Dagens rett
Så lekker kan en rett bli selv med enkle råvarer
Foto: (Sune Eriksen)

Så lekker kan en rett bli selv med enkle råvarer

Det er bare en dyktig kokk som Kari Innerå som klarer å se skjønnheten i hverdagslige råvarer. Prøv oppskriften hennes og få mersmak.
12 Desember 2016 - 10:20

Kari Innerå har med sine røtter ytterst i havgapet utenfor Harstad et solid grep på sjømaten når hun får den inn på kjøkkenet. Men også kjøtt, bondejente som hun er. Derfor er det ikke bare havets delikatesser i den helt ferske kokeboken Innerå + Bø, men også kjøtt, og ikke minst grønnsaker som i god tidsånd får fyldig plass. 

Dagens rett er en god representant for denne kokeboken: Utradisjonell, elegant og smaksintens.

Denne retten kan også lages med rester av ribbe eller også bacon som Kari foreslår. Dermed kan den gjenskapes også midt i uka. Og velger du lettsaltet torsk, slipper du dessuten å vanne ut like lenge som med klippfisk. En halvtime holder.

Se alt det andre du kan lage med klippfisk

Med seg på dette kokebokprosjektet har hun en annen bondejente som er blitt byjente, Merete Bø, tidligere sommelier, nå vinjournalist. Merete står ikke uventet for vinforslagene til rettene. Flere av dem er for øvrig klassikere fra den tiden de to jobbet sammen på Restaurant Cru.   

Merete Bø (tv) og Kari Innerå i mer hjemlige kjøkkenomgivelser. Foto: Sune Eriksen

Kokeboken er rikt illustrert med tegninger fra Meritxell Canudas og Carles Rius/byHands og foto av Sune Eriksen.  

Denne kokeboken var ikke med i Beste norske kokebok 2016 da den kom ut etter fristen. Den er utvilsomt et solid bidrag til årets store kokebokhøst.

I årets kokebokkåring var det denne kokeboken som stakk av med tittelen

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Hvit bacalao klippfisk med hvit saus og sideflesk

Hvit bacalao klippfisk med hvit saus og sideflesk

Fremgangsmåte

  1. Legg sideflesk i en kjele og dekk med vann. Kokes med et laurbærblad og svart hele pepper i rundt tre timer, før det avkjøles og kuttes i én centimeter tykke skiver.
  2. Kok gjerne kjøttet dagen før du skal bruke det. Alternativt kan man bruke ribbe eller bacon.
  3. Stek bitene med sideflesk i en stekepanne ved servering. 
  4. Kutt klippfisken i mindre skiver. Stek skivene i en varm panne med nøytral olje. Fisken er ferdig når den flaker seg.
  5. Hvit saus:
    Smelt smør på middels varme i en kjele. Rør inn mel.
  6. Kok opp melken i en annen kjele, hell den i litt etter litt under omrøring for å unngå at sausen klumper seg. Rør inn litt revet muskatnøtt. Smak til med salt og pepper.
  7. Tilbehør:
    Skrell løk og kok dem hele i buljong. Løkene avkjøles og deles i to på langs.
  8. Plukk løkbladene fra hverandre og vend dem i noen dråper olivenolje. 
  9. Del kål i strimler og kok den i vann med en spiseskje salt per liter.
  10. Anrett som på bildet. 

Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Innerå + Bø av Kari Innerå og Merete Bø.

Om retten skriver Kari: Inspirasjonen fikk jeg etter en tur til Portugal. Der smakte jeg mange forskjellige måter å lage bacalao på. Selv synes jeg denne retten er mye bedre enn den tomatbaserte utgaven vi ofte tyr til her hjemme.

Merete står for drikkeforslaget: En vinho verde fra Portugal er et godt velg til denne retten, den frisker opp og har en syrestruktur som takler flesket godt. Lav alkohol er også en fordel, det vil harmonere godt med de sarte og lette smakene. 

Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker?

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Kari Innerå

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her