Det bulgarske kjøkken

Bulgarias restaurantverden er fortsatt i stor omstilling. Utbredelsen av private enheter er ikke på langt nær fullført. Dessuten er tilgangen på ferske råvarer stadig ett problem.

Andre artikler om bulgarsk vin:
Kort om landets spennende historie
og et besøk hos Vini SLiven
Vinis Yambol med Domaine Boyar
Suhindol - Bulgarias Bordeaux
Bulgarsk hvitvin - mye godt
Kart over Bulgaria og vinområdene
Stor test av bulgarsk vin
Bulgarsk kjøkken og matoppskrifter
Bulgarsk eik
 
Menyene på de ulike serveringsstedene ligner til forveksling på hverandre. Det er neppe mangel på kreativitet som er årsaken. Heller en kombinasjon av råvarebegrensning og kapitalmangel. I de mest turistifiserte områdene er det en fordel at ikke köttbullar og kjøttkaker har overtatt plassen til mer lokale spesialiteter. Derfor må alle turister gjennom et antall runder med smakebiter fra det bulgarske kjøkken.
Og mye av det smaker svært så godt. Tomater, agurker, paprika, løk og den bulgarske saueosten av fetatype danner utgangspunktet for Shopska salat. Enkelt og velsmakende. Litt spesielt er det likevel at denne salaten følges av rakiya som er bulgarsk for brandy. Denne tradisjonen er svært gammel og praktiseres over hele landet. Tidligere laget dessuten alle familier sin egen rakiya. Det eneste som varierer fra region til region er hvilke druer brandyen er laget av. Fruktig og bløte er de beste, som Pomories laget av muskat eller Suhindols laget av gamza. Til yoghurtsuppen Tarator slipper du imidlertid rakiya. Denne kalde suppen minner om grekerens tzatziki, laget som den er av yoghurt, agurkterninger, hvitløk, hakkede valnøtter, solsikkeolje og fennikelfrø. Til fire porsjoner trenger du 500 gram yoghurt og to agurker. Ellers spises det enorme mengder hvitkål i Bulgaria, særlig som kålsalat. En rett som trenger mye omsorg for å bli velsmakende og som den ikke alltid er. Mer vellykket er alle parikarettene, som Burek, fylt paprika. Fyllet kan være fåreost eller en blanding av ris, krydder og malt kjøtt.
Det største problemet er å få tak i fersk fisk. Sikrest tilgang er det på det som enkelt og greit kalles hvit fisk, en hvittinglignende fisk som finnes i store mengder i Svartehavet. Nesten all fisk paneres og fritystekes. I panerrøren brukes ofte urter som mynte, hvilket gir ekstra god smak.
På kjøttsiden er svin dominerende. Gryteretten Kavarma lages på følgende måte: Fres 600 gram svinekjøtt og 300 gram kalvelever i en halv kopp olje. Tilsett 4-5 løk og noen purrer i skiver og kok opp. Hell over i en ildfast form sammen med sjampinjong i skiver, paprika og tomater i terninger, en kopp hvitvin og litt kokende vann. Legg på lokk. Stekes i middels varm ovn. Strø finhakket persille over ved servering. Tilsvarende fremgangsmåte er det for Gjuveche som ofte lages av bare grønnsaker. Tomat, paprika og timian er sentrale ingredienser. Samt et stekt egg og ost på toppen. Også denne retten stekes under lokk i ovn. Kavarma kan dessuten lages tørr. Mariner kjøttet med løk i skiver, spisskummin, salvie og salt, og la stå i kjøleskap noen timer. Stek enten som grillspyd eller i panne. Drypp litt sitron over før servering.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen