Drikke
De unge vil ha bedre vin

De unge vil ha bedre vin

Det er vinforbrukerne født etter 1980 som presser opp etterspørselen etter bedre viner.
Redaksjonen
04 Februar 2015 - 09:44

Det er Radobank som rapporter om denne overraskende og ikke minst gledelige utviklingen, melder wownews.se. Byrået har undersøkt hva som ligger bak den internasjonale økningen i etterspørsel etter såkalte premiumviner. Det betyr viner som koster mer enn 120 kroner. (Det er ikke snakk om pris på polet, men i land uten norske alkoholskatter. For sammenligningens skyld kan vi si at undersøkelsen gjelder viner til en polpris på mer enn 150-170 kroner.)

Vet mer enn de eldre

Bakgrunnen for veksten er økt kunnskapsnivå. De unge kan faktisk mer om vin enn foreldregenerasjonen.

Det er særlig land som USA, England, Tyskland og Skandinavia at man ser denne trenden, altså land som tradisjonelt har hatt et høyere forbruk av øl og sprit enn vin.

Men også nye vinkonsumerende land som China etterspør mer og mer bedre viner, spesielt røde.

Undersøkelsen har også avdekket at de yngre forbrukerne er mer bevisst helserisikoen forbundet ved alkoholinntak. Trenden viser også at det drikkes mindre, men av høyere kvalitet.

Prosecco heller enn champagne?

De yngre vinforbrukerne er dessuten mer åpne for nye områder og vinstiler. Dessuten søker de stadig nye opplevelser gjennom vinen, gjerne på tvers av tidligere generasjoners preferanser.

Et par eksempler er prosecco og sauvignon blanc fra Marlbourough som begge har hatt en kraftig etterspørselsøkning i disse gruppene.

Nettet viktig for innkjøp og informasjon

Rapporten peker også på at den tradisjonelle vinomsetningen er et hinder for utviklingen siden det her handler om lavest mulige priser og et fokus på etablerte kundegrupper. De yngre bruker nettet til å orientere seg og ikke minst handle.

– Nettet er bedre egnet for vin enn for annen alkoholholdig drikk. På nettet kan man på en kostnadseffektiv måte skaffe seg veldig mye informasjon om produktet. Vin ligger dessuten i et prisleie som gjør at fraktkostnadene ikke blir like følsomme som for øl, forteller Marc Sircco som står bak rapporten.

Han spår at de store varemerkene snart kommer til å dominere netthandelen på samme måte som de har tatt over salg av vin gjennom dagligvare og annen detaljhandel. På nettet blir det dessuten lettere for spesialistene å finne sine kunder og de nye vinforbrukerne søker mer enn gjerne opp informasjonen selv.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her