Godbiter i pollisten
Denne champagnen overgår det meste

Denne champagnen overgår det meste

I hvert fall ble jeg grundig overbevist av siste tapping av denne supermineralske og utrolig lagringsdyktige champagnen. Wow for et kupp.
Aase E. Jacobsen
23 Desember 2015 - 14:45

Emmanuel Lassaignes champagner kan du ikke være likegyldig til. De smaker mye og ganske kraftig.

Les mer om denne helt spesielle champagneprodusenten

Selv om Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Extra Brut er uten årgang på etiketten og dermed tilhører kategorien «non vintage», er den aldri lik fra tapping til tapping. Og den siste som er en blanding av 2012, 2011 og 2010, overgår alt jeg har smakt av denne vinen før.

Se tidligere utgaver av denne vinen

Den kjennetegnes av svært god konsentrasjon, stålsyre og intens mineralkarakter. Selv kaller produsenten den en aperitiffchampagne, noe jeg ikke er helt enig i siden den er så vidt kraftig.

Dette er selvsagt ikke champagnen du skal ha med deg ut i snøfonna på nyttårsaften. Derimot den du serverer til rike retter med hummer, foie gras eller lyst kjøtt med god saus. Om du skal følge Lassaignes anbefaling og servere den til østers, må det være svært mineralske mektige utgaver, som kjøttfulle flatøsters eller gigas fra Gillardeau.

Prisen for denne kraftpakken er usedvanlig gunstig. For 350 kroner får du like mye champagne som du ellers må betale både to og fire ganger så mye for.

Den kommer fra et område som har grand cru-kvaliteter uten å ha det på papiret.

Det kommer også annen veldig gunstig priset toppchampagne fra samme område

Det skyldes at den har samme kalkjordsmonnet som i Le Mesnil lengre nord, og akkurat her i Montgueux kommer den spesielle kalksteinåren til overflaten igjen. Ikke uten grunn kalles Montgueux for «Le Montrachet de Champagne». Derfor er det også chardonnay som gjelder i vinmarkene her. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

At noe så enkelt kan smake så godt
Dagens rett

At noe så enkelt kan smake så godt

Prøv denne oppskriften på bakt potet med skagensalat til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her