Dagens rett
Selvsagt kan du servere vafler som middag
Foto: (Johannessen, Sara)

Selvsagt kan du servere vafler som middag

Når Lise Finckenhagen lager kokebok, brytes ofte konvensjonene, også når det er snakk om julematen. Lises jul er en av fem kokebøker som er nominert til Beste norske kokebok 2016.
19 November 2016 - 16:12

Lise Finckenhagen er en av landets mest populære kokker, ikke bare på grunn av sin tv-karriere, men først og fremst på grunn av sin uimotståelige sjarme, raushet, lekenhet, matglede og løsslupne kreativitet. 

Den slipper hun også løs i sin versjon av julemenyen. 

Det er så vellykket at Lises jul kvalifiserer til å nomineres som en av fem finalister til Beste norske kokebok 2016.

 

«Kokke-Lise gir seg i kast med en av de mest krevende sjangere å fornye: Kokebøker med julens mer eller mindre tradisjonelle mat. Hun overbeviser med en rekke nye og inspirerende oppskrifter (eksotisk pinnekjøtt, lutefisk med spansk pølse og en spennende rakefiskanretning), alt fargerikt og fristende presentert i et tradisjonelt, men håndverksmessig godt gjennomført design. Og det beste av alt: Det aller meste her kan tilberedes og spises året rundt!»

Årets kokebokjury:

  • Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
  • Stein Øvre, designer i Creuna
  • Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

Det er niende gang denne kåringen finner sted. I år som før er den i regi av Apéritif i samarbeid med Norli.

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Lise Finckenhagens potetvafler med topping

Lise Finckenhagens potetvafler med topping

Fremgangsmåte

  1. Vafler:
    Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp potetene tørre og mos dem. Ha potetmosen over i en bolle. Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røren med litt melk til du får en tykk «vaffelrøre». Smak røren til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat. Stek tykke og gylne potetvafler i et godt smurt vaffeljern.
  2. Røkelaks og avokadokrem:
    Rens avokadoen og mos den fint sammen med rømme og limesaft. Smak avokadokremen til med salt og pepper. Topp vaffelhjertet med en skje avokadokrem og en skive røkelaks. Pynt med frisk basilikum og kvern over litt sort pepper.
  3. Rakfisk, eple og rødløk:
    Skyll eplene godt og skjær dem i små terninger. Ha de i en liten kasserolle og tilsett vann, sitronsaft og sukker. Kok på svak varme til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet (rør jevnlig slik at det ikke svir seg i bunnen). Avkjøl kompotten og topp vaffelhjertene med en teskje eplekompott, rømme, litt finhakket rødløk, hakket gressløk og en pen skive rakfisk.
  4. Sylte, sennep, sviske og pepperrot:
  5. Pisk rømme til myk krem og bland inn sennepen. Legg en teskje sennepskrem på vaffelhjertet, topp med en tynn skive sylte og noen sviskebiter. Riv til slutt over litt pepperrot og pynt med timian eller karse.
  6. Fiken, chèvre og spekeskinke:
    Del fiken i pene båter. Skjær osten i tynne skiver eller små stykker. Legg en osteskive på vaffelhjertet. Topp med en fikenbåt og en skive spekeskinke. Dryss over litt valnøtter og drypp til slutt over litt honning og balsamico. Pynt med friske urter.
  7. Rogn, løk og rømme:
    Topp vaffelhjertet med en liten skje rømme, en liten skje rogn, finhakket løk og hakket gressløk.
  8. Spekesild med rødbetsalat:
    Vann ut silden til den er passe salt. La filetene renne godt av seg på kjøkkenpapir og skjær fisken i smale og jevne biter. Finhakk løken og hakk egget. Bland sammen rødbeter, sylteagurk, rømme, majones, halvparten av løken og halvparten av egget. Smak til med litt salt og pepper (husk at fisken er salt). Legg en skje rødbetsalat på vaffelhjertet. Topp rødbetsalaten med en sildebit, dryss over litt ekstra løk og egg og pynt med gressløk eller dill.
  9. Tyttebærkrem og revet brunost:
    Bland sammen tyttebær og rømme. Topp vaffelhjertet med en skje tyttebærkrem og riv over brunost.

Spenstige potetretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Lise Finckenhagen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her