Godbiter i pollisten
Denne produsenten kan virkelig lage rosevin med karakter

Denne produsenten kan virkelig lage rosevin med karakter

Ch. Salettes i Bandol er i tillegg like god når det kommer til hvitvin og rødvin.
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2018 - 14:45

Ch. Salettes Bandol Rosé 2017 er rett og slett nydelig, men samtidig strukturert oppi all fruktigheten og mykheten, om enn ikke som en rødvin. Den har likevel et bra lagringspotensial, minst 4-5 år. Årsaken er at den har like store deler mourvèdre, grenache og cinsault. Den første druen bidrar med stor munnfølelse, sødme og tanniner fra skallkontakten, hvor kort den enn er. Grenache bidrar med struktur i form av alkohol, og cinsault med saftighet og fruktighet.

Derfor fortjener mourvèdre grand cru-status

Siden produsenten nærmest har spesialisert seg på rosevin, i hvert fall utgjør denne vinstilen halvparten av årlig volum, så får den trolig ekstra oppmerksomhet.

Nyt den til gode sjømatretter, gjerne grillet fisk med urtesaus, eller sågar lyst kjøtt eller grønnsaker fra grill med spennende diper.

Alexandre Le Corguillé har vært ansvarlig for vinmarker og vinkjeller siden 2011. Han har siden den gang innført biodynamiske prinsipper.

Nest viktigst hos Ch. Salettes er deres rødvin, Ch. Salettes Bandol Rouge 2015, som selv om den har mourvèdre som hoveddrue, med alt hva det betyr av kjøttfull mørk sødmefylt skogsbærfrukt og god tanninstruktur, er overraskende innsmigrende. Den smaker derfor veldig godt til rikere kjøttretter, også fra grillen, nå midtsommers. Så er jo sommerkveldene her nord normalt mye kjøligere enn i Provence hvor vinen kommer fra.

Denne rødvinstypen er faktisk den franske presidentsn favoritt 

Bandol er en bitteliten appellasjon midt i Provence. Mellom Marseille og Toulon ligger den idylliske landsbyen La Cadière d’Azur hvor produsenten hører hjemme.

Vinkjelleren ligger i en gammel olivenpresse. Foto: Jose Nicolas

Det sier seg selv at dette er et varmt klima. Friskheten i vinene opprettholdes av at vinstokkene vokser i kalkholdig jord med innslag av sandstein og leire. Derfor lages det også knallgod hvitvin med druen clairette i førersetet. Den bidrar også med friskhet. Ch. Salettes Bandol Blanc 2017 er en elegant vin med god konsentrasjon, fin syre og fyldig kjøttfull frukt. En vin som vil utvikle seg godt i kjelleren, men som smaker nydelig allerede til grillet sjømat.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Den gamle olivenpressen er fra 1604.

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her