Bordeaux til jul

Til julen hører klassikerne, og noe mer klassisk i sin sjanger enn en bordeauxvin kan vi vel neppe tenke oss. Enten du skal ha vinfølge til julens mange matretter eller du ønsker å gi en vinflaske i julegave. Og siden behovene er så forskjellige og muligh
Aase E. Jacobsen
12 Desember 2002 - 01:01

At vinene fra Bordeaux regnes som de mest klassiske av alle, finner sin årsak i historien og mer spesifikt engelskmennenes flerhundreårige hegemoni i regionen som har fått navn etter byen Bordeaux, en meget viktig havneby i middelalderen. For å bli mest mulig populær blant byboerne, fjernet den engelske kong Johan på 1200-tallet eksportskatten på vinene fra områdene rundt byen.

Dermed ble vin herfra rimeligere i England og oppnådde slik en høy markedsandel. Og det som middelalderens toneangivende engelske konger foretrakk i glasset (eller skal vi si staupet), var attraktivt for andre også. En merkevare var født. Gjennom århundrene som fulgte gikk det litt opp og ned med merkevaren Bordeaux inntil den på ny tok av på 1700-tallet. Og siden den gang er den bare blitt sterkere og sterkere.

Store forventninger
Med 90.000 ha og en produksjon som tilsvarer rundt 6,5 millioner flasker og rundt 4000 "slott" som selger vinen under eget navn, sier det seg selv av den er en lite ensartet merkevare. Mange har imidlertid veldig store forventninger til en bordeauxvin, og skuffelsen kan bli tilsvarende stor når flasken med den elegante Château Dittogdatt-etiketten viste seg å være både vandig og tynn.

Når du skal velge en vin herfra for enten å nyte til et av årets viktigste måltider eller å fortelle at du setter pris på en kunde eller god venn, ønsker du selvsagt å unngå en slik situasjon. Og kan du i tillegg forsikre mottakeren eller gjestene om at den vinen i glasset er som skapt for det som er på tallerkenen, er suksessen et faktum.

Hvis det er torsk på menyen, er bordeaux et godt valg forutsatt at du velger riktig. For den må ikke ha for mye av det som er en av de store styrkene til vin herfra, og som gjør at den kan leve veldig lenge, nemlig tanniner.

De mest tanninrike Bordeaux-vinene er de som er basert på cabernet sauvignon. I området St. Emilion, øst for byen Bordeaux er det imidlertid merlot og cabernet franc som dominerer og dermed bløtere viner. Den saftige og vellagede bag-in-box'en Saint-Émilion 2001 (34461) (3 liter) er et meget godt eksempel på en ung blanding av disse to druene.

Torsk og lyst kjøtt
Duften preges av røde og mørke bær samt jordsmonn og en touch fatkrydder. Smaken er saftig og lett krydret med godt jordsmonnspreg og stofflighet. Ettersmaken byr på jordsmonn og kaffe og er ganske lang. En boksvin som i eleganse går langt utenpå de fleste i denne emballasjen, men så koster den da også mer. Denne vinen er perfekt til julens torskemåltid, samt til lettere retter med lam og selvsagt til svin, gjerne i form av skinkestek.

Men merlot som dominerende drue er utbredt også utenfor St. Emilion. Mange av de nevnte 4000 slottene lager såkalt Bordeaux AC eller Bordeaux Supérieur AC (forskjellen er rett og slett minimumskravet til alkoholinnhold og ikke nødvendigvis kvalitetsbetinget), og mange av dem bruker merlot som hoveddrue.

Ch. la Mongie 2003 (14332) er en veldig typisk representant for den stilen. Saftig og bløt, lettdrikkelig og behagelig på alle måter. Ikke så elegant som boksvinen, men så er da prisen veldig budsjettvennlig. Dessuten er den utmerket til så vel å nytes alene uten mat som til torsk eller til kalkun med sjysaus.

Okse, lam eller and
Bordeaux assosieres nok mer med det røde kjøttet enn det lyse og fisk, og da gjerne oksebiff, lam eller vilt. Ch. Le Doyenné 1999 (13313) er til tross for at den har merlot som hoveddrue et supert alternativ, og et meget prisgunstig sådant, for den som har biff eller lammestek i tankene. Duften er ganske rik av mørke bær, jordsmonn, kaffe, fat og animalskhet. Smaken er rund og ganske fyldig med fine tanniner og god krydret finish. En drikkemoden vin som fint tåler å ligge et par år til.

Vil du høyere opp på elegansestigen, og dermed prisstigen, både vin- og menymessig, er Ch. Saint-André Corbin 2002 (11153) fra et av Saint-Emilions ytterkanter et godt valg. Denne raffinerte vinen er fortsatt veldig ung  og tjener faktisk mye på å luftes i karaffel. Duften er dominert av røde og mørke bær, skog, kaffe og vanilje. Smaken er saftig og elegant med veldig fine syrer og gode tanniner. Ettersmaken er deilig og frisk med røde bær og jordsmonn. Her trengs mat med litt fedme og saftighet i kjøttet som lammecarré med god saus, en godt laget ribbe med stekesjy eller and som er god klassisk julemat med kontinental touch.

Smaksrikt til vilt
Er det vilt som er mest aktuelt, trengs en rundere stil på vinen. Clos de la Cure 1997 (7958) er en såkalt Saint-Émilion Grand Cru som riktignok høres veldig storslagent ut men som ikke har noen kvalitetsmessig betydning lenger. Det er vinen selv som må bevise sin kvalitet, og Clos de la Cure gjør det uten problemer. Den kommer fra en liten eiendom på noen hektar med vinstokker av anselig alder, mellom 60 og 80 år gamle.

Tre firedeler er merlot og det skinner gjennom i så vel duft som smak. Det gjør også det leirholdige jordsmonnet druene vokser i som gir en ganske tung og kraftig vinstil. Duften byr på modne røde bær, jordsmonn, mokka og fat. Smaken er rik, rund og jordlig med fine krydrete tanniner. Den sitter lenge med mokka og jordsmonn i finishen. Super vin til vilt som elg eller hjort men også reinsdyr, og selvsagt okse og rike lammeretter.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her