Borgermester og kaffebonde

Friele har kjøpt opp farmer i Brasils beste kaffedistrikt som vil dekke en tidel av firmaets behov for kaffe derfra.
Redaksjonen
29 Mars 2005 - 12:18

I sju samfulle generasjoner har familien Friele kjøpt, brent, og solgt kaffe fra Brasil. Som de fleste sikkert vet har dette resultert i blant annet merket Frieles Frokost. Friele kniver med Joh. Johanssons Kaffeindustri om å være markedsledere i Norge, noe de begge er fra tid til annen er alt ettersom hvordan man velger å regne. I tillegg til sine industrimerker har Frieles også en serie spesialkaffe som dels er smakssatte og dels rene ublandede kaffetyper. Kaffe fra Brasil har imidlertid alltid vært hovedkomponenten i blandingene, noe de fleste sikkert har fått med seg gjennom Frieles reklamefilmer.

Stabil fremtidig tilgang
Har du kjent Herman Friele noen år, må du bare beundre hans suksess med familiefirmaet. Og den erkebergenske hangen til titler som Kjøbman og Grosserer. Den indre kampen har nok også vært hard da valget sto mellom å bli Bergens Ordfører eller Borgermester. Nå kan han altså etter eget sigende føye kaffebonde til rekken. Familieselskapet B. Friele og Sønner har nå kjøpt en 48 prosent andel i farmene Brejoes og Irarema ikke langt fra Pocos de Caldas på grensen mellom Minas Gerais og Sao Paulo i Brasil.

Området som ligger 1300 meter over havet er kjent for sin kaffekvalitet og mange Cup of Excellence-vinnere kommer faktisk akkurat fra området rundt Pocos de Caldas. Skulle det ikke bli gjenvalg ved neste "ordførervalg" i Bergen, vil kaffebonden få nok å henge fingrene i med å gjødsle, beskjære og høste noen hundre tusen kaffetrær. Friele regner med å dekke en tidel av sitt behov for Brasil-kaffe nettopp fra disse farmene. Foruten gleden ved å være kaffebonde blir kjøpet begrunnet med behovet for en framtidig stabil tilgang av kaffe fra Brasil. Kanskje vil kjøpet avstedkomme nye produkter som single estate-kaffe i Friele-porteføljen?

Pensjonistby
Friele er ikke på noen måte ny i området, og opp igjennom tidene er det nok noen tusen tonn kaffe fra distriktet som har havnet i Friele-blandingene. Det er heller ikke den første investeringen i området for på farmen Lambardi like i nærheten  ligger The Friele Cultural and Educational Centre som allerede en god stund har vært i virksomhet til stor glede for distriktet.

Pocos de Caldas er forøvrig et praktfullt sted på jorden. Rett oversatt betyr navnet varme kilder. I tidligere tider var Pocos de Caldas kjent for de luksuriøse hotellene og kasinoene bygget rundt de varme kildene med det helsebringende vannet. Med ny lovgivning ble det slutt på gamblingen og Pocos de Caldas har nok mistet noe av sin fordums glans. Nå er stedet mest kjent for å huse pensjonerte stats- og regionansatte byråkrater. Værer vi kanskje en ny langsiktig plan for den nå 61-årige Herman Friele og kollegaer fra Bergen kommune i 2015 eller der omkring?

Foto: Friele

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her