DAGENS RETT: Prøv deg på en ekte meksikansk klassiker
Dagens rett
(Bilde: Todd Patterson)

Prøv deg på en ekte meksikansk klassiker

Cochinita pibil er så langt unna fredagstacoen du kan komme, og så meksikansk som en rett kan bli. Her er oppskriften.

Om du trodde pulled pork var amerikansk, må du tro om igjen, for teknikken med å langtidssteke svinenakke til den faller fra hverandre finnes i mange matkulturer. Deriblant den meksikanske. og da snakker vi om den ekte meksikanske. 

Bli kjent med det ekte meksikanske kjøkkenet

En av de virkelig klassiske meksikanske svinerettene er cochinita pibil som hvis du skal gjøre den helt etter oppskriften tar minst et døgn. 

Denne oppskriften er er versjon av en jeg fant i det amerikanske matmagasinet Saveur for en del år siden. Den er tilpasset norske moderne forhold hvilket vil si at vi skal kunne kombinere matlaging med andre aktiviteter. Noe som er viktig nå midtsommers. Du kan riktignok gjøre den mer langsom ved å la svinenakken stekes hel etter å ha marinert den i achiotesausen i et døgn eller i alle fall over natten. Da må du la kjøttet få 6-8 timer i ovnen og ved 120 grader. 

Det som gjør denne retten så spesiell er achiotepastaen som er laget av annattofrø. En ingrediens som stammer fra mayakulturen og som brukes mye i matretter på Yucatan-halvøya. Siden har dette naturlige fargestoffet spredd seg over hele verden og er ansvarlig for rødfargen i det meste av rød cheddar i dag. 

Du bør absolutt prøve denne oppskriften på en margarita med achiote

Slik ser annattofrøene ut. Foto: Enrique Silva Del Val

 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Cochinita pibil

Fremgangsmåte

Ha de rensete tørkete chiliene i en bolle. Tilsett kokende vann slik at de dekker. La trekke til pepperen er myk. Hvis du ikke bruker hel tørket chili, men chiliflak, kan du droppe dette steget. Men da må du halvere mengden siden guajillo er en ganske så mild chilitype (som fargemessig ser ut som en daddel).

Varm opp oljen i en stor panne og ha svinekjøttet i, stek gjerne i to omganger hvis pannen ikke har plass til alt. Krydre med litt salt og pepper. Kjøttet skal bli pent brukt på alle sider. Ha kjøttet over i en gryte med lokk. Sett stekeovnen på 180 grader.

Hell bløtevannet av guajillochiliene og ha den sammen med appelsinjuice, eddik, hvitløk og achiotepasta i en blender og kjør til massen er jevn. Du kan også bruke stavmikser.

Hell massen over kjøttet. Fordel godt og sett på lokket. Set gryten inn i ovnen og la stå i minst 3 timer, gjerne lengre. Kjøttet skal være så gjennomstekt at det lett lar seg dele med en gaffel.

Ta kjøttet opp av gryten.

Legg ris på et serveringsfat, fordel kjøttet over og hell til slutt sausen fra gryta på toppen.

Tips:
For ekstra het opplevelse kan du servere med din egen hjemmelagete habanerosaus.

 

Sendt inn av

Foto: Todd Patterson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen