Borg Bokk er Årets Øl

Borg Bokk er Årets Øl

Bokkølet fra Borg Bryggeri i Sarpsborg stakk av med seieren foran 85 andre i konkurransen Årets Øl.

”Folk flest bør få øynene opp, for dette magiske ølet og øltypen bokkøl”, sier fagjuryen i sin begrunnelse for å gi Borg Bokk hederstittelen Årets Øl 2011.
Bryggerimester Åge Willy Olsen tok i mot prisen under TV-gallaen Det Norske Måltid.

Borg Bokk gikk til finalen etter å ha vunnet klassen for ”Mørk lager”. De øvrige klassevinnerne som konkurrerte om tittelen Årets Øl , var :

Lys lager/pils: Birkebeinerpils, Det Lille Bryggeriet, Rena
Hveteøl/blonde: Wit, Nøgne Ø, Grimstad
Ale: Ægir India Pale Ale, Ægir Bryggeri, Flåm ( Les Apéritifs vurdering og bestill )
Porter/Stout: Dark Force, Haandbryggeriet, Drammen ( Les Apéritifs vurdering og bestill )

Bokkølet har sin opprinnelse i Tyskland på 1350-tallet og har lange tradisjoner i Norge. Juryen viser blant annet til polarskipet Fram, som forlot Christiania i 1893 med solide forsyninger bokkøl til bruk for spesielle anledninger. Ølet ble også brukt som styrkedrikk på norske sykehus helt fram til 50-60-tallet, gjerne blandet ut med rå eggeplomme.

Juryen peker på at bokkølet har gått noe i glemmeboken og fått et ufortjent traust image de siste årene, men bokken har hatt ”stor betydning i norske mattradisjoner og ølet er kanskje mest kjent for å nytes til bløtkake og ost”.

Slik beskriver juryen vinnerølet fra Borg Bryggeri:
”Årets Øl har dypbrun farge med flott skum. Ølet har innbydende duft og smak av karamell, sjokolade, høst, bark og kaffe. Smaken er sødmefylt og er perfekt nyansert mellom bruken av humle og malt i ølet. Årets Øl er balansert og typeriktig og gir alt av seg selv og sin overflod av smak”.

Les mer om bokkøl her

Kåringen av Årets Øl 2011 er et samarbeid mellom Ølakademiet , aperitif.no , Drikkeglede og Det Norske Måltid .
Den er den største noen sinne i Norge, med 86 påmeldte øl fra 22 ulike bryggerier. Avstemningen er gjennomført av en fagjury på 25 personer og en folkejury som har stemt gjennom aperitif.no.

Foto: Julie H. Amundsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen