Dagens rett

Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter

Den perfekte søndagsmiddagen som lager seg selv

Den perfekte søndagsmiddagen som lager seg selv

Sett av tid denne helgen til å lage denne retten. Du blir rikelig belønnet med masse god smak. Oppskriften er lett å følge.
14 November 2020 - 01:00

Øl i maten er en egen vitenskap sammenlignet med bruk av vin på kjøkkenet. Når vi bruker øl, er det ikke for å tilføre syrlighet, men heller smakskraft. Jo lengre en rett kokes, jo mer konsentrert blir smaken.

Mørkt øl uten for mye bitterhet
Derfor er det viktig å tenke gjennom hvilket øl du velger. Jo bitrere øl, jo bitrere smak på maten etter at den er ferdigkokt. Løsningen for akkurat denne retten er et mørkt øl uten for mye bitterhet og med myk og god munnfølelse, for eksempel et bokkøl. Eller om du har noen flasker juleøl fra i fjor, er du på god vei til å gi oksehalene de beste mulighetene. 

Det smaker selvsagt perfekt med et fyldig mørkt øl til denne retten. Men en smakskraftig rødvin med god syrestruktur for å rense opp etter fettet i maten, gjør en like god jobb. 

Mange deilige retter med oksehaler

Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter

Ølkokte oksehaler med blåbærsaus og moste røtter

Fremgangsmåte

  1. Oksehaler:
    Brun oksehalene i smør i en kjele sammen med tomatpuré til de er godt brunet.
  2.  Krydre med salt og pepper og ha i rotgrønnsaker, løk og laubærblad. Ha over eddik, øl og vann til det dekker halene. Kok på svak varme i ca 2 timer, mens du fjerner grumset som kommer opp på overflaten.
  3.  Når kjøttet er mørt, renskes det fra beinene.
  4.  Kok sammen kraften noe og bruk som base i blåbærsausen.
  5. Blåbærsaus:
    Surr sammen løk og sukker i smør. Ha over vinen og kok sammen til halvparten er igjen.
  6.  Tilsett oksehalekraft og blåbær og kok sammen til en saus. Sil sausen og smak til med salt og pepper. Pisk i en klatt smør rett før servering.
  7. Rotmos:
    Skrell og kutt opp poteter og rotgrønnsaker i biter. Kok i usaltet vann til alt er mørt.
  8.  Sil fra vannet og mos sammen med melk og smøt. Ha i løk og smak til med salt og pepper.
  9.  Vend oksehalekjøt i sausen og varm opp. Anrett med moste røtter på tallerkener og server.
  10.  Server med bakte rotgrønnsaker, stekte kantareller og pynt med små friske skvallerkålblader.

 Oppskriften er hentet fra boken Mat fra skogen av Magnus Sjøberg som er finalist til Beste norske kokebok 2009.

Sendt inn av Magnus Sjøberg

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her