Godbiter i pollisten
Denne champagnen tar rotta på alle andre basisbobler når det kommer til valuta for pengene

Denne champagnen tar rotta på alle andre basisbobler når det kommer til valuta for pengene

Det er bare å sikre seg for alle kommende behov for champagne med karakter i ukene framover.
03 November 2021 - 12:45

Bruno Michel Assemblage.jpg [45.24 KB]Bruno Michel Assemblée Extra Brut er en lekkerbisken av en knusktørr chardonnnaydominert champagne med nesten fem år på bunnfallet i flasken før omkorking. Det har gitt den et flott lagringspreg som gir seg utslag i form av kjeks og søt gjærbakst, kombinert med syrlig grønt eple og saltmineraler. En seriøs chamoagne som glitrer i møtet med mat, gjerne en forseggjort rett med fisk eller skalldyr og en og saus. Eller også østers og smaksrik fingermat.

Den er laget av 50 prosent druer fra 2016-årgangen som kvalitetsmessig var et godt år i Champagne, men som på grunn av både frost og hagl (på forskjellige tidspunkt) opplevde

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

sterkt reduserte avlinger.

Disse forholdene har i andre deler av det nordlige Frankrike, særlig Burgund, forårsaket økte priser. Men denne champagnen koster fortsatt det samme som i forrige versjon som kom i basis fra mai måned. Muligens på grunn av Vinmonopolets regler for prisendringer, men da vet du at det er en enda større gavepakke til deg som forbruker.

Denne nytappete utgaven er på vei inn i hyllene i 183 polutsalg. Men jeg har også smakt den som ble omkorket i april i år og som var basert på 2011-årgangen – en litt atypisk årgang for Champagne. Den er fortsatt like frisk syrlig og mineralsk med det for denne vinen, typiske syrlig grønt eple-karakteren.

Begge utgavene har det til felles at de har et innslag av såkalt reservevin – vin fra eldre årganger – som bidrar med kompleksitet. Men den siste utgaven har hele 50 prosent reservevin (mot 20 for den forrige) som er veldig uvanlig, men som forklarer den ekstra dybden. 

Her kan du lese om denne champagnen og folkene bak

Når du leser dette, er det kommet flere billige champagner i basis (fra 3. november). Men selv om de koster en hundrelapp mindre, mener jeg at når du først skal ha champagne, bør du bruke litt mer penger. Ellers kan du like godt kjøpe en vellaget cava eller cremant til drøyt to hundrelapper – da får du mye mer for pengene. Ikke minst får du en helt tørr musserende. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her