer ekstraksjon, i sine volnay premier cru'er som han lager i alt seks av. Hans Taillepieds er imidlertid den diametrale motsatsen til de Montilles. Svært rik, åpen og sødmefylt med mange lag av mørke bær, eksotisk trevirke som sigarkasse, sjokolade og jordsmonn som pakker syrene og tanninene godt inn.

Brouillards som ligger i andre enden av Volnay er derfor enda mykere med mer røde enn mørke bær. Og Piture, som ligger vegg i vegg med Clos des Ducs, en av Volnays største juveler, har 76 år gamle vinstokker i sin leirholdige jord. Det gir vinen i et rikt år som 2005 en saftig karakter som i øyeblikket viser seg i en ungdommelig og upretensiøs bærprakt.

Fatprøven viste seg å stamme fra en helt ny barrique, og det knapt uten at fatet var mulig å identifisere. Et godt eksempel på hva en volnays "uskyldige" fasade kan skjule.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her