Oppskrifter

Vegetar oppskrifter

Her får du inspirasjon til både å spise enda mer fargerikt og sunnere
Foto: (sveta_zarzamora)

Her får du inspirasjon til både å spise enda mer fargerikt og sunnere

Her har du 25 lettlagete vegetaroppskrifter som bør prøves ut. Overrask familien med middag uten kjøtt eller fisk eller sørg for at grønnsaker dekker en større del av tallerkenen heretter.
03 Januar 2021 - 09:00

På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger

Det er slett ikke bare vegetarianere som gleder seg over gode vegetarretter. De fleste har godt av den variasjonen i kostholdet som retter basert på vegetabilske proteiner, byr på.

Du kan overbevises

Å innføre kjøttfrie dager i ukemenyen ble et tema da Hege Ulstein og Yngve Ekerns kokebok med det navnet kom ut i 2012. En politisk bevisst kokebok som også har en morsom vinkling, i god gammel Ekern-stil, på hvordan overbevise gjenstridige familiemedlemmer om at tacoen er bedre som helgrønn. I senere tid har antall grønne kokebøker eksplodert, og interessen for å spise grønt følger etter.

Prøv oppskriften på taco med torsk?

For selv den mest hardnakkete kjøtteter, kan bli overbevist av en «grønn» gryte. For vegetarretter er så langt fra bare salatblader som ikke metter.

Du blir mett

Vi kan love deg at du blir mett og vel så det om du bytter ut noen av disse rettene med ditt faste repertoar av hverdagsmat.

Planteproteiner er mer lettfordøyelige. Derfor er metthetsfølelsen litt annerledes. Du føler deg ikke like «tung» i magen som etter et måltid dominert av animalske proteiner.

Du sparer penger

Et annet forhold som betyr mye for mange nå i januar er økonomien. Hovedingrediensene i en vegetarrett er alltid mye billigere enn i kjøttversjonen. Du vil faktisk bli overrasket over hvor mye du sparer på å øke innholdet av grønt i kostholdet ditt.

Oppskriftene er ikke merket etter hvorvidt de tilfredsstiller den ene eller andre retningen innen grønt kosthold. Men de fleste er lakto-ovo-vegetariske.

Fem hovedinndelinger

Vegan: 100 prosent planteprodukter.
Raw vegan: 100 prosent planteprodukter. Råvarene varmes ikke opp til mer enn 48 grader.
Lakto-vegetarisk: Inkluderer også melkeprodukter.
Ovo-vegetarisk: Inkluderer også egg.
Pesco-vegetarisk: Inkluderer fisk.

Det er vanlig å kombinere de tre siste retningene. Lakto-pesco-ovo-vegetarisk er i prinsippet vanlig kost, men uten kjøtt.

Les mer om raw food

Les mer om indisk matfilosofi

På de neste sidene finner du oppskriftene du trenger 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her