Dacapo for Dan

Dan Lystad tok nok en seier i vinkelner-NM 2002. Men han hadde sterke utfordrere i finalen fra Trude Rinaldo og Hege Hansen som kom på henholdsvis andre og tredje plass.
Aase E. Jacobsen
19 Januar 2002 - 22:15

Årets NM for vinkelnere hadde i alt 10 deltakere og det er en utvikling i positiv retning etter noen år med rekrutteringsvansker for konkurranser hvor vinkelnere skal demonstrere sine kunnskaper både teoretisk og praktisk. I år som i fjor og som i Trophée Ruinart sist oktober gikk Dan Lystad, fra Le Canard i Oslo, seirende ut. Det betyr at han skal representere Norge i både Nordisk som går i Helsinki i mars samt i EM som går i Reims i juni.

Denne gangen møtte Lystad tøff konkurranse av to jenter i finalen, Trude Rinaldo, Café de France og Hege Hansen, Cartellet, begge Stavanger. Som til slutt endte på andre og tredje plass. Og for Hansens del var dette første forsøk noensinne i denne konkurransegrenen. Hvilket er et godt bevis på at konkurransetrening selvsagt er viktig men du kommer langt med gode forbredelser på så vel det teoretiske som det praktiske plan.

For jentene imponerte så vel under blindsmakingen og vinsettingen av menyen. Nytt av året var et publikumsvennlig jeopardy-aktig innslag i finalen hvor deltakerne skulle svare på teoretiske spørsmål.

De øvrige sju deltakerne var Laila Skorge, Emil Heimdal, Trond Lie, Tine Åmot, Xavier Goursaud, Paul Walderhaug, Kjell Ove Almeland og Torstein Sande.

I konkurransens innledende faser måtte deltakerne blindsmake følgende viner: Chablis Cuveé LC 1998 fra La Chablisienne og Isla Negra Merlot 1999 fra Vina Cono Sur. Og alle måtte åpne champagnen Nicolas Feuillatte Brut 1er Cru Reserve Particuliére.

I finalen måtte Chianti Classico 1998 fra Isole e Olena dekanteres og følgende produkter blindsmakes: Sancerre La Chatellenie 2000, Joseph Mellot, Chianti Classico 1998, Castello di Verazzano, Muga Reserva 1997, Bodegas Muga, Absolut Vodka, Beefeater London Dry, Ch. du Tariquet Hors d'Age. Highland Park 18 Y.O og Gilde Maquavit.

Premiene til de heldige vinnerne var for førsteplassen en reise til Chile gitt av Engelstad Vin & Brennevin, Krug Clos du Mesnils 1988 fra Maxxium Norge, Chateau Lafite Rothschild 1982 fra Arcus Produkter, en seksliters Ca'del Bosco Franciacorta Brut fra Gaia Wine & Spirit samt Opus One 1994 - Mondavi & Rothschild, og Mondavi forstykke begge gitt av VinCompagniet.

Andreplassen gjorde seg fortjent til en tur til Absolut Akademiet i Åhus gitt av Amundsen, Vikingfjord Shaker-sett (Alessi) fra Arcus Produkter samt Barolo 1997, Tenuta la Volta Magnum fra Gaia Wine & Spirit.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her