Drikke
Derfor er også hvitvin godt for deg

Derfor er også hvitvin godt for deg

Det er ingen grunn til bare å velge rødvin for hjertet. Hvitvin har ved siden av å smake minst like godt, også gunstige helsesider. 
Redaksjonen
05 Mai 2015 - 15:10

Rødvin i moderate doser har lenge hatt posisjonen som «hjertemedisin». Det er det naturlig høye innholdet av polyfenoler (antioksidanter) som har gitt rødvin denne statusen.

Kaffesyre er det nye

Men også alkohol i seg selv (selvsagt i små mengder) har en gunstig effekt på hjertekarene og reduserer risikoen for hjertesykdom og slag.

Siden hvitvin både inneholder alkohol og polyfenoler, har en rekke forskere, blant annet ved det medisinske universitetet i Torino, begynt å interessere seg for hvor sunn hvitvin egentlig er. Det melder Decanter.com.

Det er spesielt ett av polyfenolene de har konsentrert seg om, nemlig kaffesyren, som ikke har noe med kaffein å gjøre (selv om den finnes i ørsmå mengder i kaffe), men derimot er en organisk stoff som finnes i alle planter. Og som er en veldig kraftig antioksidant.

I denne sammenhengen er det særlig samarbeidet mellom kaffesyren og nitrogenmonoksid, et biprodukt av at aminosyrer brytes ned, som er interessant. Kaffesyren «beskytter» nitrogenmonoksidet mot oksidering og får kroppen til å produsere mer.

Men ikke kaffesyre alene

Siden nitrogenmonoksid øker blodgjennomstrømmingen i årene og blodtilførselen til muskulaturen, er det gunstig for kroppen, både for dem som ønsker å bygge en sterkere og mer utholdende kropp og for dem som ønsker å beholde den sterk lenge. Mange som trener tar derfor kosttilskudd som inneholder arginin som produserer nitrogenmonoksid.

Men man må imidlertid ikke drikke verken rød eller hvit vin for å få i seg den gunstige kaffesyren. Arganolje har veldig mye kaffesyre, det har også tyttebær, salvie, timian og peppermynte. Og arginin får du gjennom kostholdet, i proteinrike matvarer som spinat, alle typer frø, kikerter, bokhvete og selvsagt sjømat, kjøtt og meieriprodukter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her