Drikke
Derfor er også hvitvin godt for deg

Derfor er også hvitvin godt for deg

Det er ingen grunn til bare å velge rødvin for hjertet. Hvitvin har ved siden av å smake minst like godt, også gunstige helsesider. 
Redaksjonen
05 Mai 2015 - 14:10

Rødvin i moderate doser har lenge hatt posisjonen som «hjertemedisin». Det er det naturlig høye innholdet av polyfenoler (antioksidanter) som har gitt rødvin denne statusen.

Kaffesyre er det nye

Men også alkohol i seg selv (selvsagt i små mengder) har en gunstig effekt på hjertekarene og reduserer risikoen for hjertesykdom og slag.

Siden hvitvin både inneholder alkohol og polyfenoler, har en rekke forskere, blant annet ved det medisinske universitetet i Torino, begynt å interessere seg for hvor sunn hvitvin egentlig er. Det melder Decanter.com.

Det er spesielt ett av polyfenolene de har konsentrert seg om, nemlig kaffesyren, som ikke har noe med kaffein å gjøre (selv om den finnes i ørsmå mengder i kaffe), men derimot er en organisk stoff som finnes i alle planter. Og som er en veldig kraftig antioksidant.

I denne sammenhengen er det særlig samarbeidet mellom kaffesyren og nitrogenmonoksid, et biprodukt av at aminosyrer brytes ned, som er interessant. Kaffesyren «beskytter» nitrogenmonoksidet mot oksidering og får kroppen til å produsere mer.

Men ikke kaffesyre alene

Siden nitrogenmonoksid øker blodgjennomstrømmingen i årene og blodtilførselen til muskulaturen, er det gunstig for kroppen, både for dem som ønsker å bygge en sterkere og mer utholdende kropp og for dem som ønsker å beholde den sterk lenge. Mange som trener tar derfor kosttilskudd som inneholder arginin som produserer nitrogenmonoksid.

Men man må imidlertid ikke drikke verken rød eller hvit vin for å få i seg den gunstige kaffesyren. Arganolje har veldig mye kaffesyre, det har også tyttebær, salvie, timian og peppermynte. Og arginin får du gjennom kostholdet, i proteinrike matvarer som spinat, alle typer frø, kikerter, bokhvete og selvsagt sjømat, kjøtt og meieriprodukter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her