Drikke
Derfor er også hvitvin godt for deg

Derfor er også hvitvin godt for deg

Det er ingen grunn til bare å velge rødvin for hjertet. Hvitvin har ved siden av å smake minst like godt, også gunstige helsesider. 
Redaksjonen
05 Mai 2015 - 14:10

Rødvin i moderate doser har lenge hatt posisjonen som «hjertemedisin». Det er det naturlig høye innholdet av polyfenoler (antioksidanter) som har gitt rødvin denne statusen.

Kaffesyre er det nye

Men også alkohol i seg selv (selvsagt i små mengder) har en gunstig effekt på hjertekarene og reduserer risikoen for hjertesykdom og slag.

Siden hvitvin både inneholder alkohol og polyfenoler, har en rekke forskere, blant annet ved det medisinske universitetet i Torino, begynt å interessere seg for hvor sunn hvitvin egentlig er. Det melder Decanter.com.

Det er spesielt ett av polyfenolene de har konsentrert seg om, nemlig kaffesyren, som ikke har noe med kaffein å gjøre (selv om den finnes i ørsmå mengder i kaffe), men derimot er en organisk stoff som finnes i alle planter. Og som er en veldig kraftig antioksidant.

I denne sammenhengen er det særlig samarbeidet mellom kaffesyren og nitrogenmonoksid, et biprodukt av at aminosyrer brytes ned, som er interessant. Kaffesyren «beskytter» nitrogenmonoksidet mot oksidering og får kroppen til å produsere mer.

Men ikke kaffesyre alene

Siden nitrogenmonoksid øker blodgjennomstrømmingen i årene og blodtilførselen til muskulaturen, er det gunstig for kroppen, både for dem som ønsker å bygge en sterkere og mer utholdende kropp og for dem som ønsker å beholde den sterk lenge. Mange som trener tar derfor kosttilskudd som inneholder arginin som produserer nitrogenmonoksid.

Men man må imidlertid ikke drikke verken rød eller hvit vin for å få i seg den gunstige kaffesyren. Arganolje har veldig mye kaffesyre, det har også tyttebær, salvie, timian og peppermynte. Og arginin får du gjennom kostholdet, i proteinrike matvarer som spinat, alle typer frø, kikerter, bokhvete og selvsagt sjømat, kjøtt og meieriprodukter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her