Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Deilig er den julevin

Ukens viner er som skapt for den norske julematen. Uansett hva du måtte foretrekke av julemat - passende drikke finner du her.
Aase E. Jacobsen
21 Desember 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ribbe, pinnekjøtt, torsk, kveite og kalkun dominerer til sammen fullstendig norske matbord på selveste julaften. Mens de to første rettene har sine særegenheter som gjør at de ikke er de enkleste å finne vin til, er de tre siste langt mer velvillige. De har en felles venn i den italienske vinen Zenato Valpolicella Classico Superiore 2011 (34688). En vin som aldri skuffer, og i hvert fall ikke i en så rik versjon som 2003 som er fyldigere enn noensinne. Her er masser av søte røde bær, særlig kirsebær. Det parfymerte preget kommer igjen i smaken som er saftig med deilig bærfylde og flotte syrer, den fine bærsødmen holdes i sjakk av syrene og ettersmaken er lang og god. En flott vin som til og med klarer ribba så lenge du styrer unna surkål fra butikken som tilbehør.

Men ribbe med en god søt og krydret rødkål eller pinnekjøtt med en rik kålrotstappe er mer en jobb for "storebror", nemlig Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2010 (34687) som har fått dobbel dose rikdom. Først og fremst fra årgangen, dernest fra produksjonsmetoden som innebærer at vinen gjæres en andre gang sammen med pressrestene etter amarone. Vinen får mer fylde og større kompleksitet fra de tørkete drueskallene og høyere alkohol. Den gode syren som kjennetegner valpolicella har den i behold.

Og alle disse egenskapene kommer godt med når den skal hamle opp med den fete og rike julematen. Den har rett og slett mer av alt sammenlignet med den vanlig valpolicellaen.
En besnærende vin som også kan nytes til vilt med en del fedme i tilberedningen. En populær gjest på romjulsmenyen når alle har fått overdose av ribbe og pinnekjøtt.

Til reinsdyret eller filet av elg eller hjort får den imidlertid konkurranse av Zenato Merlot 2003 (44629). En usedvanlig myk og innsmigrende vin som skapt for det magre viltkjøttet. Men den har både gode syrer og tanniner nok til å ta både rike sauser og annet tilbehør.

En litt utypisk vin fra denne delen av Italia, nemlig området rundt Verona i Veneto. Mens de to andre vinene kommer fra Zenatos i alt 20 hektar vinmarker i den øvre delen av Sant'Ambrogio vest i Valpolicella Classico, kommer merloten fra 5 hektar med lavereliggende parseller nærmere Verona. Jordsmonnet her er mer sandholdig med noe leire men uten kalkinnholdet som kjennetegner de beste vinmarkene for valpolicella. Resultatet for merlot er imidlertid gunstig, slik denne vinen er et godt bevis på, siden den både oppnår kraft og eleganse på en og samme tid. Når vekstsesongen i tillegg er så solfylt som i 2003, unngås den helt litt grønne karakteren som kan skjemme norditaliensk merlot.

Zenato er en tradisjonsrik familiebedrift som samtidig tilhører den moderne valpolicellagenerasjonen. Vinmarkene ble omplantet allerede for 30 år siden etter guyot-prinsippet i motsetning til det tradisjonelle pergola-systemet. Målet er å holde avlingen nede hvilket er nødvendig for at de klassiske valpolicella-druene corvina og rondinella skal yte sitt beste. Alle druer plukkes derfor for hånd. Zenato bruker dessuten en del franske barriques men aldri kun nye eller alene, alltid i kombinasjon med de store slavonske botte. Dermed kamufleres ikke den flotte kirsebærkarakteren som er så typisk for valpolicella.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1040 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her