Derfor er også hvitvin godt for deg

Derfor er også hvitvin godt for deg

Det er ingen grunn til bare å velge rødvin for hjertet. Hvitvin har ved siden av å smake minst like godt, også gunstige helsesider. 

Rødvin i moderate doser har lenge hatt posisjonen som «hjertemedisin». Det er det naturlig høye innholdet av polyfenoler (antioksidanter) som har gitt rødvin denne statusen.

Kaffesyre er det nye

Men også alkohol i seg selv (selvsagt i små mengder) har en gunstig effekt på hjertekarene og reduserer risikoen for hjertesykdom og slag.

Siden hvitvin både inneholder alkohol og polyfenoler, har en rekke forskere, blant annet ved det medisinske universitetet i Torino, begynt å interessere seg for hvor sunn hvitvin egentlig er. Det melder Decanter.com.

Det er spesielt ett av polyfenolene de har konsentrert seg om, nemlig kaffesyren, som ikke har noe med kaffein å gjøre (selv om den finnes i ørsmå mengder i kaffe), men derimot er en organisk stoff som finnes i alle planter. Og som er en veldig kraftig antioksidant.

I denne sammenhengen er det særlig samarbeidet mellom kaffesyren og nitrogenmonoksid, et biprodukt av at aminosyrer brytes ned, som er interessant. Kaffesyren «beskytter» nitrogenmonoksidet mot oksidering og får kroppen til å produsere mer.

Men ikke kaffesyre alene

Siden nitrogenmonoksid øker blodgjennomstrømmingen i årene og blodtilførselen til muskulaturen, er det gunstig for kroppen, både for dem som ønsker å bygge en sterkere og mer utholdende kropp og for dem som ønsker å beholde den sterk lenge. Mange som trener tar derfor kosttilskudd som inneholder arginin som produserer nitrogenmonoksid.

Men man må imidlertid ikke drikke verken rød eller hvit vin for å få i seg den gunstige kaffesyren. Arganolje har veldig mye kaffesyre, det har også tyttebær, salvie, timian og peppermynte. Og arginin får du gjennom kostholdet, i proteinrike matvarer som spinat, alle typer frø, kikerter, bokhvete og selvsagt sjømat, kjøtt og meieriprodukter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen