De fem store

Chilensk vinindustri er fortsatt dominert av de fem familiene som var pionerer på 1800-tallet. Undurraga er en den eneste som har beholdt full kontroll innen familien.
Aase E. Jacobsen
04 April 2002 - 02:01

Bak de for vinforbrukeren kjente merkenavnene Undurraga, Santa Rita, Concha y Toro, Santa Carolina og San Pedro står fem mektige familier med nære bånd. Alle kom til Chile fra Spania, særlig Baskerland, og alle hadde store drømmer om et rikere liv. Og det fikk de til de grader. Disse fem familienes navn kontrollerer 50 prosent av den i dag enorme vinindustrien i Chile. Som henter druer fra hele 103.876 hektar (2000) og selger i alt 504 millioner liter hvorav 58 prosent eksporteres (2001).

De fem store har imidlertid fått mange konkurrenter. Fra 1980 til 1990 gikk antall vinprodusenter i Chile opp fra 10 til over 100! Og utviklingen de siste 10 årene har ikke stått tilbake, heller tvert i mot. I dag teller den drøyt 200 ulike bodegas.

40 prosent av Chiles drueavlinger kommer fra vingårder av varierende størrelse, stort sett på 10 til 200 hektar, som ikke lager vin selv. Det er denne delen av vinindustrien som forsyner land som Norge med billig chilensk bulkvin, og det er disse vinbøndene som vil lide hvis etterspørselen etter slik vin skulle gå ned. Investeringene i disse vinmarkene varierer sterkt og mulighetene til å konvertere til kvalitetsdruer er dermed begrenset for deler av denne næringen, i alle fall på kort sikt. De store husene er i stor grad selvforsynte hva angår råstoff til vin eksportert i flaske.

Det er i hvert fall Undurraga med sine 1000 hektar. Å være stor koster imidlertid. Men mens de øvrige fire store har hentet inn ekstern kapital og overlatt kontrollen i ulik grad til profesjonelle forretningsfolk, er Undurraga alene om å beholde styringen i familien. Hvilket må være utfordring ikke bare rent finansielt men også fordi chilenerne ligger i verdenstoppen hva antall barnefødsler pr kvinne angår (4,5), også blant overklassen hvor vinindustriens familier hører hjemme.

- De store familiene skaper alltid problemer når arveoppgjøret kommer, men hos Undurraga har det helt fra starten vært en klar policy på dette området; den av arvingene med de beste forutsetningene for å lede bedriften videre har fått dette vervet og dermed måttet kjøpe ut de andre, understreker eksportsjefen Javier Fuchslocher som derimot ikke tilhører familien.

Foto: Aase E. Jacobsen og Undurraga

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her