Deilig og saftig

En av januarnyhetene på polet fortjener ekstra oppmerksomhet fordi den er en usedvanlig god vin i sin kategori. En behagelig priset og godt krydret rødvin med deilig saftighet som passer til de fleste kjøttretter, men som også er deilig å drikke som den e
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2001 - 17:01

Ch. le Prat 1998 (varenr. 33043, kr 87,60) kommer fra Sør-Frankrike, nærmere bestemt appellasjonen Corbières som omkranser byen Narbonne. En ikke ubetydelig vinregion med hele 23.000 hektar vinmarker som leverer viner i en rekke stilarter. Alt fra saftige rødviner til ganske store, sødmefylte, syre- og tanninrike viner. Ch. le Prat er en meget god representant for den første kategorien. Den flotte saftigheten skyldes fremstillingsmetoden som kalles macération carbonique, for øvrig hyppigst knyttet til beaujolais.

Metoden innebærer at druene ikke presses før gjæringen som også skjer uten tilsetting av gjær og i en lukket oksygenfri atmosfære med hjelp av karbondioksyd. Gjæringen foregår dermed inni selve druene og resultatet er en ultrafruktig og bløt vin, siden tanninuttrekket er minimalt og de skarpe melkesyrene er delvis brutt ned. Men problemet er at omdanningen av sukker til alkohol er ganske beskjeden Teknikken utgjør derfor som regel bare den innledende fasen av gjæringen. Enten presses druene og gjennomgår en ny normal gjæring, eller så blandes slik vin med vin laget på tradisjonelt vis.

Macération carbonique er mye brukt i Corbières på grunn av områdets hoveddrue som er carignan, som på grunn av det varme og tørre klimaet altså kan gi store og tøffe viner som ikke lett lar seg konsumere i ung alder. Slik vin fatlagres derfor ikke. Og det gjelder heller ikke ukens vin som dessuten ikke skal lagres, men selvsagt holder seg i god form det neste halve året.

Carignan regnes for øvrig som Sør-Frankrikes arbeidshest, den er svært produktiv og lite sjarmerende per se må derfor holdes i tøylene for at det skal bli god vin av den. Ch. le Prat er en middels eiendom på 17 hektar vinmarker med en gjennomsnittsalder på 23 år. Beliggenheten er i kuperte Durban, et av i alt elleve av Corbières'' underområder som har bedre forutsetninger for å lage vellykket vin av carignan som i ukens vin har fått følge av grenache og syrah.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her