Dacapo for Dan

Dan Lystad tok nok en seier i vinkelner-NM 2002. Men han hadde sterke utfordrere i finalen fra Trude Rinaldo og Hege Hansen som kom på henholdsvis andre og tredje plass.
Aase E. Jacobsen
19 Januar 2002 - 23:15

Årets NM for vinkelnere hadde i alt 10 deltakere og det er en utvikling i positiv retning etter noen år med rekrutteringsvansker for konkurranser hvor vinkelnere skal demonstrere sine kunnskaper både teoretisk og praktisk. I år som i fjor og som i Trophée Ruinart sist oktober gikk Dan Lystad, fra Le Canard i Oslo, seirende ut. Det betyr at han skal representere Norge i både Nordisk som går i Helsinki i mars samt i EM som går i Reims i juni.

Denne gangen møtte Lystad tøff konkurranse av to jenter i finalen, Trude Rinaldo, Café de France og Hege Hansen, Cartellet, begge Stavanger. Som til slutt endte på andre og tredje plass. Og for Hansens del var dette første forsøk noensinne i denne konkurransegrenen. Hvilket er et godt bevis på at konkurransetrening selvsagt er viktig men du kommer langt med gode forbredelser på så vel det teoretiske som det praktiske plan.

For jentene imponerte så vel under blindsmakingen og vinsettingen av menyen. Nytt av året var et publikumsvennlig jeopardy-aktig innslag i finalen hvor deltakerne skulle svare på teoretiske spørsmål.

De øvrige sju deltakerne var Laila Skorge, Emil Heimdal, Trond Lie, Tine Åmot, Xavier Goursaud, Paul Walderhaug, Kjell Ove Almeland og Torstein Sande.

I konkurransens innledende faser måtte deltakerne blindsmake følgende viner: Chablis Cuveé LC 1998 fra La Chablisienne og Isla Negra Merlot 1999 fra Vina Cono Sur. Og alle måtte åpne champagnen Nicolas Feuillatte Brut 1er Cru Reserve Particuliére.

I finalen måtte Chianti Classico 1998 fra Isole e Olena dekanteres og følgende produkter blindsmakes: Sancerre La Chatellenie 2000, Joseph Mellot, Chianti Classico 1998, Castello di Verazzano, Muga Reserva 1997, Bodegas Muga, Absolut Vodka, Beefeater London Dry, Ch. du Tariquet Hors d'Age. Highland Park 18 Y.O og Gilde Maquavit.

Premiene til de heldige vinnerne var for førsteplassen en reise til Chile gitt av Engelstad Vin & Brennevin, Krug Clos du Mesnils 1988 fra Maxxium Norge, Chateau Lafite Rothschild 1982 fra Arcus Produkter, en seksliters Ca'del Bosco Franciacorta Brut fra Gaia Wine & Spirit samt Opus One 1994 - Mondavi & Rothschild, og Mondavi forstykke begge gitt av VinCompagniet.

Andreplassen gjorde seg fortjent til en tur til Absolut Akademiet i Åhus gitt av Amundsen, Vikingfjord Shaker-sett (Alessi) fra Arcus Produkter samt Barolo 1997, Tenuta la Volta Magnum fra Gaia Wine & Spirit.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her