Bordeaux kan hvitt

Vellagete viner til behagelige priser er inntrykket panelet sitter igjen med etter å ha smakt seg gjennom utvalget av hvite og tørre viner fra Bordeaux. Prisspennet er relativt stort fra tett oppunder åtti kroner til over fire hundrelapper. Testens aller
Redaksjonen
25 August 2000 - 14:15

Selv om Latour Martillac koster over tre hundre kroner er den verd prisen. For her snakker vi om en vin helt i verdenstoppen. Som også er en meget elegant følge til mat. Billigste toppskårer Domaine de la Monestière 1998 er strengt tatt ikke en Bordeaux, men fra naboområdet Bergerac i nord. Den er kommet i ny årgang og som tidligere er den et usedvanlig godt kjøp.

Det er også Domaine de la Solitude 1996 som lages av Bernard Olivier, magikeren fra Domaine du Chevalier, av mange regnet som den aller beste hvite tørre bordeaux, men som ikke var tilgjengelig i Norge da testen ble avviklet
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 16. februar, omfatter så å si alle hvite, tørre Bordeaux-viner tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter appellasjon og årgang. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris

Poengskalaen er femdelt:
 

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1.juli 2000. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Bordeaux AC

****+
Aile d''Argent 1997 Best i test
Baron Philippe de Rothschild
kr 454
Kun horeca
Norex Int.
Farge og duft: Gylden gul. Rik duft av eik, flint og tropisk frukt samt gule epler.
Smak: Smaken er som duften, kraftig men ren fruktdrevet stil, likevel godt balansert.
Mat:
Vurdering: Bør nytes sammen med mat. For dyr.

****
Calvet Bordeaux Blanc Réserve 1998
Calvet
32430 (VT) kr 103,80
Bestillingsutvalg
Eurowine
Farge og duft: Lys gylden. Ren og delikat duft av mineraler, fat, epler, sitrus og aprikosskrell.
Smak: Flott anslag, frisk og fruktig smak, god fasthet i finishen.
Mat: hvit fisk med kremet saus.
Vurdering: Utmerket følge til mat. Meget godt kjøp.

Bordeaux Blanc Réserve Rothschild 1998
Les Domaines Baron de Rothschild
34826 (VT) kr 110,50 (1999)
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Lys strågul. Ren duft av stikkelsbær, grønne epler, mineraler og snev av tropisk frukt.
Smak: Frisk og god smak, middels fylde, flott syrestruktur som gir god fasthet utover smakskurven.
Mat: Skalldyr
Vurdering: En deilig matvin. Meget godt kjøp.

****-
Numéro 1 1998
Dourthe Frères
7873 (VT) kr 101,20
Bestillingsutvalg
Jami
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ren og intens fruktig duft av sitrus, stikkelsbær og mineraler.
Smak: Lett, friskt anslag, middels fylde, god balanse, frisk finish.
Mat: Stekt fisk med kremet saus.
Vurdering: God matvin. Godt kjøp.

Collection Privée Bordeaux Blanc 1998
Cordier
32368 (VT) kr 125,60
Bestillingsutvalg
Stenberg !amp! Blom
Farge og duft: Gyldengul. Fin duft av mineraler, smør, sitrus og grønne frukter.
Smak: Smaken er lik, middels fylde, god fruktighet. Avslutningen er frisk.
Vurdering: En behagelig vin

***+
Marquis de Chasse 1997
Ginestet
2733 (VT) kr 87,00
Basisutvalg
Prizelius
Farge og duft: Grønngul. Fruktig duft med lett mineralfedme, stikkelsbær og sitrus.
Smak: Mineralsk anslag, litt vandig midtfase, frisk finish.
Mat: Trenger fet fisk med beurre blanc-saus.
Vurdering: Ren og behagelig vin i en litt kommersiell stil. Godt kjøp.

Malesan Bordeaux Blanc 1998
Bernard Magrez
31902 (EQ) kr 99,00
Bestillingsutvalg
Nofra
Farge og duft: Lys gylden. Søtlig frukt som papaya, gule plommer og stikkelsbær i duften.
Smak: Ren og fruktig smak, litt vandig i midtfasen, men god friskhet veier noe opp. God fasthet i finishen.
Vurdering: En bra matvin. Verd prisen.

***
Kressmann Monopole Sauvignon Blanc 1997
Kressmann
719 (ASG) kr 89,00 (1998)
Basisutvalg
Engelstad
Farge og duft: Lys gylden. Ren stikkelsbærpreget duft med innslag av limeblader.
Smak: Litt enkelt anslag, noe vandig midtfase, OK syrer i finishen.
Vurdering: Panelet sprikte noe. Verd prisen.

***-
Michel Lynch 1998
Compagnie Médocaine des Grands Cru
11682 (VSD) kr 96,00
Basisutvalg
Vinarius
Farge og duft: Lys gylden. Dempet fruktig duft av stikkelsbær, gule epler, sitrus og aprikos.
Smak: Bløt og enkel smak med noe slappe syrer, lett bitterhet i finishen.

Graves/Pessac Léognan

*****
Ch. Latour Martillac 1995 Best i test
Kressmann
6157 (ASG) kr 313 (1997)
Bestillingsutvalg
Engelstad
Farge og duft: Gylden. Alldeles henrivende duft med godt sauvignonpreg, integrert eik og spennende mineralskhet (flint, skalldyr).
Smak: Stort og rikt anslag, fatet er nydelig integrert, fin fedme i midtfasen, svært god lengde, elegant syrlighet.
Mat: Skalldyr, kamskjell.
Vurdering: En meget harmonisk vin som er så nær opptil det perfekte du kan vente fra disse kanter. Kan ligge 1-2 år. Verd prisen.

*****-
Domaine de la Solitude 1996
Dom. du Chevalier/ Bertrand Olivier
32322 (VSD) kr 189,90
Bestillingsutvalg
Moestue
Farge og duft: Grønngul. Elegant duft med diskret fatpreg, god mineralskhet, flotte fruktaromaer som epler, sitrus og tropiske typer.
Smak: Stort, harmonisk anslag, smaken sitter utrolig godt og lenge, friske sitrussyrer i finishen.
Mat: Det meste av sjømat.
Vurdering: En stor vin, og en perfekt matvin, som aller helst bør ligge 1-3 år. Meget godt kjøp. Meget godt kjøp.

****
Ch. Coucheroy 1997
André Lurton
34986 (VSD) kr 119 (1998)
Bestillingsutvalg
VinCompagniet
Farge og duft: Lys strågul. Fin, frisk duft hvor mineralpreget er fremtredende men her er også sitrus, grønne epler, toast og snev av tropisk.
Smak: Smaken følger opp duften svært godt, den er rik med god balanse mellom fedme og friskhet.
Mat: Fet fisk, skalldyr.
Vurdering: En utmerket matvin. Meget godt kjøp.

***
Ch. Méric 1997
Yvon Mau Graves
7851 (VSD) kr 111,80
Bestillingsutvalg
Prizelius
Farge og duft: Lys gylden. Duften byr på mineraler, toast, gule epler og noe sitrus.
Smak: Mineralskheten er litt for dominerende, frukten klarer ikke å stille opp.
Vurdering: Trenger mat. Knapt verd prisen.

**+
Maison de France 1998
Grands Châteaux d''Aquitaine Graves
30525 (EQ) kr 94,20 (1999)
Basisutvalg
Nofra
Farge og duft: Grønngul farge. Lett duft med noe urent innslag av mineraler, jord og sitrus.
Smak: Litt anonymt anslag med de samme aromaene som i duften. Markante syrer frisker noe opp men ettersmaken er for flat.

Entre deux Mers/annet

*****-
Domaine de la Monestière 1998 Best i test
G. Cuisset Bergerac
7363 (VSD) kr 89,90 (utgått)
Basisutvalg
Best Buys Int.
Farge og duft: Lys gylden. Intens duft av mineraler, flint, fat, sitrus, stikkelsbær og litchi.
Smak: Flott fruktfedme i anslaget, deilig friskhet, sitter utrolig godt, rik og lang ettersmak.
Vurdering: En nærmest perfekt matvin. Meget godt kjøp.

****-
Ch. Bel-Air Perponcher 1998
Lean Louis Despagne
34612 (VT) kr 99,40
Basisutvalg
Vinoco
Farge og duft: Grønngul. Parfymert duft av stikkelsbær, sitrus og grønne epler.
Smak: Friskt og godt anslag. Smaken balanserer godt mot duften. Fin syrlighet utover smakskurven.
Vurdering: En behagelig vin. Godt kjøp.

***+
Ch. Bonnet 1998
André Lurton
2825 (VSD) kr 99,50
Basisutvalg
VinCompagniet
Farge og duft: Grønngylden. Godt sauvignonpreg i duften som byr på mineraler og stikkelsbær.
Smak: Dempet men rent anslag, litt enkel finish. Kommersiell og snill stil.
Vurdering: Mangler litt sjarm. Verd prisen.

***
Ch. Grinou 1998
Ch. Grinou Bergerac
7366 (VSD) kr 109,90 (utgått)
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Farge og duft: Gylden. Fruktig og lett tropisk duft med noe urent innslag (svovel?).
Smak: Fruktig smak, søtlig og moden frukt.
Vurdering: Mangler litt friskhet. Knapt verd prisen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne

Den kommer dessuten fra en produsent som først nå er tilgjengelig i Norge, og det er et vellykket møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her