Godbiter i pollisten
Burgund på prismessig sparebluss, men med full smaksuttelling

Burgund på prismessig sparebluss, men med full smaksuttelling

Galopperende burgundpriser stopper ikke lysten på pinot noir. Denne er dessuten snill med lommeboken.
Aase E. Jacobsen
14 Oktober 2020 - 14:45
 

Bonnardot Santenay 2017 byr på deilig pinot noir-mykhet og saftig kirsebærfruktighet på samme tid. Akkurat det som trengs til

Bli først til å bestille

Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre.

en middag med enten lam, kylling, svin eller vegetar på menyen.

Den gunstige prisen skyldes opprinnelsen til druene, Santenay er og blir en kilde til behagelig priset røde burgundere. Beliggenheten helt sør i Sentral-Burgund, også kjent som «gullkysten», gjør at den er litt utenfor allfarvei, men renommeet var visstnok høyere i tidligere tider.

En slik underdog-posisjon tiltrekker ny energi. Bak denne vinen står da også brødrene Ludovic og Emilien Bonnardot som i 2006 bestemte seg for å gå sammen om å fortsette foreldrenes oppgave med å gjenskape familiens storhet gjennom deres historiske vinmarker i Côte de Beaune, til sammen 50 parseller, hvorav en i Santenay.

Druene til denne vinen kommer fra den nedre delen, ved 260 m.o.h, av deres Santenay-parsell, resten ligger i premier cru-et Clos Rousseau litt høyere i skråningen.  Jordsmonnet er kalkholdig leire og parsellen er sørøstvendt som gjør at plantene nyter mer formiddagssol enn kveldssol. Derav den gode friskheten i vinen.

Brødrene Ludovic og Emilien Bonnardot.

Den er for så vidt også sikret gjennom måten brødrene jobber på i så vel vinmark som vinkjeller.

Det eneste som tilsettes i vinmarken er naturlig kompost, plantebaserte midler for å stimulere og styrke plantene samt i år som krever det, plantevernmidler som er godkjent for økologisk landbruk.

Vinen lages uten svoveltilsetting og gjærer med druenes egne gjærsopper. For en andel av druene beholdes stilkene og disse bidrar til å «beskytte» vinen mens den trekker ut tanniner og smaksstoffer fra skallene. Det gjøres ingen form for inngripen underveis, ingen pumping, klaring eller filtrering, ikke helt naturvin, men ikke langt unna.  

 

Med en gang vi beveger oss nordover i Côte de Beaune øker prisene, og deres Bonnardot Chassagne Montrachet 2018 er intet unntak. Men den tilhører den rimeligste kategorien av viner fra denne appellasjonen som er tilgjengelig i Norge. Ikke minst er den en riktig godbit med fint preg av steinmineraler, integrert eik og god frukt samt fin friskhet sommerheten i 2018 til tross. På grunn av rikelig med nedbør gjennom vinteren var vannreservene i grunnen solide og plantene led ingen nød. Derfor er avlingene høyere enn både 2017 og 2016 som hadde utfordringer i form av hagl og frost, men langt fra alle ble berørt.

Vinen er et flott følge til gode sjømatretter. Og druene kommer fra en parsell som heter Les Grandes Terres og som ligger rett nedenfor premier cru-ene. Her flater skråningen ut og jordsmonnet er mer leirholdig. Historisk var dette rødvinsland, men trenden for Chassagne-villages har siden 1970-tallet vært å plante om med chardonnay. Derfor er plantene i Bonnardots parsell bare 10 år gamle.

 

Den overgås – også prismessig – av Puligny-Montrachet 1 er cru La Garenne 2017 som stilmessig er motsatsen all den tid denne cru-en ligger øverst i Pulignys premier cru-åsside ved 330 m.o.h.. Her i den sørøstvendte skråningen er jordsmonnet mer steinete og skrinnere og den endelige vinen viser årgangen veldig tydelig selv om den høye alderen på vinstokkene, 80 år, sikrer jevnt høy kvalitet. I 2017 er den noe mer sødmefylt og kjøttfull i frukten enn i 2016, og en tanke mer naturvinpreget, men mineralpreget er i begge tilfellene uttalt sammen med innslaget av tørket frukt/nøtter.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her