Etna
Denne vinen må du bare smake

Denne vinen må du bare smake

Terre Neres rimeligste, men like fullt heftige rødvin er tilgjengelig i bestillingsutvalget. De andre kommer i spesialbutikkene i september.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2015 - 00:57

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Denne sicilianske produsenten lager så eksotiske viner som beliggenheten under vulkanen tilsier.

«Standardutgaven» i rødt, Terre Nere Etna Rosso 2013 (2246501), er så god at den gir frysninger på ryggen. Hetebølger er kanskje en bedre beskrivelse, all den tid den har klare toner av røyk og vulkansk jordsmonn.

I tillegg til en usedvanlig lekker frukt og friskhet. Topp vin til sommerens gode kjøttretter, den er helt eminent til lam fra grillen, men du kan godt spare noen flasker til høsten vilt.

Den henter sine druer fra flere av produsentens parseller som ligger fra 650 til over 1000 m.o.h. og som i hovedsak har velvoksent plantemateriale.

Tenuta delle Terre Neres vinmarker ligger så høyt som det er mulig å dyrke vindruer langs Etnas karrige skråninger. Med en beliggenhet på mer enn 1000 m.o.h. er Etna-vinmarkene de høyeste i hele Italia. Men fortsatt er det et stykke opp til vulkanmunningen som ligger ved 3.350 m.o.h.

Sen høsting

500.000 år med hyppige utbrudd har satt sitt preg på jordsmonnet på Etnas nordøstre side som er der hvor vinmarkene hovedsakelig ligger. Det er imidlertid stor forskjell på toppen og bunnen, og mellom de enkelte vinmarkene både hva jordsmonn og ikke minst klima angår.

Nærheten til vulkanen gjør vinproduksjon en utfordring, spesielt for de høyeste vinmarkene. Selv på de varmeste dagene er det relativt kjølig og luftig i høyden. Derfor høstes også druene svært sent, i månedsskiftet oktober/november.

Gamle vinplanter

Resultatet er viner med en imponerende eleganse, overraskende friske og delikate med flott dybde.

Enda mer fascinerende er Terre Neres brede utvalg av enkelvinmarksviner som allerede finnes i spesialpolutsalgene, men som kommer i enda flere utgaver i september. Se etter Terre Nere Etna Rosso Guardiola, Feudo di Mezzo, Santo Spirito, Prephylloxera og Calderara Sottana.

De lager også hvitviner som er i en klasse for seg. De som kommer i spesialpolene heter Le Vigne Niche, Le Vigne Niche Calderara Sottana og Le Vigne Niche Santo Spirito.

Vi snakker om lekkerbiskener som enhver vininteressert bør prøve. Er du utålmodig etter å smake noe annet enn rødt, kan du begynne med deres rose, Terra Nere Etna Rosato 2012 (97455), som er dyrere enn de fleste i denne kategorien, men altså av et annet kaliber.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her