Dagens rett
By på en vegetarrett som smaker av sol i julestria
Foto: (Tatiana Volgutova)

By på en vegetarrett som smaker av sol i julestria

Vi trenger alle en liten timeout i den hektiske og kalde førjulstida, Denne retten er perfekt.
06 Desember 2023 - 01:00

Socca er en gammel gatemat-tradisjon fra Nice i Provence. Opprinnelig mat for fattige, siden den lages av veldig rimelige lokale ingredienser som kikertmel, vann, olivenolje, salt og pepper. Normalt inngår ikke eggehvite som i denne oppskriften, den kan derfor utelates. Og heller ingen topping. Det er kikertmelet som sikrer smaken og metthetsfølelsen. 

I dag spises den som snack og gjerne med et glass rosevin. Så enkelt skaper du sydenstemning i desember.

Se våre andre oppskrifter med en smak av Provence

Socca - kikertpannekaker med bakte tomater

Socca - kikertpannekaker med bakte tomater

Fremgangsmåte

  1. Ovnsbakte tomater:
  2. Del tomater i to og legg dem med skinnsiden ned på en bakeplate.
  3. Dryss salt og pepper, finhakkede urter og drypp over olivenolje.
  4. Stek ved 150 grader i 30 minutter.
  5. Socca-røre:
  6. Visp sammen kikertmel, vann, olivenolje, salt og pepper i en bolle.
  7. Bland godt for å få ut klumpene.
  8. Pisk så eggehviten i en annen bolle til den danner myke topper.
  9. Vend eggehviten inn i røren.
  10. Kle et stekebrett med bakepapir.
  11. Stek en eller flere pannekaker i olje i varm stekepanne på én side.
  12. Når pannekaken begynner å tørke på overflaten, er den klar. 
  13. Overfør til stekebrettet.
  14. Fortsett til du har brukt opp røren
  15. Etterstek ved 240 grader i 2-3 minutter.
  16. Legg på tomatene og stek ytterligere 2 minutter.
  17. Server med et dryss av friske urter eller bladsalat. Spekeskinke og myk ost (mozzarella eller feta)  smaker veldig godt ved siden av.

Tips: Eggehviten gir en ekstra luftig socca, men kan droppes. Du kan også bruke takke om du har det. Eller også en vedfyrt steinovn som er det vanligste blant socca-bakere i Nice.

Vi byr på veldig mange spennede vegetarretter

Vi byr på mange andre oppskrifter med pannekaker

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her