Drikke
Charlies vinetiketter lever videre

Charlies vinetiketter lever videre

Med det grusomme terrorangrepet i Paris forsvant også tre av Frankrikes friskeste vinetikettdesignere. Men selve etikettene skal fortsatt brukes.
Aase E. Jacobsen
14 Januar 2015 - 18:10

I mer enn 40 år designet Charlis Hebdos tegnere, Stéphane Charbonnier (Charb), Georges Wolinski og Bernard Verlhac (Tignous), etiketter for vinene til Bordeaux-produsenten Gérard Descrambe, ifølge WineSpectator.com. Descrambe er naturligvis i sjokk etter at tre av hans nære venner og samarbeidspartnere nå ikke lenger kan more oss med sin frekke strek.

Øko ble til humor

For vinetikettene de laget for Descrambe stod ikke tilbake for ukebladets rampestreker når det kom til satire. Selvsagt var målet å skape oppmerksomhet og da ble det fleipet med både fyll og sex.

–Deres ånd var å fleipe med alt og peke på all bullshiten i verden. Derfor er det fælt at de ble drept av den verst tenkelig form for bullshit, sier Descrambe til WineSpectator.com.

Tegnerne laget de første vinetikettene i begynnelsen av 1970-årene. Det var samtidig med at Descrambe og broren Christian tok over ansvaret for driften av Château Barrail des Graves i St.-Emilion.

Descrambe hadde akkurat avsluttet sine stuer i kommunikasjon og hadde aldri vurdert vin som levevei. Men da faren ble syk, måtte han ta over sammen med broren. På den tiden var Bordeaux i dyp krise og han så behovet for å skille seg ut fra mengden.

Faren hadde drevet økologisk siden 1954, men på den tiden var det knapt noen som visste hva det var.

-De eneste jeg kjente til som visste noe om økologi var gjengen på Charlie Hebdo, minnes Descrambe. Han sendte derfor et brev til en av Charlies grunnlegger, Georges Bernier (Le Professeur Choron), hvor han skrev av hvis Bernier bestilte vin, ville Descrambe putte bestillingen i dassen. Bernier sendte bestillingen, og det var starten på 40 års samarbeid.

Bordeaux mangler humor

Etter hvert kom det mange tegnere til slik at bak de 50 ulike etikettene som er produsert opp gjennom årene, står det 18 ulike tegnere. Descrambe bruker etikettene på halvparten av produksjonen, resten av flaskene får klassiske bordeauxetiketter.

-Jeg har alltid ønsket å ha det gøy med vinen jeg lager. Det er altfor mange vinprodusenter som ikke har humor, alt skal være så seriøst, omtrent som et ritual, sier han.

I 2008 solgte han vinmarkene, men sønnen Olivier produserer vin fra sin eiendom Château Renaissance som også har humoristiske tegninger på etiketten.

-Vi fortsetter å bruke disse etikettene på flaskene. Humor er noe vi ikke kan leve uten. Det er det som får det vanskelige i livet til å forsvinne. Det er bare folk som har dårlig fordøyelse som blir forstoppet. Det er derfor de ikke klarer å le, hevder Descrambe.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her