Oppskrifter
Denne gjengen har laget årets beste norske kokebok

Denne gjengen har laget årets beste norske kokebok

Kok & Stek er kokeboken som overbeviste juryen sterkest i år, og som kommer til å bli godt mottatt av alle amatørkokker.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2016 - 12:03

Kok & Stek er nemlig proppet med teknikker som presenteres på en svært så pedagogisk steg-for-steg-måte. Så selv om du tror du kan alt om koking og steking, må du innrømme at det gjør du ikke etter å ha bladd gjennom denne kompakte og svært så nyttige kokeboken.

Bak kokeboken står et solid kokketeam, nemlig hele Kulinarisk Akademi, så selv om «mange kokker, mye søl» gjelder i mange sammenhenger, gjør det ikke det når det kommer til denne gjennomarbeidete kokeboken.

På bildet over fra venstre til høyre, øverste rad: Alexander Bremer, Espen Vesterdal Larsen, Jonas Modell, Jostein  Medhus. På neste rad: Andreas Lønn Johannessen, Marius Lyngestad Myrstrand, Marius Martinsen og Kristian Rønnestad.

Kok & Stek er altså best blant 35 av årets nye norske kokebøker.

Her er de fem finalistene i 2016

Juryen begrunner valget slik:

 

«Det er ikke nok med gode råvarer. Du må beherske kjøkkenteknikkene også. Dette er Kulinarisk Akademis andre gode, klassiske kokebok på rad. Denne gang lærer du å fritere, confitere, grille, steke og en rekke andre metoder du bør kunne. Glimrende bilder og 198 oppskrifter som ren bonus. Alt forklares enkelt og greit, gjerne med steg-for-steg-bilder. Dette er tilgjengeliggjort profesjonell kokekunst. God typografi bidrar til enkelheten.»

 

 

Det er niende gang at Beste norske kokebok deles ut. Kåringen er i regi av Apéritif og Norli.

 

 

Ole Martin Alfsen og Kok & Stek-gjengen serverer smaksprøver.

Årets kokebokjury

 

 

  • Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
  • Stein Øvre, designer i Creuna
  • Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

 

 

Årets nominerte kokebøker.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her