Mat
Hetere hverdag

Hetere hverdag

Rune Brand er ikke bare en ambassadør for chili. Han har også gjort den skånske bygda Åraslöv til Nordens chilisentrum.
10 Mars 2011 - 11:44

I Mexico finnes det 120 ulike typer chilipepper. At det i Åraslöv i Skåne finnes ikke mindre enn 80 forskjellige sorter og snart like mange som i Mexico, er det ikke så mange som vet.

Dyrker og chiliambassadør Rune Brand har i over 20 år gjort alt han kunnet for å få flere til å bruke chili. Samt å dyrke selv.

- Det beste som har hendt de siste årene er at chili har tatt et godt skritt inn i den nordiske hverdagen. Stadig flere tør bruke chili, og den er tilgjengelig i så å si alle butikker, sier han.

Frø og frukter
Veien til Åraslöv snor seg over Kristianstadssletta. Et lite stykke fremover venter Göingeskogene og en helt annen natur.Det er ikke mye som den lille bygda mellom Kristianstad og Hässleholm er Sveriges, och kanskje Nordens, chilisentrum.

Er du ikke oppmerksom nok, er det lett å overse skiltet med Örtagårdens Plantskola.

- I dag selger vi for det meste chili som frø til privatpersoner og andre planteskoler i Europa. Men vi prøver å finne en måte å selge fruktene i fersk tilstand til butikken, forteller Brand mens vi trenger oss gjennom den frodige chilihagen.

Nylig var den danske agronomen og chilibokforfatteren Lene Tvedegaard her for å få inspirasjon og kjøpe frø.

Bare en time etter at vi har forlatt planteskolen kommer Philippe Plöninge, en fransk-svensk gartner og chiliekspert, også han med en chilibok på samvittigheten, for å diskutere nye sorter og ta med seg chilifrø hjem.

Chiliheads
For det er jo fortsatt slik at å holde på med chili i en eller annen form er, til tross for chiliens store utbredelse, en sak for de innvidde, såkalte aficionados.

- Jeg hadde aldri fått tak i så mange typer chili om jeg ikke hadde fått hjelp av venner gjennom deres reisevirksomhet og av kunder som har gitt meg frø, sier Brand.

I USA er interessen for alt som har med chili å gjøre enorm og engasjerer millioner av amerikanere i så vel konkurranser som chiliforeninger. Der ville Brand gått under navnet chilihead, et begrep som stammer fra rockebandet Grateful Dead og deres ektremt lojale fans som kaller sig Deadheads.

Og kanskje startet interessen for chili og krydret mat blant musikere og deres fans? Brand selv spilte i mange år i ulike band, hovedsakelig musikk med røtter i Texas og Louisiana, amerikanske delstater som er kjente for sin godt krydrete mat.

Chiliens inntog i Sverige startet på 80-tallet. Noen utvalgte restuaranter, noen privatpersoner og en texaner fra den amerikanske ambassaden holdt de første såkalte Chili Cookoffs, konkurranser hvor oppgaven var å lage de beste chiligrytene.

Mediene har bidratt
I USA tiltrekker slike konkurranser mer enn 100.000 sultne chiliheads fra hele landet. Brand konkurrerte i Stockholm og fikk sine første kontakter i chiliverdenen. Det som fra starten var en vanlig planteskole på den skånske landsbygda, ble suksessivt en rendyrket chiliplantasje.

Frø av typen Habanero, Pasilla, Paloma, Arbol, Guajillo, Pequin og andre typer brakt til Åraslöv av venner fra fjern og nær, har helt tatt over det store veksthuset.

- At chili er blitt så populært i dag, har mange forklaringer, men en viktig faktor er matmagasinenes pushing. Andre medier har etterhvert hengt seg på, og dermed øker kravene til butikkene om å ta inn ulike chilisorter, sier Brand.

En annen, og ikke helt uvesentlig årsak, til chilis popularitet henger sammen med mannelighet. Det er tøft og litt macho å like chili. Og ettersom menn i stor grad styrer trendene, ble chilien virkelig het på 90-tallet.

Hver rett sin chili
I dag har utviklingen passert machostadiet, men det er ikke få ganger Brand har vært tilskuer til tøffe 20-åringer som prøver å imponere kjæresten ved å spise hele chilis.

- Idiotisk og farlig. Dessverre finnes det en del slik dustete myter rundt bruken av chili. Hele ideen med cili er imidlertid det motsatte, nemlig å bruke så lite som mulig.

- Både smaken i selve chilien og i resten av maten forsvinner om du overdoserer. Det blir som om du helte i en hel pakke med salt når salt er nevnt i ubestemt form i en oppskrift, sier han.

Ulike typer chili passer til ulike retter. Den sterke Habanero er perfekt til kalde sauser, til ceviche og fiskeretter generelt.  En wok derimot blir best med fersk Hot Lemon-chili.

- Men denne kunnskapen er noe jeg har tilegnet meg over tid. Jo flere typer jeg har fått tilgang på, jo større variasjon i smaksregisteret har jeg fått. Og da er det selvsagt hvilke typer som passer best til hvilke råvarer, sier han.

Brand har i alle år reist rundt og holdt foredrag om chili, men han har også laget mat til tilhørerne samt til foreninger og selskap. Oppskriftene er blitt mange gjennom årene og ender snart opp i en kokebok. Men Brand er ikke alene om den imponerende chilisatsingen. Kona, Bitte Olofsson, er like tent. Å komme inn i veksthuset deres er en berusende opplevelse i farger, former og dufter.

Stimulerer appetitten
Ambisjonen er hvert år å finne mellom fem og ti nye sorter til samlingen for å nå målet på 120.

- Det finnes de som hevder at det finnes 600 typer chili, men da regner det med samtlige varianter av navn på samme sort. Totalt finnes det omlag 200 ulike typer chili, og vi synes at 120 holder for oss, sier han.

I de senere årene har den ene vitenskapelige rapporten etter den andre dokumentert chiliens sterke sider. Den er nyttig både mot alle typer sirkulasjonsvansker, mot prostataproblemer og  som smertedemper i forbindelse med helvetesild og så videre.

Chili er appetittstimulerende og svært rik på C-vitaminer. Kanskje er det det siste som har ført til en misforståelse.

- Når jeg holder foredrag, får jeg ofte høre at chili skal være bra mot forkjølelse. Det er ikke sant, sier Brand.

Chili i strømpene
En annen myte som til og med har sneket seg inn i enkelte kokebøker, er at jo mindre en chili er, jo sterkere er den.

- Det er heller ikke sant. Det finnes mange store chilier som er veldig sterke og mange små som ikke er det, understreker han.

I sine foredrag avliver han også en annen myte. Chili kom ikke til Skandinavia først i vår tid. Allerede i LinnésSkånske Reise fra 1749 fortelles det om hvordan chili ble brukt til å smakssette brennevin.

Det finnes også samtidige beretninger om at chilifrukter ble lagt i strømpene for å øke blodsirkulasjonen. Men å bruke chili i maten derimot, er en ny foretelse i vår del av verden.

- Mange eldre snakker om hvor vanskelig de synes det er å spise sterk mat. Da svarer jeg at dere spiser jo sterk sennep uten problem. Og sterk sennep er ofte vanskeligere å spise enn de fleste chilis. Uansett handler det alltid om å bruke chili som krydder, altså med forsiktighet, sier han.

Dyrking i Kenya
En annen viktig årsak til chiliens suksess i kalde Norden, kan vi takke våre nye innbyggere for. Indere, thailendere, meksikanere, søramerikanere, afrikanere og arabere, for å nevne noen, bruker alle chili maten. Brand slår et slag for at nå må vi komme enda lenger:

- Når vi tør å blande chili inn i vår egen matkultur, kan det bli skikkelig rock'n roll. Selv tester jeg ut chili på en rekke svenske retter som brune bønner (med Chocolate Scotch Bonnet), chiligravet sild (blanding av habanero, ancho og jalapeno) og laksefilet (Paloma). Men det er et hav å ta av, sier han.

Sist høst startet paret et nytt eventyr de ennå ikke vet hvor vil slutte. Gjennom venner og slekt kom de i kontakt med bønder i Kenya som har begynt å dyrke chili i stor skala. Alt er økologisk, og mange bønder er involvert. Fram til nå har alt gått etter planen.

- Vi vet ikke hva det ender opp med, men det er veldig spennende, og hvis det fungerer godt, kan vi dyrke chili i andre deler av året enn hva vi har gjort frem til nå. Tanken er først og fremst å dyrke ancho og distrubere gjennom større grossister, sier Rune Brand til slutt.
 

Het feta

Het feta

Fremgangsmåte

  1. Fylte chilifrukter er en perfekt forrett eller en liten smårett. De beste typene til dette formålet er Hungarian Hot Wax, Aji Blanco Cristal, Hot Banana eller Jamaican Bell.
  2. Del fruktene uten å ta bort skallet. Fjern frø og mellomvegger.
  3. Fres bacon, løk og selleri i olje. Tilsett osten, krydderene og de hakkete rekene og bland godt.
  4. Press massen ned i chilihalvdelene. Gratiner i ovnen ved 225 grader i 15 minutter.
Servér sammen med ris som en smårett. 
Denne retten kan også med fordel serveres som tilbehør til en god kjøttmiddag.
 
Les mer om chili på denne siden 
 

Sendt inn av Rune Brand

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes
Guide
Oppskrifter på fårikål fra hele verden

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes

Noe av det beste høsten har å by på er årets ferske lammekjøtt i skjønn forening med høstens grønnsaker, i dette tilfellet kålen. Mange flotte og varierte oppskrifter venter på deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I oktoberutgaven av Apéritif magasin 2023 får du meksikanske vibber i mengder
+

I oktoberutgaven av Apéritif magasin 2023 får du meksikanske vibber i mengder

Men også innføring i den unike romen fra Guadeloupe samt utviklingen for rødvin fra Alsace og en virkelig skatt fra Loire. Blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi lammesteken en smak av Provence denne helgen
Dagens rett

Gi lammesteken en smak av Provence denne helgen

Høsten er tiden for de virkelig store hyggestundene rundt middagsbordet med lammestek som midtpunkt. Denne oppskriften er en klassiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak fisken i ovnen og så får du appelsinsaus med på kjøpet
Dagens rett

Bak fisken i ovnen og så får du appelsinsaus med på kjøpet

Steinbit er en utmerket matfisk som i denne retten friskes opp med en sødmefylt appelsinsaus.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes
Guide
Oppskrifter på fårikål fra hele verden

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes

Noe av det beste høsten har å by på er årets ferske lammekjøtt i skjønn forening med høstens grønnsaker, i dette tilfellet kålen. Mange flotte og varierte oppskrifter venter på deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I oktoberutgaven av Apéritif magasin 2023 får du meksikanske vibber i mengder
+

I oktoberutgaven av Apéritif magasin 2023 får du meksikanske vibber i mengder

Men også innføring i den unike romen fra Guadeloupe samt utviklingen for rødvin fra Alsace og en virkelig skatt fra Loire. Blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Rimelig smak av storhet fra Montalcino
+
Ukens vin

Rimelig smak av storhet fra Montalcino

Det er en grunn til at Montalcino har en stor plass i vinelskeres hjerte. Her får du en rimelig smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kyllingfileten blir ekstra god når den pakkes inn på denne måten
Dagens rett

Kyllingfileten blir ekstra god når den pakkes inn på denne måten

Det gjør også at middagen kan spises med hånden, eller så kan retten være det av et større måltid. Restene går i matpakken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke lov å si at du ikke liker stekt sild før du har prøvd denne retten
Dagens rett

Det er ikke lov å si at du ikke liker stekt sild før du har prøvd denne retten

Her får det delikate, men også robuste sildekjøttet bryne seg på søreuropeiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi lammesteken en smak av Provence denne helgen
Dagens rett

Gi lammesteken en smak av Provence denne helgen

Høsten er tiden for de virkelig store hyggestundene rundt middagsbordet med lammestek som midtpunkt. Denne oppskriften er en klassiker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her