Dagens rett

Cochinita pibil

Prøv deg på en ekte meksikansk klassiker
Foto: (Todd Patterson)

Prøv deg på en ekte meksikansk klassiker

Cochinita pibil er så meksikansk som en rett kan bli. Og som med alt annet meksikansk, er den perfekt å dele med andre. Her er oppskriften.
15 Juni 2018 - 13:00

Om du trodde pulled pork var amerikansk, må du tro om igjen, for teknikken med å langtidssteke svinenakke til den faller fra hverandre finnes i mange matkulturer. Deriblant den meksikanske. og da snakker vi om den ekte meksikanske. 

Bli kjent med det ekte meksikanske kjøkkenet

En av de virkelig klassiske meksikanske svinerettene er cochinita pibil som hvis du skal gjøre den helt etter oppskriften tar minst et døgn. 

Denne oppskriften er er versjon av en jeg fant i det amerikanske matmagasinet Saveur for en del år siden. Den er tilpasset norske moderne forhold hvilket vil si at vi skal kunne kombinere matlaging med andre aktiviteter. Noe som er viktig nå midtsommers. Du kan riktignok gjøre den mer langsom ved å la svinenakken stekes hel etter å ha marinert den i achiotesausen i et døgn eller i alle fall over natten. Da må du la kjøttet få 6-8 timer i ovnen og ved 120 grader. 

Det som gjør denne retten så spesiell er achiotepastaen som er laget av annattofrø. En ingrediens som stammer fra mayakulturen og som brukes mye i matretter på Yucatan-halvøya. Siden har dette naturlige fargestoffet spredd seg over hele verden og er ansvarlig for rødfargen i det meste av rød cheddar i dag. 

Du bør absolutt prøve denne oppskriften på en margarita med achiote

Slik ser annattofrøene ut. Foto: Enrique Silva Del Val

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Meksikansk cochinita pibil

Meksikansk cochinita pibil

Fremgangsmåte

Det som gjør denne retten så spesiell er achiotepastaen som er laget av annattofrø. En ingrediens som stammer fra mayakulturen og som brukes mye i matretter på Yucatan-halvøya. Siden har dette naturlige fargestoffet spredd seg over hele verden og er ansvarlig for rødfargen i det meste av rød cheddar i dag. 

  1. Ha de rensete tørkete chiliene i en bolle. Tilsett kokende vann slik at de dekker. La trekke til pepperen er myk. Hvis du ikke bruker hel tørket chili, men chiliflak, kan du droppe dette steget. Men da må du halvere mengden siden guajillo er en ganske så mild chilitype (som fargemessig ser ut som en daddel).
  2. Varm opp oljen i en stor panne og ha svinekjøttet i, stek gjerne i to omganger hvis pannen ikke har plass til alt. Krydre med litt salt og pepper. Kjøttet skal bli pent brunt på alle sider. Ha kjøttet over i en gryte med lokk. Sett stekeovnen på 180 grader.
  3. Hell bløtevannet av guajillochiliene og ha den sammen med appelsinjuice, eddik, hvitløk og achiotepasta i en blender og kjør til massen er jevn. Du kan også bruke stavmikser.
  4. Hell massen over kjøttet. Fordel godt og sett på lokket. Set gryten inn i ovnen og la stå i minst 3 timer, gjerne lengre. Kjøttet skal være så gjennomstekt at det lett lar seg dele med en gaffel.
  5. Ta kjøttet opp av gryten.
  6. Legg ris på et serveringsfat, fordel kjøttet over og hell til slutt sausen fra gryta på toppen.

Tips:
For ekstra het opplevelse kan du servere med din egen hjemmelagete habanerosaus.

Her har du over 30 andre meksikanske retter

Du bør absolutt prøve denne drinkoppskriften på en margarita med achiote

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv
Ukens kake

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv

En ekstra luftig ostekake med deilig smak av appelsin vil skinne på kakebordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her