Deilige jordbær

Jordbær - bare ordet setter oss i umiddelbar sommerstemning. Disse røde sensuelle bærene kan nytes nær sagt hvor som helst. Friske og flotte, og svært anvendelige i både skål og glass. Her får du tips til varierte sommerslagere for store og små.

Mange av oppskriftene du får like nedenfor har en naturlig aldersgrense. Og barna lar seg jo som regel ikke be to ganger når det er snakk om jordbær, så pass på å tilberede en "lettere" variant som også de kan få glede av. God sommer!!!

Jordbærsuppe med melonkuler
1 liter jordbær
1 dl søt muscatvin
6 dl vann
1 vaniljestang
1 liten kanelstang
sitron
sukker
melon
friske blad av peppermynte

Kok jordbær i vin og vann, sammen med splittet vaniljestang og kanel. Smak til med sitron og sukker. La småkoke i ca 20 min., og avkjøl. Ta ut melonkuler med et kulejern, og sett det kaldt. Jordbærsuppen haes i porsjonstallerkener og dekoreres med melonkuler og friske blad mynte.

Jordbærdrøm
2 cl vodka
8 jordbær
sukker
1 ts friskpresset lime
5 cl eple eller pæresider

Kjør alt i en mikser, og server på knust is i høye glass. Dekorer gjerne med et friskt bær og sitronmelisse

Jordbærsorbet
2 dl vann
1 dl sukker
1 kg jordbær
2 ss sitronsaft
1 dl champagne eller eplenektar

Kok opp vann og sukker mens du rører til sukkeret har løst seg opp. La det småkoke i et par minutter. Avkjøl. Rens jordbærene og mos dem med en gaffel eller i en food processor. Rør inn sitronsaft og champagne/eplenektar og sukkerlake. Hell sorbéen over i en plastboks eller serveringsbolle. Sett i fryseren. Rør i sorbéen av og til for å knuse iskrystallene. Frysetiden er ca. 4 timer, noe lengre tid hvis man bruker alkohol. La sorbéen tine litt i kjøleskap før den anrettes, gjerne som kuler, på et serveringsfat. Pynt sorbéen med sitronmelisse eller mynte.

Marinert jordbær med sorbé
1 liter jordbær
3 cl Cointreau
½ l jordbærsorbet
Friske mynte blad

Fyll et høyt glass med tynne skiver av friske jordbær. Hell over Cointreau, og topp med jordbærsorbet. Garner med frisk mynte.

Jordbær i ingefærsaus
1 liter jordbær

Ingefærsaus:
saft og revet skall av 1 sitron
1 ts finhakket fersk ingefær
1 dl vann
1 dl sukker

Ha vann, sukker, og ingefær i en kjele, og la det koke opp. Ta kasserollen vekk fra platen, og tilsett sitronskall og saft. Hell den varme laken over nyrensede friske jordbær, som er delt i halver. Sett til kjøling et par timer, slik at smaken setter seg. Serveres med nypisket krem, eller vaniljeis.

Jordbærsaft
4 liter jordbær
4 kg sukker
3 liter kokende vann
30 g vinsyre
7 krm bensolsyret natrium

Rens og skyll bærene. Legg de i en bøtte som rommer 10 l, og hell over resten av ingrediensene, under nøye omrørning. La saften stå kaldt i en uke, med omrørning en gang pr. dag. Saften siles, og helles over på rene flasker. Oppskriften gir 7-8 flasker á 70 cl.

Frossen ostekake med jordbær
300 g havrekjeks
1 ss smør
3 egg
250 g (2 beger) naturell kremost
1 ss vaniljesukker
1 dl melis
1 appelsin
3 dl kremfløte
500 g jordbær
eventuelt litt melis
4 ss konjakk eller likør

Benytt rund form, ca. 24 cm.

Knus kjeksen og dryss ca. halvparten i en smurt kakeform. Skill eggene, og visp plommene med ost, vaniljesukker og melis til det er kremaktig. Riv skallet av appelsinen og bland det i. Visp eggehvitene stive og kremfløten til krem. Bland osteblandingen med eggehviter og krem. Mos jordbærene med litt melis og likør eller konjakk. Hell halvparten av kremblandingen i formen og smør på jordbærmosen. Ha på resten av kremen og til slutt resten av kjekssmulene. Dekk til formen og sett den i fryseren minst 4 timer. La den stå i kjøleskapet et par timer før servering og la den siden stå fremme litt. Pynt med friske jordbær. Kaken kan med fordel tas med på piknik rett fra fryseren.

Jordbær i balsamico
1 kurv rensede jordbær
2 ss balsamicoeddik
sukker

Smak til eddiken med sukker etter smak. Rør til sukkeret er oppløst. Hell over jordbærene som er fordelt på fire dessertskåler.

Arme riddere med rørte jordbær
10 loffskiver
3 egg
2 ½ del melk
1 dl sukker
1 ts kanel
2 ss smør
nyrørte jordbær

Loffskivene bløtlegges i en blanding av melk, egg, sukker og kanel. Deretter brunes de på begge sider i en middels varm panne med smør i. Serveres helt nystekte med nyrørte jordbær.

Vannbakkels med jordbær og krem
15 stk.
2 dl vann
100 g smør
100 g hvetemel
3 store egg

Fyll:
1/4 ltr. kremfløte
3 ss sukker
1/4 kg. jordbær

Pynt:
Melis

Kok opp vann og smør. Ta i alt melet og rør godt til deigen slipper kjelen. Avkjøl deigen noe. Rør inn eggene, ett om gangen. Rør til deigen blir lett og luftig. Sett deigen som klatter med to teskjeer på en smurt stekeplate. De kan formes runde eller avlange. Inn i ovn, midterste rille - 200 grader - steketid ca. 35 min. Etter 20 min. senkes varmen til 150 grader. Ovnsdøren må ikke åpnes. Avkjøl helt og deles i to. Pisk fløte og sukker til krem. Bland inn oppdelte jordbær. Fyll vannbakkelsene med jordbærkrem. Dryss over melis til slutt.

Pannekaker fylt med jordbær

Pannekakerøre:
2 egg
1 dl hvetemel
1 dl fløtemelk
1 dl vann
1 ss smeltet smør

Fyll:
½ l jordbær
3 ss sukker

Pisk eggene lett og ha i de andre ingrediensene. Rør til det blir en jevn fin pannekakerøre. La den stå og svelle en stund. Stek tynne små pannekaker. Ta i litt ekstra vann dersom røren blir for tykk. Skjær jordbærene i tynne skiver og rør dem lett med sukker. Fordel jordbærene over pannekakene som så rulles sammen. Deilig tilbehør er lettrømme.

Jordbær m/yoghurtsaus
1 l jordbær
2½ ss farin
4 dl yoghurt naturell
sitronmelisse
melis

Her er det en fordel å kunne bruke food processor. Rens halvparten av jordbærene som tas over i maskinens arbeidsbolle sammen med sukkeret. La det moses. Det tar kort tid. Ta så i yoghurten og bland sammen. Yoghurt - jordbærsausen fordeles over på fire dessert tallerkener. Rens og del resten av jordbærene i skiver som fordeles over. Pynt hver porsjon med sitronmelisse og et melisdryss.

Jordbærskål
500 g jordbær
litt sukker
4 gl egglikør
2½ dl kremfløte

Fordel jordbærene i fire serveringsskåler. Bærene kan evt. skjæres i skiver. Dryss over litt sukker. Hell et glass egglikør i hver skål. Fordel pisket krem over.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen