Californiske stjerner på tilbud

Er du California- og Napa Valley-fan, bør du åpne lommeboken på vidt gap, for nå kan du få kjøpe noen av regionens bedre viner til superpriser, langt billigere enn hva californierne selv må betale.

Fem viner av californisk toppkvalitet, nærmere bestemt fra Napa Valley, kilden til områdets aller største viner, til gunstige priser sett i forhold til hva du må betale for disse vinene i USA og i Europa for øvrig, er ukens tips til deg som har en preferanse for vinene derfra.

Napa Valley Zinfandel 1999, Napa Valley Merlot 1996, Napa Valley Cabernet Sauvignon 1997 samt Carneros Chardonnay 1997 og Carneros Pinot Noir, samtlige fra Beaulieu Vineyards, koster alle 174-179 kroner som mange kanskje synes er i overkant, men vi kan love at du herved sikrer deg viner av høy kvalitet og som er verd prisen og vel så det. Vinene er dessuten tilgjengelig i til dels svært begrensete antall, hvilket er typisk for viner i dette kvalitetssjiktet. Stor lokal etterspørsel til tross, det lille norske markedet blir likevel tilgodesett.

Beaulieu Vineyards er med sine over hundre år lange tradisjoner blant pionerene i Californias og Napa Valleys vinproduksjon. Bare 10 år etter den første vinen fra Beaulieu så dagens lys, kom forbudstiden. Nå klarte denne vingården (sammen med en del andre) å overleve siden den fikk tillatelse til å lage altervin til den katolske kirken. Lang erfaring til tross, omfanget av virksomheten er fortsatt relativt begrenset, til sammen 430 hektar er normalt ikke småtterier, men dimensjonene på alt som er amerikansk er vi blitt vant med at er større enn i Europa.

Årsaken er sterk grad av kvalitetsorientering helt fra starten, hvilket jo ikke var så vanlig i California i den første halvdel av forrige århundre. Men så var grunnleggeren, Georges de la Tour, fra Bordeaux og hadde visjoner om å gjenskape sin føderegions renommé og storhet i Napa Valley, som ligger rett nordøst for San Fransisco. I 1938 ansatte han en fransk-russer, André Tschelisteff, som skulle bli en av de mest betydningsfulle vinmakerne i California gjennom mesteparten av det 20. århundre.

Blant annet var de først ute med å modne vinen i små eikefat, i starten selvsagt kun fransk, men da den andre verdenskrig stoppet tilgangen på varer fra Europa, begynte utforskningen av den lokale eika. I dag benyttes begge typer og Beaulieu har et svært godt grep på fatbruk, ikke for mye, men akkurat passe slik at de ulike druetypenes egenskaper fremheves.

De fem vinene tilhører Beaulieus midtre kvalitetsjikt og er det som gir mest vin for pengene. Alle er laget av forskjellige druer fra ulike parseller innen Beaulieus eiendommer i henholdsvis Napa for varmekjære røde druer som merlot, zinfandel og cabernet sauvignon og den kjøligere regionen Carneros for chardonnay og pinot noir. Alle fem er fra gode om enn forskjellige årganger. 1996 er en varm og vellykket årgang for merlot, dog ikke helt på høyde med 1997 som for cabernet sauvignon og chardonnay ga rike store viner med bløtere syrer enn i 1996. 1999 er en av de kjøligste årgangen hvilket er gunstig for pinot noir og som for zinfandels del resulterer i en rik men ikke for rik stil.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen