Dacapo for Dan

Dan Lystad tok nok en seier i vinkelner-NM 2002. Men han hadde sterke utfordrere i finalen fra Trude Rinaldo og Hege Hansen som kom på henholdsvis andre og tredje plass.
Aase E. Jacobsen
19 Januar 2002 - 22:15

Årets NM for vinkelnere hadde i alt 10 deltakere og det er en utvikling i positiv retning etter noen år med rekrutteringsvansker for konkurranser hvor vinkelnere skal demonstrere sine kunnskaper både teoretisk og praktisk. I år som i fjor og som i Trophée Ruinart sist oktober gikk Dan Lystad, fra Le Canard i Oslo, seirende ut. Det betyr at han skal representere Norge i både Nordisk som går i Helsinki i mars samt i EM som går i Reims i juni.

Denne gangen møtte Lystad tøff konkurranse av to jenter i finalen, Trude Rinaldo, Café de France og Hege Hansen, Cartellet, begge Stavanger. Som til slutt endte på andre og tredje plass. Og for Hansens del var dette første forsøk noensinne i denne konkurransegrenen. Hvilket er et godt bevis på at konkurransetrening selvsagt er viktig men du kommer langt med gode forbredelser på så vel det teoretiske som det praktiske plan.

For jentene imponerte så vel under blindsmakingen og vinsettingen av menyen. Nytt av året var et publikumsvennlig jeopardy-aktig innslag i finalen hvor deltakerne skulle svare på teoretiske spørsmål.

De øvrige sju deltakerne var Laila Skorge, Emil Heimdal, Trond Lie, Tine Åmot, Xavier Goursaud, Paul Walderhaug, Kjell Ove Almeland og Torstein Sande.

I konkurransens innledende faser måtte deltakerne blindsmake følgende viner: Chablis Cuveé LC 1998 fra La Chablisienne og Isla Negra Merlot 1999 fra Vina Cono Sur. Og alle måtte åpne champagnen Nicolas Feuillatte Brut 1er Cru Reserve Particuliére.

I finalen måtte Chianti Classico 1998 fra Isole e Olena dekanteres og følgende produkter blindsmakes: Sancerre La Chatellenie 2000, Joseph Mellot, Chianti Classico 1998, Castello di Verazzano, Muga Reserva 1997, Bodegas Muga, Absolut Vodka, Beefeater London Dry, Ch. du Tariquet Hors d'Age. Highland Park 18 Y.O og Gilde Maquavit.

Premiene til de heldige vinnerne var for førsteplassen en reise til Chile gitt av Engelstad Vin & Brennevin, Krug Clos du Mesnils 1988 fra Maxxium Norge, Chateau Lafite Rothschild 1982 fra Arcus Produkter, en seksliters Ca'del Bosco Franciacorta Brut fra Gaia Wine & Spirit samt Opus One 1994 - Mondavi & Rothschild, og Mondavi forstykke begge gitt av VinCompagniet.

Andreplassen gjorde seg fortjent til en tur til Absolut Akademiet i Åhus gitt av Amundsen, Vikingfjord Shaker-sett (Alessi) fra Arcus Produkter samt Barolo 1997, Tenuta la Volta Magnum fra Gaia Wine & Spirit.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her