Dubuf stakk av med fem av ti førsteplasser for Brouilly, Chiroubles, Fleurie, Juliénas og Regnié. I Vinalies som de franske ønologers evaluering, fikk Dubuf blant annet to ganger høyeste utmerkelse for Fleurie og Morgon, begge fra 1997. Tilgjengelig i Norge er Côte-de-Brouilly, Fleurie, Juliénas, Chénas og Moulin à Vent, alle fra 1997-årgangen som ikke har det samme potensialet som året før. 1997 har lavere syre, er bløtere og tidligere drikkeklar. Fra 1996 finnes fortsatt Morgon som var litt lukket i sommer, men vil tø opp som en passende match til høstens torskemiddager. Dubufs viner koster fra kroner 109,60 for Morgon (13050) til kroner 129,90 for Fleurie (best.utv. 5759). Utsiktene for 1998 er meget gode. Årets nouveau blir kanskje ikke så sjarmerende som fjorårets, men det blir flere lagringsdyktige viner. Syre- og sukkernivået i druene var bra da innhøstningen startet allerede 2 september, hvilket er tidlig, men ikke så tidlig som i fjor. Druene var takket være temperaturer over gjennomsnittet og nedbør under gjennomsnittet i ukene før innhøstningen, dessuten sunne uten sykdommer eller råte. Så det er all grunn til å se frem til den 19 november når nouveau'en frigis. Mens vanlig beaujolais er utmerket til fisk, er nouveau perfekt til en rekke asiatiske retter. Den fruktige stilen tar av for rettenes kraftige krydring. Depresjonene som har preget Beaujolais-regionen noen sesonger, er nå på retur. Eksporten har tatt seg kraftig opp etter flere år med røde tall. Området hadde gjort seg sterkt avhengig av etterspørselen etter nouveau. Hele to tredeler av volum ble siktet inn mot denne smale nisjen. Og halvparten havnet utenfor Frankrikes grenser. Da interessen for beaujolais nouveau avtok, og det særlig på eksportmarkedene, klarte ikke regionen å tilpasse produksjonen deretter. Til tross for vanskelighetene et sviktende salg medfører, har Beaujolais-regionen maktet å forbedre det generelle kvalitetsnivået. I tillegg til at de siste årgangene har vært langt over gjennomsnittet. Etter hvert som det vindrikkende publikum har registrert disse positive signalene har etterspørselspilen pekt oppover. Den etterlengtede økningen i salgsvolum er på 12 prosent i fjor og hele 40 prosent pr 1998s fem første måneder. Det er særlig cru-vinene samt beaujolais villages som øker. Det er de store markedene for beaujolais som leder an i utviklingen. Og snart er det vel vår tur? Tekst: Aase E. Jacobsen 16.11.98
De nouveau
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.
Les hele sakenEvents single
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Lag en vri på gravlaksen
Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.
Les hele saken