DAGENS RETT: Steak and kidney pie

Dagens rett Steak and kidney pie

(hipokrat)

Britene elsker denne retten - finn ut hvorfor - om du tør

Bare tanken på nyre får mange til å grøsse, men det er det som må til om denne klassikeren skal blir autentisk. Og hva gjør vi ikke når den riktige stemningen skal skapes. Du vil bli overrasket over hvor godt det er.

Dessverre er det ikke så lett å få tak i fersk nyre i dette landet av filetspisere, men det er lov å prøve seg. Om du ikke har tilgang på en slakterbutikk, kanskje du finner nyre i frysedisken?

Se hva annet du kan lage med kalvenyre

Selvsagt kan du lage retten uten nyre, godt smaker paien uansett. 

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Steak and Kidney Pie som i England

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

0.5 ts
0.25 ts
1 stk
2 ss
smør
1.25 dl
oksebuljong
Tertedeig:
175 g
1 dl
1 ts
Tilbehør:
0.5 ss

Fremgangsmåte

Fjern fett og hinner på nyren og skjær den i skiver på ½ cm tykk. Skjær oksekjøttet i munnfull-stykker. Vend nyreskiver og kjøttbiter i mel blandet med salt og pepper og fres dem lysebrune i margarin eller smør i en tykkbunnet gryte sammen med løken, som er skåret i skiver. Legg på lokk og la retten stå og surre seg mør i ca 45 min.

Lag i mellomtiden tertedeigen der alle ingrediensene må være kalde: Bland mel, vann og eddik til en fast og smidig deig og kjevl denne ut i rektangelform. Dekk halvparten av rektangelet med tynnhøvlet smør, brett den andre halvparten over og press deigen sammen i kantene. Kjevl deigen ut til et rektangel og brett den i tre lag langsetter. Snu deigen en kvart omgang og kjevl den igjen ut til et rektangel, som brettes i tre lag langsetter. Gjenta operasjonen et par ganger til. Det kan være nødvendig å la deigen hvile mellom kjevlingene, og den må i alle tilfeller stilles på et kaldt sted hvis smøret begynner å tyte ut.

Skjær deigen i ønsket form med en skarp kniv, ellers kan det være vanskelig å få den lett av bladet.

Ha blandingen av kjøtt og nyre i en ildfast form. I England bruker man en liten "paipipe" midt i formen, men man klarer seg godt med en kjeksutstikker. Det er for at dampen fra innmaten skal slippe ut. 

Fordel kjøttblandingen omkring røret i i midten av formen og dekk den, men ikke røret, med tertedeig. Fukt deigen i kantene og sørg for å presse den tett inntil formen. Prikk luftehull i deiglokket og la formen stå i 15 minutter i stekeovnen ved 200-225 C.

Hell en blanding av varm buljong eller kraft, worcestershiresaus og sherry ned i røret og server med det samme.

Tips:
Om du ikke får tak i kalvenyre, kan du bruke to lammenyrer. Eller du kan droppe den helt om tanken på nyre gir deg kalde føtter. Men gi det en sjanse. 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

 

 

 

Sendt inn av

Foto: hipokrat

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen