Dubuf stakk av med fem av ti førsteplasser for Brouilly, Chiroubles, Fleurie, Juliénas og Regnié. I Vinalies som de franske ønologers evaluering, fikk Dubuf blant annet to ganger høyeste utmerkelse for Fleurie og Morgon, begge fra 1997. Tilgjengelig i Norge er Côte-de-Brouilly, Fleurie, Juliénas, Chénas og Moulin à Vent, alle fra 1997-årgangen som ikke har det samme potensialet som året før. 1997 har lavere syre, er bløtere og tidligere drikkeklar. Fra 1996 finnes fortsatt Morgon som var litt lukket i sommer, men vil tø opp som en passende match til høstens torskemiddager. Dubufs viner koster fra kroner 109,60 for Morgon (13050) til kroner 129,90 for Fleurie (best.utv. 5759). Utsiktene for 1998 er meget gode. Årets nouveau blir kanskje ikke så sjarmerende som fjorårets, men det blir flere lagringsdyktige viner. Syre- og sukkernivået i druene var bra da innhøstningen startet allerede 2 september, hvilket er tidlig, men ikke så tidlig som i fjor. Druene var takket være temperaturer over gjennomsnittet og nedbør under gjennomsnittet i ukene før innhøstningen, dessuten sunne uten sykdommer eller råte. Så det er all grunn til å se frem til den 19 november når nouveau'en frigis. Mens vanlig beaujolais er utmerket til fisk, er nouveau perfekt til en rekke asiatiske retter. Den fruktige stilen tar av for rettenes kraftige krydring. Depresjonene som har preget Beaujolais-regionen noen sesonger, er nå på retur. Eksporten har tatt seg kraftig opp etter flere år med røde tall. Området hadde gjort seg sterkt avhengig av etterspørselen etter nouveau. Hele to tredeler av volum ble siktet inn mot denne smale nisjen. Og halvparten havnet utenfor Frankrikes grenser. Da interessen for beaujolais nouveau avtok, og det særlig på eksportmarkedene, klarte ikke regionen å tilpasse produksjonen deretter. Til tross for vanskelighetene et sviktende salg medfører, har Beaujolais-regionen maktet å forbedre det generelle kvalitetsnivået. I tillegg til at de siste årgangene har vært langt over gjennomsnittet. Etter hvert som det vindrikkende publikum har registrert disse positive signalene har etterspørselspilen pekt oppover. Den etterlengtede økningen i salgsvolum er på 12 prosent i fjor og hele 40 prosent pr 1998s fem første måneder. Det er særlig cru-vinene samt beaujolais villages som øker. Det er de store markedene for beaujolais som leder an i utviklingen. Og snart er det vel vår tur? Tekst: Aase E. Jacobsen 16.11.98
De nouveau
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Med dette til middag blir helgen minneverdig
Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.
Les hele sakenKrydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Med dette til middag blir helgen minneverdig
Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.
Les hele saken