iStock-953027008

Dagens rett Pho - vietnamesisk nuddelsuppe

iStock-953027008 (DimaChechin)

Pho er suppen du kommer til å lage igjen, og igjen

Surt, bittert, sterkt, søtt, og salt i fullkommen harmoni. Phở er en smaksopplevelse du ikke vil være foruten.

Har du ikke prøvd vietnamesisk mat før, er det jammen meg på tide. Landet har en rik matkultur, og er hjem til noen av de mest fantastiske matrettene i verden. Her spiller ferske urter, sitrus, fermentert fiskesaus, palmesukker og chili en sentral rolle. Ingrediensene blir hyppig brukt, og forent i fullkommen harmoni.

Det vietnamesiske kjøkkenet er sterkt sentrert rundt balanse. Søtt, bittert, surt, salt og sterkt er smaker som alltid er til stede, men den ene overgår aldri den andre. Kjøkkenet leker seg med forskjellige temperaturer, aromaer, smaker og teksturer, og et vietnamesisk måltid er en opplevelse for alle sansene. 

En av de beste eksemplene på dette er Phở, Vietnam's nasjonalrett. Phở er en svært aromatisk og himmelsk parfymert suppe laget på oksekraft. Suppen består av alle de deilige smakene vi er kjent med fra det vietnamesiske kjøkkenet, i perfekt balanse. Her får myke nudler, friske urter, sprø bønnespirer og biter av rå ytrefilet virkelig kose seg i den rike oksekraften.

Hemmeligheten bak en god Phở ligger i kraften. Å lage hjemmelaget kraft er en tidkrevende prosess, men resultatet er garantert verdt å vente på.  Suppen er fyldig, men samtidig lett. Den er varmende, men forfriskende. Phở er i det hele ytterst velsmakende, og det garanteres en smaksopplevelse du kommer til å ønske å oppleve igjen, og igjen.

Les mer om hvordan du lager din egen kraft her

Skaff deg dagens rett som e-post

Pho - vietnamesisk nuddelsuppe

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til  250 °C med grillfunksjon.

Plasser kraftbein i en stor kjele og tilsett nok vann slik at de blir dekket med 5cm. Kok opp og la fosskoke i 10 minutter, før du tømmer av vannet, og skyller både kjelen og kraftbeina. Dette er for å fjerne urenheter og få en klar kraft.

Legg ingefær, løk og hvitløk på et stekebrett og plasser høyt i ovnen.  Grill i 5 minutter, til grønnsakene er aromatiske, og har litt sorte brente flekker.

Varm alle krydderne i en tørr stekepanne over medium varme til de er aromatiske, ca 5 minutter.

Plasser kraftbeina, grønnsakene og krydderne tilbake  i kjelen, og fyll på med nok vann slik at alt er dekket med 2cm, ca 6l. Kok opp og la småkoke i 2-3 timer uten lokk. Skum av det som legger seg på toppen med en hullsleiv. Tilsett salt, sukker og fiskesaus og kok videre i 2 timer.

Sil kraften og hell den tilbake i kjelen. Smak til med salt, sukker og fiskesaus. Kraften skal ha en god balanse mellom, salt, søt, bitter og sur.

Fordel nudlene mellom fire store skåler, ha på løvtynn ytrefilet, før du heller den kokende kraften over. Ha mynte, koriander, thaibasilikum, bønnespirer og lime på en tallerken og la gjestene forsyne seg selv med garnityr. Sriacha-saus serveres i små skåler, som gjestene kan dyppe kjøtt, nudler og grønnsaker i.  

Tips:
Kraften lar seg fryse, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. 

Bruker du ferdiglaget kraft, tilsetter du bare krydderne og koker opp i 5-10 minutter.

Putt ytrefilet i fryseren i ca 20 minutter før du kutter det i løvtynne skiver, da blir det lettere å skjære.

Er ikke kraften klar etter at du har silt den, kan du tilsette en neve isbiter. Fettet vil da samles på toppen og du kan enkelt vippe det av resten av kraften med en skje.

Pho er like godt med kylling eller svin. 

Her finner du mange flere deilige supper

Mange asiatiske supper du bør prøve

9 lettlagete supper å ta med på tur

 Slik lager du kraft selv

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: DimaChechin

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen