Cognacelskerens julegave

Siden nordmenn nærmest uten unntak har alt, er det naturlig å forslå noe nordmenn tydeligvis ikke kan få nok av som julegave, nemlig cognac. Ukens brennevin er dessuten ganske eksklusiv.
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2000 - 18:44

Nordmenn elsker cognac, det er en sannhet uten modifikasjoner. Forbruket av cognac øker fortsatt. I følge tall fra Vinmonopolet er økningen på 17 prosent siste 12 måneder. Det betyr at vi nå drikker rundt 1,3 millioner liter cognac i året. I tillegg kommer selvfølgelig taxfree-cognacen som nordmenn snart er alene om å få nyte i hele Europa.

Norge er også nesten alene om å få nyte ukens brennevin siden denne cognacen er laget eksklusivt for det asiatiske markedet. Courvoisier Exclusif VSOP kr 485,00 (varenr 40317, bestillingsutvalg) ble lansert i Kina for seks år siden i typisk "begrenset kvantum". Men siden nordmenn er de snilleste i cognacklassen, fikk den norske importøren tak i 1200 flasker som du nå har muligheten av å gi en du synes fortjener noe eksklusivt.

Flasken er langt mer moderne enn det vi vanligvis heller cognac fra. Den er relativt høy og med en svakt buet nedadgående linje som skal symbolisere yin-yan, altså harmoni, noe som er viktig for kineserne. Men den symboliserer også Napoleons jakkeslag! For Napoleon har vært cognachuset Courvoisiers varemerke helt siden grunnleggeren Emmanuel Courvoisier begynte å levere vin og brennevin til Napoleon den første. Ved begynnelsen av forrige århundre solgte familien firmaet, og det var da begrepet The Brandy of Napoleon oppstod. Etter andre verdenskrig overtok norskættede Christian Braastad ledelsen. Han maktet å bringe Courvoisier i lederposisjon frem til 70-tallet da firmaet fikk problemer med så vel kapital som lagerbeholdningen . I dag er Courvoisier nummer tre rent størrelsesmessig, og det betyr ikke mindre enn rundt 15 millioner flasker årlig.

Men det er ikke bare flaskedesignet som gjør den til en spesiell VSOP. Også innholdet gjør at den skiller seg ut siden blandingen inneholder cognacer fra de fire viktigste områdene Grande og Petite Champagne, Borderies og Fins Bois mens den "vanlige" Courvoisier VSOP''en er en Fine Champagne (altså bare Grand og Petite Champagne). Borderies og Fins Bois bidrar med feminin frukt og fylde i tillegg til egenskapene fra de to andre områdene som normalt gir de mest raffinerte cognacene.

Courvoisier Exclusif VSOP er en fruktig cognac, feminin men ikke "damete", heller i betydningen forfinet ren, veldig fruktig også i smaken med mye tørkete aprikoser, lys sjokolade, ettersmaken er lang og behagelig med noe sitrusskall . Alderen for blandingen er mellom 6 og 10 år. Minimum for det yngste elementet i en VSOP-blanding er som kjent 4 ½ år. Courvoisier Exclusif VSOP er likevel en ungdommelig cognac som egner seg å nytes etter et lettere måltid eller et måltid med fisk og skalldyr. Eller bare som en kosecognac uavhengig av måltidene. Dette er dessuten en cognac som på grunn av sin fruktighet kan nytes som aperitiff, med Schweppes Indian Tonic som en ekte nyklassisk drink. Hvorfor ikke som tiltugg til Sølvguttene og fatet med nøtter og tørkete frukter på julaften?

Følgende polutsalg fører denne cognacen:
Tromsdalen, Harstad, Fauske, Brønnøysund, Sortland, Sandnes, Haugeseund, Grimstad, Horten, Kolbotn, Bekkestua, Triaden (Lørenskog) og Lillestrøm.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her