Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
UGB4220-16x9.jpg

Burgund på prismessig sparebluss, men med full smaksuttelling

Galopperende burgundpriser stopper ikke lysten på pinot noir. Denne er dessuten snill med lommeboken.
Aase E. Jacobsen
14 Oktober 2020 - 13:45
 

Bonnardot Santenay 2017 byr på deilig pinot noir-mykhet og saftig kirsebærfruktighet på samme tid. Akkurat det som trengs til

Bli først til å bestille

Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre.

en middag med enten lam, kylling, svin eller vegetar på menyen.

Den gunstige prisen skyldes opprinnelsen til druene, Santenay er og blir en kilde til behagelig priset røde burgundere. Beliggenheten helt sør i Sentral-Burgund, også kjent som «gullkysten», gjør at den er litt utenfor allfarvei, men renommeet var visstnok høyere i tidligere tider.

En slik underdog-posisjon tiltrekker ny energi. Bak denne vinen står da også brødrene Ludovic og Emilien Bonnardot som i 2006 bestemte seg for å gå sammen om å fortsette foreldrenes oppgave med å gjenskape familiens storhet gjennom deres historiske vinmarker i Côte de Beaune, til sammen 50 parseller, hvorav en i Santenay.

Druene til denne vinen kommer fra den nedre delen, ved 260 m.o.h, av deres Santenay-parsell, resten ligger i premier cru-et Clos Rousseau litt høyere i skråningen.  Jordsmonnet er kalkholdig leire og parsellen er sørøstvendt som gjør at plantene nyter mer formiddagssol enn kveldssol. Derav den gode friskheten i vinen.

Brødrene Ludovic og Emilien Bonnardot.

Den er for så vidt også sikret gjennom måten brødrene jobber på i så vel vinmark som vinkjeller.

Det eneste som tilsettes i vinmarken er naturlig kompost, plantebaserte midler for å stimulere og styrke plantene samt i år som krever det, plantevernmidler som er godkjent for økologisk landbruk.

Vinen lages uten svoveltilsetting og gjærer med druenes egne gjærsopper. For en andel av druene beholdes stilkene og disse bidrar til å «beskytte» vinen mens den trekker ut tanniner og smaksstoffer fra skallene. Det gjøres ingen form for inngripen underveis, ingen pumping, klaring eller filtrering, ikke helt naturvin, men ikke langt unna.  

 

Med en gang vi beveger oss nordover i Côte de Beaune øker prisene, og deres Bonnardot Chassagne Montrachet 2018 er intet unntak. Men den tilhører den rimeligste kategorien av viner fra denne appellasjonen som er tilgjengelig i Norge. Ikke minst er den en riktig godbit med fint preg av steinmineraler, integrert eik og god frukt samt fin friskhet sommerheten i 2018 til tross. På grunn av rikelig med nedbør gjennom vinteren var vannreservene i grunnen solide og plantene led ingen nød. Derfor er avlingene høyere enn både 2017 og 2016 som hadde utfordringer i form av hagl og frost, men langt fra alle ble berørt.

Vinen er et flott følge til gode sjømatretter. Og druene kommer fra en parsell som heter Les Grandes Terres og som ligger rett nedenfor premier cru-ene. Her flater skråningen ut og jordsmonnet er mer leirholdig. Historisk var dette rødvinsland, men trenden for Chassagne-villages har siden 1970-tallet vært å plante om med chardonnay. Derfor er plantene i Bonnardots parsell bare 10 år gamle.

 

Den overgås – også prismessig – av Puligny-Montrachet 1 er cru La Garenne 2017 som stilmessig er motsatsen all den tid denne cru-en ligger øverst i Pulignys premier cru-åsside ved 330 m.o.h.. Her i den sørøstvendte skråningen er jordsmonnet mer steinete og skrinnere og den endelige vinen viser årgangen veldig tydelig selv om den høye alderen på vinstokkene, 80 år, sikrer jevnt høy kvalitet. I 2017 er den noe mer sødmefylt og kjøttfull i frukten enn i 2016, og en tanke mer naturvinpreget, men mineralpreget er i begge tilfellene uttalt sammen med innslaget av tørket frukt/nøtter.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her