Dubuf stakk av med fem av ti førsteplasser for Brouilly, Chiroubles, Fleurie, Juliénas og Regnié. I Vinalies som de franske ønologers evaluering, fikk Dubuf blant annet to ganger høyeste utmerkelse for Fleurie og Morgon, begge fra 1997. Tilgjengelig i Norge er Côte-de-Brouilly, Fleurie, Juliénas, Chénas og Moulin à Vent, alle fra 1997-årgangen som ikke har det samme potensialet som året før. 1997 har lavere syre, er bløtere og tidligere drikkeklar. Fra 1996 finnes fortsatt Morgon som var litt lukket i sommer, men vil tø opp som en passende match til høstens torskemiddager. Dubufs viner koster fra kroner 109,60 for Morgon (13050) til kroner 129,90 for Fleurie (best.utv. 5759). Utsiktene for 1998 er meget gode. Årets nouveau blir kanskje ikke så sjarmerende som fjorårets, men det blir flere lagringsdyktige viner. Syre- og sukkernivået i druene var bra da innhøstningen startet allerede 2 september, hvilket er tidlig, men ikke så tidlig som i fjor. Druene var takket være temperaturer over gjennomsnittet og nedbør under gjennomsnittet i ukene før innhøstningen, dessuten sunne uten sykdommer eller råte. Så det er all grunn til å se frem til den 19 november når nouveau'en frigis. Mens vanlig beaujolais er utmerket til fisk, er nouveau perfekt til en rekke asiatiske retter. Den fruktige stilen tar av for rettenes kraftige krydring. Depresjonene som har preget Beaujolais-regionen noen sesonger, er nå på retur. Eksporten har tatt seg kraftig opp etter flere år med røde tall. Området hadde gjort seg sterkt avhengig av etterspørselen etter nouveau. Hele to tredeler av volum ble siktet inn mot denne smale nisjen. Og halvparten havnet utenfor Frankrikes grenser. Da interessen for beaujolais nouveau avtok, og det særlig på eksportmarkedene, klarte ikke regionen å tilpasse produksjonen deretter. Til tross for vanskelighetene et sviktende salg medfører, har Beaujolais-regionen maktet å forbedre det generelle kvalitetsnivået. I tillegg til at de siste årgangene har vært langt over gjennomsnittet. Etter hvert som det vindrikkende publikum har registrert disse positive signalene har etterspørselspilen pekt oppover. Den etterlengtede økningen i salgsvolum er på 12 prosent i fjor og hele 40 prosent pr 1998s fem første måneder. Det er særlig cru-vinene samt beaujolais villages som øker. Det er de store markedene for beaujolais som leder an i utviklingen. Og snart er det vel vår tur? Tekst: Aase E. Jacobsen 16.11.98
De nouveau
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.
Les hele sakenEvents single
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet
Vi er midt i juleinnspurten, og da er dette lettlagde middagsforslaget med risotto og julepålegg eller rester perfekt.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.
Les hele saken