Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Dedikasjon og hyllest

Argentina er ikke bare malbec. Finca Flichman lager solid rødvin av så vel cabernet sauvignon som syrah. Uansett drue skal vinen alltid gjenspeile Mendozas jordsmonn og klima.
Redaksjonen
30 Kan 2006 - 14:33

Finca Flichman ligger i et vakkert landskap. Støvet over Andesfjellene er borte. Cordilleraen bader i sol og nysnø. Aconcagua og den nesten like høye utdødde vulkanen Tupungato stikker seg fram som de to landemerkene de er - Andesfjellenes to høyeste topper. Foran ligger den mørke precordilleraen, som vinmarkene rundt Mendoza i dag strekker seg helt fram til.

Høydeforskjellen er stor mellom vinmarkene i Maipu, Lujan de Cujo og de nyplantede markene oppe i Tupungato. - Det var her nede i Maipu det hele begynte, kan Finca Flichmans sjefvinmaker, Juan Carlos Rodriguez Villa fortelle. I 1910 ryddet Sami Flichman sin første vinmark i et naturlig dalsøkk som var dannet av Mendoza-elven, 700 meter over havet i Barrancas. Familien utviklet vingården blant annet ved å frakte ny jord fra skråningene opp mot Andesfjellene. Sami ble etterfulgt av sin sønn, som hadde studert ønologi i Frankrike.

Dedikasjonen
For å vise sine nærmeste venner hva de betydde for ham, pleide Sami Flichman tidlig i det forrige århundret å gi sine nærmeste venner en flaske av sin favorittvin, som han dedikerte på denne måten: «For dem som vet å nyte livet og å sette pris på store viner».

- I tråd med Samis gode intensjoner har vi holdt denne tradisjonen ved like med en vin som vi har gitt navnet Finca Flichman Dedicado, sier Rodriguez Villa.

1999-utgaven består av 51 prosent cabernet sauvignon, 39 prosent syrah og 11 prosent malbec fra Barrancas.

- El mejor vino de la bodega, den beste vinen vi lager, sier sjefsvinmakeren. Den har et fargespekter som går fra dyp rødt til purpur, en duft av frukt, vanilje og jord. Smaken er konsentrert og kompleks, vi aner mørke bær, trøfler og vanilje. Den har flott balanse, uten aggressivitet og med lang ettersmak. En blanding av den gamle og den nye verden, noe argentinsk, noe fransk. 2001-årgangen vant «Den store gullmedaljen» ved vinmessen i Buenos Aires i fjor.

Ny strategi
Vingården var i Flichman-familiens eie helt til 1983, da den ble kjøpt av den argentinske Werthein-gruppen som investerte i nytt utstyr og teknologi. Femten år senere ble selskapet igjen overtatt av nye eiere, denne gang portugisiske Sogrape, som med sine finansielle ressurser plantet nye vinmarker og tilførte det siste innen teknologi. En ny strategi ble utarbeidet, målet var at Flichman skulle føre an i produksjonen av kvalitetsviner med en bestemt argentinsk stil, rettet mot verdensmarkedet.

Argentinsk vin er på full fart oppover, og Finca Flichman har på kort tid skaffet seg innpass hos kresne konsumenter i over 30 land, Norge blant dem. Nysatsingen de siste årene har ført til at Finca Flichman i dag kan konkurrere med flere av verdens dyktigste produsenter.

Blant annet med sitt nyeste konsept, Paisajevinene, landskapsvinene, som skal gjenspeile terroir - jordsmonn, klima, druesort, og sist men ikke minst, de som arbeider med vinen, fra markene til bodegaen.

Hyllesten
Mendoza er en ørken der organisk fattig jordsmonn kombinert med lite nedbør skaper ideelle betingelser for vitikultur. Finca Flichmans vinmarker ligger i to viktige soner i Mendoza, den ene i Barrancas i Maipu - som har et økosystem med tørt, solfylt klima, stor temperaturforskjell mellom natt og dag, og et relativt skrint jordsmonn. Den andre ligger i Tupungato, i 1120 meters høyde, med utmerket klima med varme dager og kalde netter og et sandholdig jordsmonn med mye organisk materiale.

- De skal fange regionens ånd, varme og sensualitet. De er en hyllest til landskapet i Barrancas og Tupungato, sier Rodriguez Villa og fortsetter: - Disse vinene vil ikke bli produsert hvert år, bare når kvaliteten på druene er høy nok.

Paisaje Barrancas 2001 er dominert av syrah (75 prosent) med 20 prosent merlot og 5 prosent cabernet sauvignon. Den har en aroma av krydder, brent sukker og røde frukt. Smaken er konsentrert, fruktig, med kryddertoner og tanniner. 2002-årgangen ligger nær foregående årgang, mens 2003 ikke var et godt nok år til å produsere Paisaje-viner. Paisaje Barrancas 2002 lanseres på det norske markedet senere i år til en pris av kroner 169.

Hyllesten til Tupungato består av 60 prosent malbec, og 20 prosent hver av merlot og cabernet sauvignon. En riktig argentiner. - Personlig, aristokratisk og med meget lang ettersmak, er Rogriguez Villas dom.

Den store stoltheten
Han sier likevel at det er syrah-utgaven som er Finca Flichmans flaggskip: - Den fungerer veldig bra i Barrancas, men er ennå ikke plantet i Tupungato. Det er ingen annen hemmelighet med den enn at druen er herfra regionen. Den har tilpasset seg svært godt til den steinete jorden og det varme klimaet. Vinen har ingen aggressivitet, har myke tanniner og balansert frukt. Den har flott struktur og egenart.

Finca Flichman hentet syrah til Argentina for første gang i 1964. Siden den gang har druen spredt seg mye både i Mendoza- og i San Juan-regionen. Senere i år kommer en rosé basert på 50/50 malbec/syrah og blir dermed den første argentinske roséen i Norge.

Den mest kjente vinen fra Flichman er utvilsomt prisgunstige Caballero de la Cepa Malbec.
- Det er malbec som identifiserer Argentina i verden, sier Rodriguez Villa.

Den blir i dag regnet som Argentinas egen drue, og malbec-vinen karakteriseres av sin dyprøde farge, duft av bjørnebær og pepper og en fyldig, konsentrert smak. I Mendoza har vinbøndene 145 års erfaring med denne druen, og det sies at det ideelle området for malbec er nettopp Mendoza, særlig Lujan de Cuyo. Det var italienske og spanske innvandrere som tok med seg kunnskapen om vinproduksjon fra Europa. Derfor finnes det et bredt spektrum av europeiske druesorter i Argentina. Men den store profilen og stoltheten er malbec.

Finca Flichmans eiendom dekker i dag 720 hektar, hvorav 300 er plantet med cabernet sauvignon, malbec, syrah og chardonnay.

Fakta
• Mendoza-regionen produserer mer vin enn Portugal.
• Norge er nr. 9 på listen over land Argentina eksporterer vin til og omsatt volum gjennom Vinmonopolet økte med 74 prosent i 2005.
• Årganger:
  2001: En mer normal årgang
  2002: Beste årgang på ti år.
  2003: Et normalt år med unntak av cabernet sauvignon som var svært vellykket.
  2004: Også et utmerketår.
  2005: Generelt en svært god årgang. Chardonnay og malbec utmerket seg, men også shiraz-vinene var svært vellykkete.

Tekst: Erik R. Selmer
Foto: Finca Flichman

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her