Restaurant
Danmarks mest tradisjonsrike kro er Nordens beste

Danmarks mest tradisjonsrike kro er Nordens beste

I årets finale i Nordic Prize slo Søllerød kro ut både Maaemo og Franzen som begge har tre Michelin-stjerner.
Aase E. Jacobsen
13 Mai 2019 - 16:05

Søllerød kro nord på Nord-Sjælland er slett ingen nykommer i Michelin-sammenheng, sin ene stjerne til tross, for den har restauranten hatt mer eller mindre uavbrutt siden 1987. Noe som regnes som en bragd.

Derfor er Jan Restorff, restaurantsjef gjennom 20 år, dypt beveget når han tar imot prisen på vegne av sine 30 kolleger, inkludert sønnen Torur Restorff som er servitør og for anledningen slo følge til Oslo og Restaurant Arakataka hvor prisen ble delt ut.

- Jeg kan nesten ikke tro det, men er veldig stolt, sier han før han løper for å ringe de ansatte som var i gang med søndagslunsjen på denne tradisjonsrike restauranten.

 

Søllerød kro stakk av med seieren foran de andre nordiske kandidatene som norske Maaemo, svenske Frantzen, finske Grön og islandske Óx. Mens Maaemo har vunnet prisen to ganger før, i 2012 og 2015, har de fire andre kandidatene ikke vunnet før.

Ifølge Arne Ronold, redaktør i Vinforum og leder for den norske juryen, er det en ren avstemming blant de fem medlemlandenes juryer som peker ut den nordiske vinneren. Nomineringen skjer på ulikt vis i de forskjellige landene, mens juryen i Norge består av en gruppe på fem personer, og det løses på en tilsvarende måte i Finland, er det White Guides Årets restaurant som gir den svenske kandidaten. Danmarks kandidat er Årets restaurant fra Den danske spiseguiden – en høythengende pris som Søllerød kro har mottatt to ganger, først i 2005 og nå sist i 2018.

 

Helstøpt opplevelse

Begrunnelsen for at Søllerød kro ble Årets restaurant i Danmark i 2018 er denne:

«Når klassisk fransk haute cuisine inspireres av et moderne dansk innovativt pirrende kjøkken hvor kreativitet, visualitet og talent prioriteres høyt, blir resultatet nytelsesfull, artistisk og sofistikert gastronomi. I tillegg til en fantastisk vinkjeller, en faglig kompetent og personlig service fra ankomst til avsreise. Makeløst! »

Mens Jan Restorff har den daglige ledelsen, er Brian Mark Hansen kjøkkensjef. Søllerød kro eies av Michael Jordan hvis familie har eid restauranten som har vært i drift siden 1677 de siste 26 årene.

I Den danske spiseguiden er Søllerød klassifisert med GLOBUS som står for: «Et skyhøyt nivå hvor ambisjon, kreativitet, nytelse og velvære danner en helstøpt opplevelse som det er få restauranter i verden forunt å prestere.»

Her kan du lese mer om Søllerød

Det er 10. gang Nordic Prize deles ut og prisen kom ifølge Arne Ronold som en naturlig konsekvens av Det nye nordiske kjøkkens manifest som René Redzepi og Claus Meyer tok initiativ til i 2004, og som ble signert av ledende kokker fra alle de nordiske land.

Bent Christensen, Arne Ronold fra den norske jury og Leif Friis Jørgensen samt Jan Restorff og sønnen Torur, begge fra Søllerød Kro. Foto: Eirik Sand Johnsen

Tidligere vinnere av Nordic Prize:

2017: Koks, Torshavn, Færøyene

2016: Sabi Omakase, Stavanger, Norge

2015: Maaemo, Oslo, Norge

2014: Koks, Torshavn, Færøyene

2013: Geranium, København, Danmakr

2012: Maaemo, Oslo, Norge

2011: Henne Kirkeby Kro, Danmark

2010: Matsalen, Stockholm, Sverige

2009: Noma, København, Danmark

Les mer her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt en for Norge ny superprodusent fra Russian River
+
Godbiter i pollisten

Møt en for Norge ny superprodusent fra Russian River

Vi snakker om imponerende konsentrert chardonnay og pinot noir som vi er så heldige å få tak i her i Norge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du griller aubergine på denne måten, blir de maksimalt smaksrike
Dagens rett

Når du griller aubergine på denne måten, blir de maksimalt smaksrike

Nasu dengaku er en klassisk japansk måte å tilføre aubergine ekstra mye smak, som vi tør kalle nærmest genial. Kan også pannestekes.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi chablisen en pause, for her får du mye mer hvitvin for pengene
+
Ukens vin

Gi chablisen en pause, for her får du mye mer hvitvin for pengene

Du må riktignok til Kretas høyland, men du blir garantert overrasket over kvaliteten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes
Guide
Oppskrifter på fårikål fra hele verden

Bli med på en reise i fårikålens verden - og bli overrasket over hvor mange vrier som finnes

Noe av det beste høsten har å by på er årets ferske lammekjøtt i skjønn forening med høstens grønnsaker, i dette tilfellet kålen. Mange flotte og varierte oppskrifter venter på deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt en for Norge ny superprodusent fra Russian River
+
Godbiter i pollisten

Møt en for Norge ny superprodusent fra Russian River

Vi snakker om imponerende konsentrert chardonnay og pinot noir som vi er så heldige å få tak i her i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du griller aubergine på denne måten, blir de maksimalt smaksrike
Dagens rett

Når du griller aubergine på denne måten, blir de maksimalt smaksrike

Nasu dengaku er en klassisk japansk måte å tilføre aubergine ekstra mye smak, som vi tør kalle nærmest genial. Kan også pannestekes.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Rimelig smak av storhet fra Montalcino
+
Ukens vin

Rimelig smak av storhet fra Montalcino

Det er en grunn til at Montalcino har en stor plass i vinelskeres hjerte. Her får du en rimelig smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kyllingfileten blir ekstra god når den pakkes inn på denne måten
Dagens rett

Kyllingfileten blir ekstra god når den pakkes inn på denne måten

Det gjør også at middagen kan spises med hånden, eller så kan retten være det av et større måltid. Restene går i matpakken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske toppviner parret med 7 pinxtos-retter
Matkurs og vinkurs
Winedinner 18. oktober i Oslo

Spanske toppviner parret med 7 pinxtos-retter

Den 18. oktober får du en unik sjanse til å omfavne den autentiske baskiske atmosfæren midt i hjertet av Oslo sentrum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi chablisen en pause, for her får du mye mer hvitvin for pengene
+
Ukens vin

Gi chablisen en pause, for her får du mye mer hvitvin for pengene

Du må riktignok til Kretas høyland, men du blir garantert overrasket over kvaliteten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her