Dagens rett

Cochinita pibil

Prøv deg på en ekte meksikansk klassiker
Foto: (Todd Patterson)

Prøv deg på en ekte meksikansk klassiker

Cochinita pibil er så meksikansk som en rett kan bli. Og som med alt annet meksikansk, er den perfekt å dele med andre. Her er oppskriften.
15 Juni 2018 - 13:00

Om du trodde pulled pork var amerikansk, må du tro om igjen, for teknikken med å langtidssteke svinenakke til den faller fra hverandre finnes i mange matkulturer. Deriblant den meksikanske. og da snakker vi om den ekte meksikanske. 

Bli kjent med det ekte meksikanske kjøkkenet

En av de virkelig klassiske meksikanske svinerettene er cochinita pibil som hvis du skal gjøre den helt etter oppskriften tar minst et døgn. 

Denne oppskriften er er versjon av en jeg fant i det amerikanske matmagasinet Saveur for en del år siden. Den er tilpasset norske moderne forhold hvilket vil si at vi skal kunne kombinere matlaging med andre aktiviteter. Noe som er viktig nå midtsommers. Du kan riktignok gjøre den mer langsom ved å la svinenakken stekes hel etter å ha marinert den i achiotesausen i et døgn eller i alle fall over natten. Da må du la kjøttet få 6-8 timer i ovnen og ved 120 grader. 

Det som gjør denne retten så spesiell er achiotepastaen som er laget av annattofrø. En ingrediens som stammer fra mayakulturen og som brukes mye i matretter på Yucatan-halvøya. Siden har dette naturlige fargestoffet spredd seg over hele verden og er ansvarlig for rødfargen i det meste av rød cheddar i dag. 

Du bør absolutt prøve denne oppskriften på en margarita med achiote

Slik ser annattofrøene ut. Foto: Enrique Silva Del Val

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Meksikansk cochinita pibil

Meksikansk cochinita pibil

Fremgangsmåte

Det som gjør denne retten så spesiell er achiotepastaen som er laget av annattofrø. En ingrediens som stammer fra mayakulturen og som brukes mye i matretter på Yucatan-halvøya. Siden har dette naturlige fargestoffet spredd seg over hele verden og er ansvarlig for rødfargen i det meste av rød cheddar i dag. 

  1. Ha de rensete tørkete chiliene i en bolle. Tilsett kokende vann slik at de dekker. La trekke til pepperen er myk. Hvis du ikke bruker hel tørket chili, men chiliflak, kan du droppe dette steget. Men da må du halvere mengden siden guajillo er en ganske så mild chilitype (som fargemessig ser ut som en daddel).
  2. Varm opp oljen i en stor panne og ha svinekjøttet i, stek gjerne i to omganger hvis pannen ikke har plass til alt. Krydre med litt salt og pepper. Kjøttet skal bli pent brunt på alle sider. Ha kjøttet over i en gryte med lokk. Sett stekeovnen på 180 grader.
  3. Hell bløtevannet av guajillochiliene og ha den sammen med appelsinjuice, eddik, hvitløk og achiotepasta i en blender og kjør til massen er jevn. Du kan også bruke stavmikser.
  4. Hell massen over kjøttet. Fordel godt og sett på lokket. Set gryten inn i ovnen og la stå i minst 3 timer, gjerne lengre. Kjøttet skal være så gjennomstekt at det lett lar seg dele med en gaffel.
  5. Ta kjøttet opp av gryten.
  6. Legg ris på et serveringsfat, fordel kjøttet over og hell til slutt sausen fra gryta på toppen.

Tips:
For ekstra het opplevelse kan du servere med din egen hjemmelagete habanerosaus.

Her har du over 30 andre meksikanske retter

Du bør absolutt prøve denne drinkoppskriften på en margarita med achiote

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her