Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Blomstrende bobler

La Belle Epoque som opererer under tilnavnet Fleur de Champagne, er en av de mest legendariske champagnene som konkurrerer med Cristal og Dom Pérignon i prestisje.
Aase E. Jacobsen
21 Desember 2006 - 14:03

At Perrier-Jouët har fått en slik fremskutt status, er takket være grunnleggeren. Pierre-Nicolas-Marie Perrier kom fra en vinbondefamilie men hadde slått seg opp som korkforhandler.

Kjennskap til regionen
Fremsynt som han var etablerte han i 1811 et champagnehus sammen med kona Adèle som bidro med Jouët-navnet og en fot innenfor. Han var en viktig mann i champagneindustrien på begynnelsen av 1800-tallet og byttet med Jean-Rémy Moët om å inneha presidentfunksjonen i foreningen av champagnehus.

Perrier hadde altså en mer jordnær tilknytning i motsetning til de øvrige champagneprodusentene som enten stammet fra aristokratiet eller de mange tyske grossistene som inntok Champagne i denne hektiske epoken av områdets historie.

Derfor hadde han en inngående kjennskap til regionen og visste eksakt hvor de beste vinmarkene var. Han kjøpte mange parseller mellom 1806 og 1809, altså før champagnehuset var et faktum. Oppkjøp og nyplanting fortsatte utover 1800-tallet, og i dag teller porteføljen 65 hektar.

Tidlig ute
Det som er aller mest interessant er at all chardonnay og pinot noir er grand cru. I tillegg eies også noe pinot meunier som altså ikke er klassifisert som grand cru, hvilket gir et gjennomsnitt på 99,2 prosent på kvalitetsskalaen.

Perrier var dessuten en av de første til å prioritere chardonnay i druemiksen - i dag utgjør den 56 prosent av vinmarkene. Og til å lage en tørr champagne - som respons på kravet fra det viktige britiske markedet. Og til å lansere en årgangschampagne. Og som om ikke det var nok, var han den første til å sette landsbyens (cru'ets) navn på etiketten.

Derfor etablerte huset veldig tidlig en kvalitetsprofil som siden har vært holdt i hevd. Men det var først med lanseringen av Belle Epoque-cuvéen i 1964-årgangen at huset fikk sin prestisje personifisert og ble et ikon som dyrkes av så vel kjennere som champagneelskere.

Lett og elegant
Og nå er det 1998 som gjelder. Etter seks år på bunnfallet er det såkalte autolysepreget tydelig men i tillegg er frukt- og mineralkomponentene fremtredende sammen med et anstrøk av blomster. Det kommer definitivt ikke fra flaskens legendariske dekor av art nouveau-anemoner, men passer veldig godt inn i bildet av en feminin champagne.

De innsmigrende aromaene støttes av flotte syrer og en lett bitterhet i finishen. Champagnen er dominert (50-55 prosent) av chardonnay fra Avize og Cramant i Côte des Blancs, men har mye (40-45) pinot noir fra Mailly, Verzenay og Verzy i Montagne de Reims samt i enkelte årganger også litt pinot meunier fra Dizy i Vallée de la Marne.

Alltid elegant
Sistnevnte er en viktig kilde for Perrier-Jouëts hovedprodukt, Grand Brut. 40 prosent pinot meunier er mye, men så skal vinmarkene i Aÿ og spesielt Dizy gi ekstra god frukt.

De 35 prosentene med pinot noir kommer fra nordsiden av Montagne de Reims og bidrar derfor ikke med kraft men med en lett og fruktig karakter. Målet er at selv med mye røde druer skal Perrier-Jouëts lette og elegante stil skinne gjennom.

Utfordrer til Krug
Av samme grunn lages ikke Belle Epoque i varme og rike år som 1997 og 2000. For Belle Epoque Rosé som er dominert av pinot noir med noe pinot meunier, er derimot 1997 et utmerket år sammen med 1999.

Og Belle Epoque Blanc de Blancs som kommer fra de to beste parsellene i Cramant på til sammen tre hektar, har så langt gitt kun to årganger, 1993 og 1999. Med denne cuvéen har Perrier-Jouët laget en konseptmessig utfordrer til Krugs Clos du Mesnil som riktignok er laget av druer fra én enkelt og helt spesiell parsell i Le Mesnil-sur-Oger.

Oppkjøp
Begge disse superutgavene av Belle Epoque får noe kortere lagring på bunnfallet, fire og et halvt mot minimum fem for den vanlige. Grand Brut derimot tilbringer to og et halvt år i horisontalt leie.

Perrier-Jouët liker å sammenligne seg med Louis Roederer. Ikke bare på grunn av likheten mellom husenes toppcuvéer Cristal og Belle Epoque, men også fordi størrelsen på produksjonen er den samme, 2,5 millioner flasker.

Det er et stykke unna Mumms volum på nærmere 9 millioner, for øvrig regionens tredje største produsent,  som sammen med Perrier-Jouët ble kjøpt opp av Seagram's i 1959. Begge ble i 2001 innlemmet i Allied Domecq-porteføljen.

Foto: Perrier-Jouët, Cephas

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her