Dagens rett

Avokadotoast med posjert egg

Hele verdens brunsjfavoritt er også ypperlig middagsmat
Foto: (lithiumcloud)

Hele verdens brunsjfavoritt er også ypperlig middagsmat

Avokadotoast fikk stjernestatus ved hjelp av Instagram og sosialemedier. Nå serveres retten på restauranter verden over. Prøv denne ikoniske retten du også.
03 Juli 2019 - 01:24

Avokadotoast er matretten som har definert en generasjon. Spredd som ild i tørt gress gjennom bildedelingsappen Instagram fra brunsjsteder i Melbourne, Los Angeles og  London er denne retten nå å finne på restaurantmenyer over hele verden. Det er ikke uten grunn. Avokado og brød går sammen som hånd i hanske. Dessuten finnes det utallige variasjoner som gjør dette til en deilig rett du aldri går lei.

Se våre andre oppskrifter med avocado

Bill Granger er den australske kokken som hevder å ha funnet opp retten tidlig på 90-tallet da restriktive serveringstider for hans Sydney-baserte cafe  gjorde at han måtte åpne for frokostservering for å kunne betale husleie. Siden den gang har han gjort braksuksess, med restauranter over hele verden, sitt eget TV-program, og flere kokebøker bak seg. 

Avokadotoast har i byer som Sydney og London ofte blitt beskyldt for å være grunnen til at milleniumsgenerasjonen ikke kommer seg inn på boligmarkedet. I en tid hvor mesteparten av kommunikasjon og interaksjon foregår på nett og over sosiale medier er det ikke rart at den yngre garde trekkes mot middags- eller i dette tilfelle frokostbordet for å samles og føle tilhørighet. 

Til tross for sin omstridte bakgrunn fortsetter avokadotoast og være en folkefavoritt verden over. Samle din nærmeste rundt bordet og nyt denne ikoniske matretten.

 Skaff deg dagens rett som e-post

Avokadotoast med posjert egg

Avokadotoast med posjert egg

Fremgangsmåte

Kok opp en kjele med minst 5cm med vann, skru så ned varmen til vannet så vidt småkoker. Når en posjerer egg er det viktig å bruke helt ferske egg. Dette er fordi hvitten blir løsere jo eldre egget er. Er du usikker på om eggene dine er ferske kan du klekke et og et egg i en sikt, for å sile vekk den løse hvitten. Overfør så til en liten skål. Lag en virvelstrøm i vannet med en visp, før du forsiktig senker egget midt ned i virvelen. Repeter med alle eggene. La eggene posjere i 3-4 minutter, før du tar dem ut med en hullsleiv, og lar dem renne av seg på tørkepapir.

Del avokadoene i to, fjern steinen, og skrap innholdet i en bolle. Tilsett flaksalt, pepper, tabasco og fersk presset sitron. Mos blandingen godt.

Toast brødskivene i en brødrister til de er godt ristet. Fordel avocadomosen og eggene på brødskivene, pynt med reddikspirer og server straks.

TIPS:
Avocadotoast smaker vel så godt med feta, spekeskinke, hjemmelaget salsa, bacon, røkelaks, erter og mynte, eller tomat og pesto. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Her finner du flere oppskrifter med avokado

Og her har du 25 lettlagete vegetaroppskrifter som bør prøves ut

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her