Ukens kake

Hveteboller med solbær og rømme

Det blir andre boller med solbær og rømme

Det blir andre boller med solbær og rømme

Den gode solbærsmaken kommer ekstra godt til rette i denne bolleoppskriften som er en hyllest til og et minne om kokken som ble Norges beste baker.
03 November 2022 - 10:00

I mars i år var det snipp snapp snute og slutt for den eventyrlige bakeren Morten Schakenda, bedre kjent som "bakeren i Lom" etter mer enn 10 års kamp mot kreften. Men bakerieventyret lever videre og forsyner forbipasserende med verdens beste boller og brød.

Ikke minst lever de mange knallgode oppskriftene hans videre, i de prisbelønte bakebøkene, og i vår kokebok. Ukens utvalgte er en klar favoritt, og en genial måte å kombinere de fantastiske solbærene med den beste rømmen. 

Det er få ingredienser som konsentrerer smaken av sol like effektivt som nettopp solbær. I tidligere tider ble disse neste svarte smaksbombene for det mest brukt til medisinske formål, og det med god grunn. Bærene er stappfulle av både antioksidanter og c-vitaminer.

Har du solbær i fryseren, kan du hente dem opp med en gang. For nå skal det bakes. Har du ikke solbær, finnes de også i butikken i fryst tilstand. Alternativt kan du bruke solbærsyltetøy.

Har du ikke det heller? Fortvil ikke, denne gjærbaksten smaker fortreffelig også med bringebær, halve druer eller plommer i båter.

Hveteboller med solbær og rømme

Hveteboller med solbær og rømme

Fremgangsmåte

  1. Ha alle ingredienser unntatt smør, rømme og solbær i en eltebolle, og elt i ca. 15 minutter eller til deigen er smidig og slipper kantene.
  2. Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egnet bolle til heving.
  3. Dekk med plastfolie, sett den lunt, og la den heve til dobbel størrelse.
  4. Del deigen i 20 boller på ca. 120 g. Sett dem på melet underlag, dekk med plast, og la dem heve i ca. 30 minutter.
  5. Kjevle hver bolle til ca. 15 cm i diameter.
  6. Legg dem på stekebrett med bakepapir, dekk med plastfolie, og la dem heve til dobbel størrelse.
  7. Pensle bollene med sammenvispet egg, legg 1 ss rømme eller crème fraîche på midten, og legg på 2 ss solbær.
  8. Strø på 1 ts sukker på toppen av bærene.
  9. Stek bollene ved 180-200 grader i 10-15 minutter.

Tips:
Bærene kan gjerne være fryste. Det smaker også godt med bringebær, halve druer eller plommer i båter. Ikke bare ser det fint ut, det smaker helt fantastisk også.

Oppskriften er hentet fra boken Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom av John Rørdam blel Beste norske kokebok 2009.

Sendt inn av Morten Schakenda

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her