Dagens rett

Steak and kidney pie

Britene elsker denne retten - finn ut hvorfor - om du tør
Foto: (hipokrat)

Britene elsker denne retten - finn ut hvorfor - om du tør

Bare tanken på nyre får mange til å grøsse, men det er det som må til om denne klassikeren skal blir autentisk. Og hva gjør vi ikke når den riktige stemningen skal skapes. Du vil bli overrasket over hvor godt det er.
23 Juni 2018 - 02:00

Dessverre er det ikke så lett å få tak i fersk nyre i dette landet av filetspisere, men det er lov å prøve seg. Om du ikke har tilgang på en slakterbutikk, kanskje du finner nyre i frysedisken?

Se hva annet du kan lage med kalvenyre

Selvsagt kan du lage retten uten nyre, godt smaker paien uansett. 

Steak and Kidney Pie som i England

Steak and Kidney Pie som i England

Fremgangsmåte

  1. Fjern fett og hinner på nyren og skjær den i skiver på ½ cm tykk.
  2. Skjær oksekjøttet i munnfull-stykker. Vend nyreskiver og kjøttbiter i mel blandet med salt og pepper og fres dem lysebrune i margarin eller smør i en tykkbunnet gryte sammen med løken, som er skåret i skiver. Legg på lokk og la retten stå og surre seg mør i ca 45 min.
  3. Lag i mellomtiden tertedeigen der alle ingrediensene må være kalde: Bland mel, vann og eddik til en fast og smidig deig og kjevl denne ut i rektangelform.
  4. Dekk halvparten av rektangelet med tynnhøvlet smør, brett den andre halvparten over og press deigen sammen i kantene.
  5. Kjevl deigen ut til et rektangel og brett den i tre lag langsetter.
  6. Snu deigen en kvart omgang og kjevl den igjen ut til et rektangel, som brettes i tre lag langsetter. Gjenta operasjonen et par ganger til. Det kan være nødvendig å la deigen hvile mellom kjevlingene, og den må i alle tilfeller stilles på et kaldt sted hvis smøret begynner å tyte ut.
  7. Skjær deigen i ønsket form med en skarp kniv, ellers kan det være vanskelig å få den lett av bladet.
  8. Ha blandingen av kjøtt og nyre i en ildfast form. I England bruker man en liten "paipipe" midt i formen, men man klarer seg godt med en kjeksutstikker. Det er for at dampen fra innmaten skal slippe ut. 
  9. Fordel kjøttblandingen omkring røret i i midten av formen og dekk den, men ikke røret, med tertedeig. Fukt deigen i kantene og sørg for å presse den tett inntil formen. Prikk luftehull i deiglokket og la formen stå i 15 minutter i stekeovnen ved 200-225 C.
  10. Hell en blanding av varm buljong eller kraft, worcestershiresaus og sherry ned i røret og server med det samme.

Tips:
Om du ikke får tak i kalvenyre, kan du bruke to lammenyrer. Eller du kan droppe den helt om tanken på nyre gir deg kalde føtter. Men gi det en sjanse. 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her