Drikke
Dette paret lager like gode viner i sør som i nord

Dette paret lager like gode viner i sør som i nord

Å komme til Marc og Emmanuelle Kreydenweiss sin vingård Domaine de Perrières i Costieres de Nîmes er som å komme til et fredfylt og samtidig energisk sted hvor tiden får råde og alt skjer i pakt med naturen, rett og slett et nydelig sted.
14 Oktober 2016 - 19:14

Marc Kreydenweiss har i siden 1970 produsert vin i Andlau i Alsace. Han har samtidig valgt å jobbe biodynamisk siden han tror på en verden hvor man jobber i harmoni med naturen isteden for å tøyle den.

Marc oser av energi, men det er en stødig energi som om han skulle være plantet i jorden. Hans sønn Antoine er siden 1995 den som med sin fars tillit har tatt over driften og er ansvarlig for vinene i Alsace.

Marc selv har sammen med sin kone Emmanuelle valgt å flytte sørover, til som han selv sier den gode varmen, men minst like mye for å lage rødvin, noe han har ønsket å gjøre lenge.

Han tenker langsiktig i alt han gjør, derfor søkte han i Costières de Nîmes etter en eiendom hvor alle vinmarkene var sentrert rundt selv huset. Han har bygget en ny vinifikasjonskjeller og materialene han har brukt er alle resirkuler-bare.

Gamle vinstokker

Han jobber biodynamisk her som i Alsace og har nå 20 hektar med vinmark. I tillegg har han plantet eiketrær og fremover kommer det også oliventrær, alt for å skape et så homogent miljø som mulig. Og da jeg spurte ham om det var mange av hans naboer som delte hans filosofi og ønske, var svaret: – Ikke så mange som jeg skulle ønske.

Men han mente også at Costières de Nîmes er et nokså dynamisk område og han har god tro på utviklingen i området. Og med personer som Marc til stede vil jeg personlig tro at området kommer til å utvikle seg.

Hans tanke var fra begynnelsen å lage bare én vin, men siden han har ulik alder på sine vinranker og vinifiserer hver parsell for seg, blir det seks ulike cuvéer etter at han har blandet vinene. Han har fått kjøpt en veldig liten parsell med 100 år gamle stokker av grenache fra sandholdig jordsmonn i Châteauneuf-du-Pape og har en bitteliten produksjon hvert år. 2006 var første årgang.

 

På Domaine de Perrières var det allerede 80-100 år gamle stokker av carignan ved overtakelsen og han har i tillegg plantet mourvèdre som han mener gir et spennende tilskudd til de gamle stokkene av grenache, syrah, cinsault og selvfølgelig carignan.

Han har likeså plantet 0,6 hektar med den noe uvanlige druesorten marsellan som er en krysning mellom grenache og cabernet sauvignon.

Lave priser

Vinene hans er alle konsentrerte, mineralske og energiske med en herlig dyp frukt, og jeg er overrasket over de lave prisene på vinene. Han lager ca 80 000 flasker per år og mener selv han har en riktig prissetting.

Hans toppvin KA som henter druer fra 100 år gamle carignanstokker koster bare 12,50 euro – noe som ikke er annet enn veldig billig. En fantastisk konsentrert vin med en herlig energi og fylde, mineralsk og full av kraft og mørk sjenerøs frukt.

Les Perrières er en blanding av druer fra gamle carignan-, syrah, mourvedre- og grenachestokker; en silkemyk, sjenerøs vin full av frukt og konsentrasjon, hos Marc koster den 5 euro!

Les Grimaudes er vinen til Emmanuelle, en miks av druer fra noe yngre stokker, både carignan (40 år), grenache (50 år) og cinsault (20 år). En mineralsk, saftig og silkemyk vin ment til å være lettdrikkelig med gode, men ikke harde tanniner.

Emmanuelle lager også en rosé, men kun 1000 flasker i året, og den er nesten utsolgt før den er tappet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her