Drikke
Charlies vinetiketter lever videre

Charlies vinetiketter lever videre

Med det grusomme terrorangrepet i Paris forsvant også tre av Frankrikes friskeste vinetikettdesignere. Men selve etikettene skal fortsatt brukes.
Aase E. Jacobsen
14 Januar 2015 - 19:10

I mer enn 40 år designet Charlis Hebdos tegnere, Stéphane Charbonnier (Charb), Georges Wolinski og Bernard Verlhac (Tignous), etiketter for vinene til Bordeaux-produsenten Gérard Descrambe, ifølge WineSpectator.com. Descrambe er naturligvis i sjokk etter at tre av hans nære venner og samarbeidspartnere nå ikke lenger kan more oss med sin frekke strek.

Øko ble til humor

For vinetikettene de laget for Descrambe stod ikke tilbake for ukebladets rampestreker når det kom til satire. Selvsagt var målet å skape oppmerksomhet og da ble det fleipet med både fyll og sex.

–Deres ånd var å fleipe med alt og peke på all bullshiten i verden. Derfor er det fælt at de ble drept av den verst tenkelig form for bullshit, sier Descrambe til WineSpectator.com.

Tegnerne laget de første vinetikettene i begynnelsen av 1970-årene. Det var samtidig med at Descrambe og broren Christian tok over ansvaret for driften av Château Barrail des Graves i St.-Emilion.

Descrambe hadde akkurat avsluttet sine stuer i kommunikasjon og hadde aldri vurdert vin som levevei. Men da faren ble syk, måtte han ta over sammen med broren. På den tiden var Bordeaux i dyp krise og han så behovet for å skille seg ut fra mengden.

Faren hadde drevet økologisk siden 1954, men på den tiden var det knapt noen som visste hva det var.

-De eneste jeg kjente til som visste noe om økologi var gjengen på Charlie Hebdo, minnes Descrambe. Han sendte derfor et brev til en av Charlies grunnlegger, Georges Bernier (Le Professeur Choron), hvor han skrev av hvis Bernier bestilte vin, ville Descrambe putte bestillingen i dassen. Bernier sendte bestillingen, og det var starten på 40 års samarbeid.

Bordeaux mangler humor

Etter hvert kom det mange tegnere til slik at bak de 50 ulike etikettene som er produsert opp gjennom årene, står det 18 ulike tegnere. Descrambe bruker etikettene på halvparten av produksjonen, resten av flaskene får klassiske bordeauxetiketter.

-Jeg har alltid ønsket å ha det gøy med vinen jeg lager. Det er altfor mange vinprodusenter som ikke har humor, alt skal være så seriøst, omtrent som et ritual, sier han.

I 2008 solgte han vinmarkene, men sønnen Olivier produserer vin fra sin eiendom Château Renaissance som også har humoristiske tegninger på etiketten.

-Vi fortsetter å bruke disse etikettene på flaskene. Humor er noe vi ikke kan leve uten. Det er det som får det vanskelige i livet til å forsvinne. Det er bare folk som har dårlig fordøyelse som blir forstoppet. Det er derfor de ikke klarer å le, hevder Descrambe.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her