Dagens rett

Ølkokte oksehaler med blÄbÊrsaus og moste rÞtter

Den perfekte sĂžndagsmiddagen som lager seg selv

Den perfekte sĂžndagsmiddagen som lager seg selv

Sett av tid denne helgen til Ă„ lage denne retten. Du blir rikelig belĂžnnet med masse god smak. Oppskriften er lett Ă„ fĂžlge.
Redaksjonen
14 November 2020 - 02:00

Øl i maten er en egen vitenskap sammenlignet med bruk av vin pÄ kjÞkkenet. NÄr vi bruker Þl, er det ikke for Ä tilfÞre syrlighet, men heller smakskraft. Jo lengre en rett kokes, jo mer konsentrert blir smaken.

MĂžrkt Ăžl uten for mye bitterhet
Derfor er det viktig Ä tenke gjennom hvilket Þl du velger. Jo bitrere Þl, jo bitrere smak pÄ maten etter at den er ferdigkokt. LÞsningen for akkurat denne retten er et mÞrkt Þl uten for mye bitterhet og med myk og god munnfÞlelse, for eksempel et bokkÞl. Eller om du har noen flasker juleÞl fra i fjor, er du pÄ god vei til Ä gi oksehalene de beste mulighetene. 

Det smaker selvsagt perfekt med et fyldig mÞrkt Þl til denne retten. Men en smakskraftig rÞdvin med god syrestruktur for Ä rense opp etter fettet i maten, gjÞr en like god jobb. 

Mange deilige retter med oksehaler

Se alle de andre oppskriftene med Ăžl

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Ølkokte oksehaler med blÄbÊrsaus og moste rÞtter

Ølkokte oksehaler med blÄbÊrsaus og moste rÞtter

FremgangsmÄte

Oksehaler:
Brun oksehalene i smÞr i en kjele sammen med tomatpuré til de er godt brunet.

 Krydre med salt og pepper og ha i rotgrĂžnnsaker, lĂžk og laubĂŠrblad. Ha over eddik, Ăžl og vann til det dekker halene. Kok pĂ„ svak varme i ca 2 timer, mens du fjerner grumset som kommer opp pĂ„ overflaten.

 NĂ„r kjĂžttet er mĂžrt, renskes det fra beinene.

 Kok sammen kraften noe og bruk som base i blĂ„bĂŠrsausen.

BlÄbÊrsaus:
Surr sammen lĂžk og sukker i smĂžr. Ha over vinen og kok sammen til halvparten er igjen.

 Tilsett oksehalekraft og blĂ„bĂŠr og kok sammen til en saus. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Pisk i en klatt smĂžr rett fĂžr servering.

Rotmos:
Skrell og kutt opp poteter og rotgrĂžnnsaker i biter. Kok i usaltet vann til alt er mĂžrt.

 Sil fra vannet og mos sammen med melk og smĂžt. Ha i lĂžk og smak til med salt og pepper.

 Vend oksehalekjĂžt i sausen og varm opp. Anrett med moste rĂžtter pĂ„ tallerkener og server.

 Server med bakte rotgrĂžnnsaker, stekte kantareller og pynt med smĂ„ friske skvallerkĂ„lblader.

 Oppskriften er hentet fra boken Mat fra skogen av Magnus SjĂžberg som er finalist til Beste norske kokebok 2009. Les mer om boken pĂ„ denne siden

Sendt inn av Magnus SjĂžberg

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrÞnnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften fÄr du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vÊrt sÄ god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primÊrt bordeauxdruer og er riktig sÄ vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kĂ„ret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne fÄr du en solid smak av Nord-RhÎne for en liten sum

Fra samme produsent kommer ogsÄ strÄlende utgaver fra de beste terroirene i Nord-RhÎne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

BĂ„de den rĂžde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens hĂ„ndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

PĂ„ BEINSPIRED 2026 har du mulighet til Ă„ smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-Ärgang er for den tÄlmodige - men det er ogsÄ annet godt nytt pÄ spesialpolet i oktober

Her finner du bÄde Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her