Dagens rett

Steak and kidney pie

Britene elsker denne retten - finn ut hvorfor - om du tør
Foto: (hipokrat)

Britene elsker denne retten - finn ut hvorfor - om du tør

Bare tanken på nyre får mange til å grøsse, men det er det som må til om denne klassikeren skal blir autentisk. Og hva gjør vi ikke når den riktige stemningen skal skapes. Du vil bli overrasket over hvor godt det er.
23 Juni 2018 - 01:00

Dessverre er det ikke så lett å få tak i fersk nyre i dette landet av filetspisere, men det er lov å prøve seg. Om du ikke har tilgang på en slakterbutikk, kanskje du finner nyre i frysedisken?

Se hva annet du kan lage med kalvenyre

Selvsagt kan du lage retten uten nyre, godt smaker paien uansett. 

Steak and Kidney Pie som i England

Steak and Kidney Pie som i England

Fremgangsmåte

  1. Fjern fett og hinner på nyren og skjær den i skiver på ½ cm tykk.
  2. Skjær oksekjøttet i munnfull-stykker. Vend nyreskiver og kjøttbiter i mel blandet med salt og pepper og fres dem lysebrune i margarin eller smør i en tykkbunnet gryte sammen med løken, som er skåret i skiver. Legg på lokk og la retten stå og surre seg mør i ca 45 min.
  3. Lag i mellomtiden tertedeigen der alle ingrediensene må være kalde: Bland mel, vann og eddik til en fast og smidig deig og kjevl denne ut i rektangelform.
  4. Dekk halvparten av rektangelet med tynnhøvlet smør, brett den andre halvparten over og press deigen sammen i kantene.
  5. Kjevl deigen ut til et rektangel og brett den i tre lag langsetter.
  6. Snu deigen en kvart omgang og kjevl den igjen ut til et rektangel, som brettes i tre lag langsetter. Gjenta operasjonen et par ganger til. Det kan være nødvendig å la deigen hvile mellom kjevlingene, og den må i alle tilfeller stilles på et kaldt sted hvis smøret begynner å tyte ut.
  7. Skjær deigen i ønsket form med en skarp kniv, ellers kan det være vanskelig å få den lett av bladet.
  8. Ha blandingen av kjøtt og nyre i en ildfast form. I England bruker man en liten "paipipe" midt i formen, men man klarer seg godt med en kjeksutstikker. Det er for at dampen fra innmaten skal slippe ut. 
  9. Fordel kjøttblandingen omkring røret i i midten av formen og dekk den, men ikke røret, med tertedeig. Fukt deigen i kantene og sørg for å presse den tett inntil formen. Prikk luftehull i deiglokket og la formen stå i 15 minutter i stekeovnen ved 200-225 C.
  10. Hell en blanding av varm buljong eller kraft, worcestershiresaus og sherry ned i røret og server med det samme.

Tips:
Om du ikke får tak i kalvenyre, kan du bruke to lammenyrer. Eller du kan droppe den helt om tanken på nyre gir deg kalde føtter. Men gi det en sjanse. 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her