Drikke
Burgunder på «billigsalg»

Burgunder på «billigsalg»

Denne burgunderen gir svært god valuta for pengene. Dessuten er den biodynamisk framstilt.
Aase E. Jacobsen
31 Oktober 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Didier Montchovet Pommard 2010 (4841) er et regelrett kupp med sin imponerende frukt, supre munnfølelse og gode fasthet. En nydelig vin som nyter godt av 2010-årgangens strålende frukt og fine tanninstruktur. Den vil utvikle seg i minst åtte år og tar mer enn gjerne imot en runde i karaffelen i dag.

Godt terroiravtrykk

Produsentens øvrige viner er også pent priset. Særlig er «enkleste» nivå, Didier Montchovet Hautes Côtes de Beaune Blanc 2010 (4847) og Didier Montchevet Hautes Côtes de Beaune 2011 (4846) ,

gunstig sammenlignet med andre rimeligere burgundere og byr på god vin for pengene i begge kulører.

Her får du veldig ren og god frukt med godt terroiravtrykk.

Den dyreste i porteføljen, Didier Montchovet Puligny-Montrachet 2011 (4843) , ligger mer der den skal ligge. Men er også en veldig god representant for sin appellasjon.

Den henter sine druer fra en parsell med 60 år gamle vinstokker som vokser i et svært kalkholdig jordsmonn, som jo kjennetegner nettopp denne appellasjonen. Konsentrasjonen er veldig god, omtrent på premier cru-nivå. En flott vin til rike sjømatretter.

Fritatt for skatt

Didier Montchovet Beaune Premier Cru Vignes Franches 2008 (4842) er som mange viner fra Beaune- appellasjonen ganske robust,

men det er også en vin som tåler lagring godt og som fortjener saftig kjøtt med en del fett. Druene kommer fra en veldig gammel parsell omringet av murer. Navnet forteller at den i sin tid hadde skattefritak og tilhørte tidligere Hospices de Beaune.

Les mer om Hospices de Beaune her

Bak disse vinene står Didier Montchovet som er en pioner innen biodynamisk vinframstilling i Burgund. Allerede i 1984 da han startet opp med en halv hektar, satset han på biodynamisk dyrking. Fem år etter sluttet han i jobben som ønologkonsulent.

Les mer om biodynami i Burgund

Vinene hans er derfor gode vitner om at biodynamisk dyrking er et langsiktig prosjekt. Jorden trenger tid for å tilpasse seg et naturlig regime. En ting er at det tar tre år før man får sertifisering. De fleste som jobber på denne måten mener det tar minst 7-8 år før alle giftstoffene fra det gamle regimet er borte og plantene jobber helt naturlig.

Hjelper andre

Men Didier hadde en stor fordel og det var at de to store parsellene En Cras og En Bignon, på henholdsvis 4 og 5 hektar, som han overtok i 1990, ikke hadde vært dyrket siden før phylloxera. Derfor hadde de heller aldri blitt utsatt for plantevernmidler.
Siden 2006 har han hatt hjelp av kona Joëlle. Samtidig etablerte de en negociantvirksomhet for å hjelpe andre biodynamikere med å få vinene på markedet. Blant andre puligny-en er laget av «andres» druer, men under strengt oppsyn av Didier og Joëlle.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her