Denne vinen holder evig – eller i hvert fall nesten

Denne vinen holder evig – eller i hvert fall nesten

Sagrantino fra Montefalco i Umbria er ikke hverdagskost, men du verden så godt den trives i vinkjelleren.

 

Druesorten som er så nært knyttet til denne begrensete delen av Umbria i Sentral-Italia, og som tilhører landets vinelite, er i en klasse for seg når det kommer til lagringsevne. Selv etter tjue år viser vinen liten grad av utvikling. Fargen er som oftest like dyp og ugjennomtrengelig og tanninene og syrene er fortsatt intense og markante selv etter mange års lagring. Nå har jeg ikke smakt eldre utgaver av Cantine Briziarellis Sagrantino Montefalco 2014 - siden produsenten er ny på det norske markedet, men den fire år gamle vinen viser svært gode takter og bør helst forbli i kjelleren i mange år. Investeringen er dessuten ganske liten sammenlignet med hva du har i vente.

Se hva vi har skrevet om sagrantino

Den har veldig god saftig og konsentrert mørkere frukt-karakter. De typiske innslagene av urter og  barnål er her og tanninene er tydelige. Ungdommeligheten er konservert gjennom at vinen gjærer i ståltank med skallene i 25 dager og etter 12 måneder i fransk eik, oppbevares vinen i 21 måneder i ståltank.

Det som er så fint med Montefalco, er at det også lages super vin beregnet på tidligere konsum. Og Briziarelli er intet unntak, deres Briziarelli Montefalco Rosso 2016 er en herlig representant for denne stilen som alltid er en blandingsvin, i dette tilfellet av sangiovese, merlot og 10 prosent sagrantino.

Den hypermoderne Briziarelli-vinkjelleren er fra 2012 og ligger mellom Bevagna og Montefalco., og et steinkast fra DOCG-ets mest berømte vingård Arnaldo Caprai-

Selv med så lite av denne druen, har vinen god tanninfasthet og syre, og tåler fint å ligge i kjelleren 7-8 år. Også denne vil ha matfølge med litt å jobbe med som kjøtt og/eller fett. Selve framstillingen er ganske lik sagrantinoen, bortsett fra at den ikke har vært innom eik i det hele tatt.

GRECHETTO (2456 x 3680)

Heller ikke den hvite Briziarelli Umbria Grechetto 2017 har vært innom eik, og er et seriøst uttrykk for nok en Umbria-drue, nemlig grechetto. Topp følge til alt av vegetar, men også antipasti og sjømat.  

Jordsmonnet er kalkholdig leire med stort innslag av fossiler

Cantine Briziarelli er forholdsvis nyetablert i tradisjonsrike Montefalco. De første plantene kom i jorda i 2003, og den hypermoderne vinkjelleren ble oppført i 2012. Men familien bak har drevet landbruk i området siden 1906. Derfor omfatter dagens virksomhet også olivenoljeframstilling og dyreavl med fokus på storferasen chianina – for øvrig verdens eldste avlsokse – som gir kjøtt til delikatessen bistecca alla fiorentina.

Boutique-vinkjeller får en ny betydning med dette.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Briziarelli Sagrantino Montefalco

Produsent:
Cantina Briziarelli
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Umbria
Pris:
350,00 kr
Varenummer:
10792701
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Briziarelli Montefalco Rosso

Produsent:
Cantina Briziarelli
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Umbria
Pris:
210,00 kr
Varenummer:
10792901
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Briziarelli Umbria Grechetto

Produsent:
Cantina Briziarelli
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Umbria
Pris:
200,00 kr
Varenummer:
10792801
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen