Chilensk godbit

Prøv en flott rød chilener til kveldens utemåltid. Billig er den også.
Aase E. Jacobsen
15 Juni 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Chile vekker ikke lenger like sterke vibrasjoner hos den vininteresserte som for ti år siden, men det betyr ikke at vinene derfra er uinteressante eller helt glemt. Fortsatt selges det i bøtter og spann (eller skal vi si bokser) av chilenske rødviner i prisklassen under 80 kroner.

Men i dette segmentet det er langt mellom de store smaksopplevelsene. Høye avlinger er landets største utfordring. Ofte er det snakk om langt over 100 hl/ha, som er minst en tredel for mye for å oppnå en vin med karakter. Chilenske viner har så å si alltid god farge og en del sødme som resultat av de svært lukrative klimatiske forholdene. Derfor lar nok mange seg "lure" til å tro at det er en god vin. Siden chilenske viner har vært under et kraftig prispress som følge av en svak dollar, og ikke minst siden landet har en betydelig overproduksjon av vindruer, skjuler det seg store kvalitetsforskjeller blant vinene under 100 kroner.

Casa Silva Colección Cabernet Sauvignon 2005 (40518) utmerker seg derimot. Ikke bare fordi den er bedre enn de fleste i sitt prissegment, men fordi den rett og slett er en god vin som byr på alle cabernet sauvignons positive egenskaper i godt monn. Fargen er dyp og tett. Duften følger opp med masse søte mørke bær som solbær, jordsmonn/jord, aske og fat samt et snev av grønne toner som eukalyptus og paprika. Smaken ligger ikke etter for den er sødmefylt og bløt med balanserende syre og tanniner, samt en del lakris i finishen. En god munnfull som fint kan drikkes alene men som på grunn av sin allsidighet er perfekt til sommerens utemåltider, enten det innebærer grilling eller en velfylt picnickurv.

Casa Silva befinner seg stilmessig midt mellom den nye og den gamle vinverden. Men årsaken til at Coleccion Cabernet Sauvignon 2004 er bedre enn mange andre, er en begrenset avling. 50 hl/ha er sjeldent lavt for en vin i denne prisklassen, men Casa Silva som holder til i Colchagua, en av Chiles beste vinregioner, arbeider etter strenge kvalitetsnormer. Alt arbeidet i vinmarkene er håndarbeid, og plantevernmidler er snart en saga blott.

Selv for en såpass rimelig vin, praktiserer Casa Silva den samme nøye drueutvelgelsen som for de dyreste. Druene til Coleccion Cabernet Sauvignon kommer fra to ulike deler av Colchagua. Dels fra 55 år gamle vinstokker i Angostura som er adresse for Casa Silvas hovedkontor. Og dels yngre vinstokker fra Los Lingues som er en av Casa Silvas nysatsinger.

Forskjellen mellom de to områdene er hovedsakelig topografisk. Angostura er flatmark, og Los Lingues er mer kupert samtidig som det vulkanske jordsmonnet er langt skrinnere. Dessuten er vekstperioden lengre og forskjellen mellom dag- og nattemperatur stor. Dette siste forholdet er gunstig for syreutviklingen i druene.

Forståelsen for betydningen av god drenering og terroir er i ferd med å bra seg i Chile hvor vinmarkene er konsentrert på det lettdrevne flatlandet. Og Casa Silva er blant produsentene som har kommet lengst. Den chilenske staten sponser sågar et forskningsprosjekt om effekten av terroir i regi av Casa Silva.

Vinhuset satser mye på shiraz som mange tror kan bli Chiles nye trumfkort. Casa Silva dyrker shiraz i det noe varmere området Lolol men som kjennetegnes av enda større temperaturforskjeller enn Los Lingues. Til høsten kommer en svært prisgunstig utgave i Coleccion-serien som er pakket med søte toner av bjørnebær, sjokolade og krydder, godt støttet opp av fine syrer og tanniner. Casa Silva lager dessuten flotte viner av druen carmenère fra Los Lingues, men som ikke er tilgjengelig i Norge, ennå. Det er derimot Casa Silva Reserva Cabernet Sauvignon 2003 (40520) fra Los Lingues. Pent laget, mye av alt, men den mangler litt smaksbredde. Da er carmenère- og shirazutgavene på samme nivå bedre.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her