Denne produsenten kan virkelig lage rosevin med karakter

Denne produsenten kan virkelig lage rosevin med karakter

Ch. Salettes i Bandol er i tillegg like god når det kommer til hvitvin og rødvin.

Ch. Salettes Bandol Rosé 2017 er rett og slett nydelig, men samtidig strukturert oppi all fruktigheten og mykheten, om enn ikke som en rødvin. Den har likevel et bra lagringspotensial, minst 4-5 år. Årsaken er at den har like store deler mourvèdre, grenache og cinsault. Den første druen bidrar med stor munnfølelse, sødme og tanniner fra skallkontakten, hvor kort den enn er. Grenache bidrar med struktur i form av alkohol, og cinsault med saftighet og fruktighet.

Derfor fortjener mourvèdre grand cru-status

Siden produsenten nærmest har spesialisert seg på rosevin, i hvert fall utgjør denne vinstilen halvparten av årlig volum, så får den trolig ekstra oppmerksomhet.

Nyt den til gode sjømatretter, gjerne grillet fisk med urtesaus, eller sågar lyst kjøtt eller grønnsaker fra grill med spennende diper.

Alexandre Le Corguillé har vært ansvarlig for vinmarker og vinkjeller siden 2011. Han har siden den gang innført biodynamiske prinsipper.

Nest viktigst hos Ch. Salettes er deres rødvin, Ch. Salettes Bandol Rouge 2015, som selv om den har mourvèdre som hoveddrue, med alt hva det betyr av kjøttfull mørk sødmefylt skogsbærfrukt og god tanninstruktur, er overraskende innsmigrende. Den smaker derfor veldig godt til rikere kjøttretter, også fra grillen, nå midtsommers. Så er jo sommerkveldene her nord normalt mye kjøligere enn i Provence hvor vinen kommer fra.

Denne rødvinstypen er faktisk den franske presidentsn favoritt 

Bandol er en bitteliten appellasjon midt i Provence. Mellom Marseille og Toulon ligger den idylliske landsbyen La Cadière d’Azur hvor produsenten hører hjemme.

Vinkjelleren ligger i en gammel olivenpresse. Foto: Jose Nicolas

Det sier seg selv at dette er et varmt klima. Friskheten i vinene opprettholdes av at vinstokkene vokser i kalkholdig jord med innslag av sandstein og leire. Derfor lages det også knallgod hvitvin med druen clairette i førersetet. Den bidrar også med friskhet. Ch. Salettes Bandol Blanc 2017 er en elegant vin med god konsentrasjon, fin syre og fyldig kjøttfull frukt. En vin som vil utvikle seg godt i kjelleren, men som smaker nydelig allerede til grillet sjømat.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Den gamle olivenpressen er fra 1604.

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Ch. Salettes Bandol Rosé

Produsent:
Ch. Salettes
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Provence
Pris:
269,90 kr
Varenummer:
8338101
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. Salettes Bandol Blanc 2017

Produsent:
Ch. Salettes
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Provence
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
8338201
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. Salettes Bandol 2015

Produsent:
Ch. Salettes
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Provence
Pris:
309,90 kr
Varenummer:
3616501
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen