Oppskrifter

Vegetar oppskrifter

Her får du inspirasjon til både å spise enda mer fargerikt og sunnere
Foto: (sveta_zarzamora)

Her får du inspirasjon til både å spise enda mer fargerikt og sunnere

Her har du 25 lettlagete vegetaroppskrifter som bør prøves ut. Overrask familien med middag uten kjøtt eller fisk eller sørg for at grønnsaker dekker en større del av tallerkenen heretter.
03 Januar 2021 - 09:00

På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger

Det er slett ikke bare vegetarianere som gleder seg over gode vegetarretter. De fleste har godt av den variasjonen i kostholdet som retter basert på vegetabilske proteiner, byr på.

Du kan overbevises

Å innføre kjøttfrie dager i ukemenyen ble et tema da Hege Ulstein og Yngve Ekerns kokebok med det navnet kom ut i 2012. En politisk bevisst kokebok som også har en morsom vinkling, i god gammel Ekern-stil, på hvordan overbevise gjenstridige familiemedlemmer om at tacoen er bedre som helgrønn. I senere tid har antall grønne kokebøker eksplodert, og interessen for å spise grønt følger etter.

Prøv oppskriften på taco med torsk?

For selv den mest hardnakkete kjøtteter, kan bli overbevist av en «grønn» gryte. For vegetarretter er så langt fra bare salatblader som ikke metter.

Du blir mett

Vi kan love deg at du blir mett og vel så det om du bytter ut noen av disse rettene med ditt faste repertoar av hverdagsmat.

Planteproteiner er mer lettfordøyelige. Derfor er metthetsfølelsen litt annerledes. Du føler deg ikke like «tung» i magen som etter et måltid dominert av animalske proteiner.

Du sparer penger

Et annet forhold som betyr mye for mange nå i januar er økonomien. Hovedingrediensene i en vegetarrett er alltid mye billigere enn i kjøttversjonen. Du vil faktisk bli overrasket over hvor mye du sparer på å øke innholdet av grønt i kostholdet ditt.

Oppskriftene er ikke merket etter hvorvidt de tilfredsstiller den ene eller andre retningen innen grønt kosthold. Men de fleste er lakto-ovo-vegetariske.

Fem hovedinndelinger

Vegan: 100 prosent planteprodukter.
Raw vegan: 100 prosent planteprodukter. Råvarene varmes ikke opp til mer enn 48 grader.
Lakto-vegetarisk: Inkluderer også melkeprodukter.
Ovo-vegetarisk: Inkluderer også egg.
Pesco-vegetarisk: Inkluderer fisk.

Det er vanlig å kombinere de tre siste retningene. Lakto-pesco-ovo-vegetarisk er i prinsippet vanlig kost, men uten kjøtt.

Les mer om raw food

Les mer om indisk matfilosofi

På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disk opp med noe lettlaget eksotisk til middag
Dagens rett

Disk opp med noe lettlaget eksotisk til middag

Vi snakker om en karriduftende gryte med masse frukt som ananas og mango.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her