Godbiter i pollisten
Det er nå du skal kjøpe vin til årets påskelam

Det er nå du skal kjøpe vin til årets påskelam

Col d’Orcia i siste årgang ut er knallgod, både i brunello- og rossoutgave. Begge er å finne i mange polutsalg.
Aase E. Jacobsen
19 Mars 2016 - 14:19

 

 

Forrige årgang av Col d’Orcia Brunello - 2010 – regnes som perfekt og en av de beste på lang tid. Det skal litt til for å måle seg med noe slikt.

Les mer om forrige utgave av denne vinen

Men 2011-utgaven av samme vin er sublim. Den har faktisk enda mer av alt det 2010 hadde, men hele tiden i perfekt balanse. Det betyr silkemyk, men også stor og konsentrert munnfølelse, lekker sødme, fine faste tanniner og godt krydderpreg. En vin som er skapt for gode retter med lam eller vilt. Og for påskens gode måltider.

Lover godt for toppvinene

Dette er altså ingen lettvekter, ei heller hva alkohol angår, men de 14,5 prosentene er svært godt pakket inn av frukten og friskheten.

Om du ikke nyter denne vinen i år, som for øvrig er å få i 59 polutsalg, holder den i mange påsker framover. Det blir spennende å smake Col d’Orcias toppviner fra 2011 når de lanseres noen år fram i tid, for dette er imponerende saker.

Lavt utbytte 

2011 var et veldig varmt år, med tidligere innhøstning enn normalt, men takket være kjølige netter, oppnådde druene tilstrekkelig med syre til å gi et så balansert resultat. Hos Col d'Orcia var utbyttet nesten like lavt som året før, rundt 42 hl/ha. 

Hvis du vil spare brunello-opplevelsen til senere, er produsentens «enkleste» vin, Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2013 en virkelig lekkerbisken. Og et godt løft fra forrige årgang. 2013 var en svært vellykket årgang i Montalcino med tilnærmet perfekte forhold.

Det gir seg uttrykk i denne vinen som er tvers gjennom lekker med klassisk Montalcino-parfyme og nydelig frukt. Det er ingen grunn til å spare på denne vinen – selv om den nok holder i mange år – for den er helt uimotståelig god. Dessuten er den i hyllene til sju polutsalg nå i dagene før påske.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak en lekker blåbærterte
Ukens kake

Bak en lekker blåbærterte

Blåbær blir ikke vakrere enn når de serveres som i denne blåbærterten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her