Dagens rett

Steak and kidney pie

Britene elsker denne retten - finn ut hvorfor - om du tør
Foto: (hipokrat)

Britene elsker denne retten - finn ut hvorfor - om du tør

Bare tanken på nyre får mange til å grøsse, men det er det som må til om denne klassikeren skal blir autentisk. Og hva gjør vi ikke når den riktige stemningen skal skapes. Du vil bli overrasket over hvor godt det er.
23 Juni 2018 - 02:00

Dessverre er det ikke så lett å få tak i fersk nyre i dette landet av filetspisere, men det er lov å prøve seg. Om du ikke har tilgang på en slakterbutikk, kanskje du finner nyre i frysedisken?

Se hva annet du kan lage med kalvenyre

Selvsagt kan du lage retten uten nyre, godt smaker paien uansett. 

Steak and Kidney Pie som i England

Steak and Kidney Pie som i England

Fremgangsmåte

  1. Fjern fett og hinner på nyren og skjær den i skiver på ½ cm tykk.
  2. Skjær oksekjøttet i munnfull-stykker. Vend nyreskiver og kjøttbiter i mel blandet med salt og pepper og fres dem lysebrune i margarin eller smør i en tykkbunnet gryte sammen med løken, som er skåret i skiver. Legg på lokk og la retten stå og surre seg mør i ca 45 min.
  3. Lag i mellomtiden tertedeigen der alle ingrediensene må være kalde: Bland mel, vann og eddik til en fast og smidig deig og kjevl denne ut i rektangelform.
  4. Dekk halvparten av rektangelet med tynnhøvlet smør, brett den andre halvparten over og press deigen sammen i kantene.
  5. Kjevl deigen ut til et rektangel og brett den i tre lag langsetter.
  6. Snu deigen en kvart omgang og kjevl den igjen ut til et rektangel, som brettes i tre lag langsetter. Gjenta operasjonen et par ganger til. Det kan være nødvendig å la deigen hvile mellom kjevlingene, og den må i alle tilfeller stilles på et kaldt sted hvis smøret begynner å tyte ut.
  7. Skjær deigen i ønsket form med en skarp kniv, ellers kan det være vanskelig å få den lett av bladet.
  8. Ha blandingen av kjøtt og nyre i en ildfast form. I England bruker man en liten "paipipe" midt i formen, men man klarer seg godt med en kjeksutstikker. Det er for at dampen fra innmaten skal slippe ut. 
  9. Fordel kjøttblandingen omkring røret i i midten av formen og dekk den, men ikke røret, med tertedeig. Fukt deigen i kantene og sørg for å presse den tett inntil formen. Prikk luftehull i deiglokket og la formen stå i 15 minutter i stekeovnen ved 200-225 C.
  10. Hell en blanding av varm buljong eller kraft, worcestershiresaus og sherry ned i røret og server med det samme.

Tips:
Om du ikke får tak i kalvenyre, kan du bruke to lammenyrer. Eller du kan droppe den helt om tanken på nyre gir deg kalde føtter. Men gi det en sjanse. 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her