Dagens rett
Så lekker kan en rett bli selv med enkle råvarer
Foto: (Sune Eriksen)

Så lekker kan en rett bli selv med enkle råvarer

Det er bare en dyktig kokk som Kari Innerå som klarer å se skjønnheten i hverdagslige råvarer. Prøv oppskriften hennes og få mersmak.
12 Desember 2016 - 11:20

Kari Innerå har med sine røtter ytterst i havgapet utenfor Harstad et solid grep på sjømaten når hun får den inn på kjøkkenet. Men også kjøtt, bondejente som hun er. Derfor er det ikke bare havets delikatesser i den helt ferske kokeboken Innerå + Bø, men også kjøtt, og ikke minst grønnsaker som i god tidsånd får fyldig plass. 

Dagens rett er en god representant for denne kokeboken: Utradisjonell, elegant og smaksintens.

Denne retten kan også lages med rester av ribbe eller også bacon som Kari foreslår. Dermed kan den gjenskapes også midt i uka. Og velger du lettsaltet torsk, slipper du dessuten å vanne ut like lenge som med klippfisk. En halvtime holder.

Se alt det andre du kan lage med klippfisk

Med seg på dette kokebokprosjektet har hun en annen bondejente som er blitt byjente, Merete Bø, tidligere sommelier, nå vinjournalist. Merete står ikke uventet for vinforslagene til rettene. Flere av dem er for øvrig klassikere fra den tiden de to jobbet sammen på Restaurant Cru.   

Merete Bø (tv) og Kari Innerå i mer hjemlige kjøkkenomgivelser. Foto: Sune Eriksen

Kokeboken er rikt illustrert med tegninger fra Meritxell Canudas og Carles Rius/byHands og foto av Sune Eriksen.  

Denne kokeboken var ikke med i Beste norske kokebok 2016 da den kom ut etter fristen. Den er utvilsomt et solid bidrag til årets store kokebokhøst.

I årets kokebokkåring var det denne kokeboken som stakk av med tittelen

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Hvit bacalao klippfisk med hvit saus og sideflesk

Hvit bacalao klippfisk med hvit saus og sideflesk

Fremgangsmåte

  1. Legg sideflesk i en kjele og dekk med vann. Kokes med et laurbærblad og svart hele pepper i rundt tre timer, før det avkjøles og kuttes i én centimeter tykke skiver.
  2. Kok gjerne kjøttet dagen før du skal bruke det. Alternativt kan man bruke ribbe eller bacon.
  3. Stek bitene med sideflesk i en stekepanne ved servering. 
  4. Kutt klippfisken i mindre skiver. Stek skivene i en varm panne med nøytral olje. Fisken er ferdig når den flaker seg.
  5. Hvit saus:
    Smelt smør på middels varme i en kjele. Rør inn mel.
  6. Kok opp melken i en annen kjele, hell den i litt etter litt under omrøring for å unngå at sausen klumper seg. Rør inn litt revet muskatnøtt. Smak til med salt og pepper.
  7. Tilbehør:
    Skrell løk og kok dem hele i buljong. Løkene avkjøles og deles i to på langs.
  8. Plukk løkbladene fra hverandre og vend dem i noen dråper olivenolje. 
  9. Del kål i strimler og kok den i vann med en spiseskje salt per liter.
  10. Anrett som på bildet. 

Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Innerå + Bø av Kari Innerå og Merete Bø.

Om retten skriver Kari: Inspirasjonen fikk jeg etter en tur til Portugal. Der smakte jeg mange forskjellige måter å lage bacalao på. Selv synes jeg denne retten er mye bedre enn den tomatbaserte utgaven vi ofte tyr til her hjemme.

Merete står for drikkeforslaget: En vinho verde fra Portugal er et godt velg til denne retten, den frisker opp og har en syrestruktur som takler flesket godt. Lav alkohol er også en fordel, det vil harmonere godt med de sarte og lette smakene. 

Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker?

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Kari Innerå

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her