Godbiter i pollisten
Det er ikke bare navnene på disse vinene som er rocka, bare vent til du får smake dem

Det er ikke bare navnene på disse vinene som er rocka, bare vent til du får smake dem

Når en produsent kaller seg Hobo Wine Co/Folk Machine er det lett å tenke at dette er folkevin i lavprissegmentet, men det er altså helt feil.
Aase E. Jacobsen
11 Juli 2018 - 14:45

Strengt tatt kan en folkelig vin være ok, og til og med god, men den vekker sjelden virkelig begeistring. Det gjør derimot den solide porteføljen fra Hobo Wine Co/Folk Machine fra California.

Det er også sjelden at viner har så lange navn som Folk Machine Batten Down the Hatches, the Storm is Coming Vecino Vineyard Pinot Noir 2016, men så skiller den seg da også positivt ut ved å være en skikkelig rocka pinot noir, litt grumsete å se på, men du verden så myk og deilig i smaken med god og kjøttfull frukt, god fasthet og syrefrisk ettersmak. Her finner både veganere og kjøttetere en felles venn i glasset.

Den har lånt navnet fra et kjent maritimt uttrykk, som blir noe sånn som «skalk lukene, det blåser opp til storm» på norsk. Bakgrunnen for bruken er ikke kommunisert på produsentens nettsider, men bak Folk Machine står Kenny Likitprakong – heller ikke det et helt mainstream amerikansk etternavn.

Kenny Likitprakong.

Like fullt er det den erkeamerikanske betydningen av hobo slik den formidles av Woody Guthrie (samt Bob Dylan og mange andre) som er inspirasjonen til navnet og filosofien, ifølge ham selv. Han eier altså verken vinmarker eller vinkjeller, men loffer rundt i store deler av California på jakt etter druemateriale. Det var i alle fall slik det startet i 2002.

Til denne vinen har han brukt druer fra en vinmark ved navn Vecino som ligger i Potter Valley i Mendocino, i det nordlige California. Den noe ukjente AVA-en Potter Valley kjennetegnes av kjølige vekstforhold og er derfor veldig gunstig for pinot noir. Druene til denne vinen kommer fra økologiske og biodynamisk dyrkete druer hvor 70 prosent av klasene gjæres med stilkene og ved hjelp av druenes egne gjærsopper.

Vecino i Potter Valley gir pinot noir-druer til vinen med det lange navnet.

Denne vinen kommer som alt annet godt i verden i svært små kvanta. Det finnes et hederlig unntak i form av Folk Machine Central Coast Pinot Noir 2016 som ikke er mindre kul, med veldig god intensitet og dybde. Litt røffere enn den andre, litt mer «hobo» kanskje, men en virkelig super vin til grillmaten.

Bak betegnelsen Central Coast skjuler det seg druer fra Arroyo Seco og Chalone i Monterey, områder som ligger litt lenger sør langs kysten, men på grunn av nærheten til Stillehavet er kjent for henholdsvis ekstra kjølige vekstforhold og kalkholdig jordsmonn. Det er noe pinot noir kan like.

Pinot noir fra Monterey. Foto: stevezmak

Kenny har i dag flere merker som hver for seg uttrykker ulike måter å jobbe på, men Folk Machine startet som et rent pinot noir-prosjekt. Det er nå utvidet med flere druer. En vin med enda større sommerfavorittpotensial er Folk Machine Parts & Labor 2016 som er en herlig blanding dominert av carignan og syrah, og dermed litt i stilen skapt av gruppen av produsenter kalt Rhône Rangers som tok helt av ved staerten av 1990-tallet, men med en saftighet og leskende syrlig karakter som er mer av det sjeldne slaget fra så vel California som Rhône. Druemiksen til tross holder den moderate 12,7 prosent alkohol.

På samme måte som Central Coast-pinot-en, får denne vinen druer fra flere underområder. Carignandruene kommer fra 100 år gamle økologisk dyrkete vinstokker i Redwood Valley som er nabo til Potter Valley, men litt varmere siden det ligger litt lavere i terrenget.

Syrahdruene kommer fra en biodynamisk drevet parsell i Potter Valley og grenachen fra Arroyo Seco som toppes med barbera fra Redwood. Som med det meste Kenny driver med skifter oppskriftene fra årgang til årgang. Sikkert et mareritt for dem som skal oppdatere produktark og vinbeskrivelser og sånne som meg som prøver å finne et mønster i informasjonen.

Folk Machine Valdiguie 2016 er en annen vin som fortjener omtale siden den er laget av en drue som er forholdsvis sjelden, selv om den nå finnes i form av flere viner i salg sågar her i NorgeMen Folk Machines er best blant de jeg har smakt. 

Fransk av opprinnelse som den er, går den en uviss framtid i møte i så vel Frankrike som California hvor den ble plantet under forbudstiden på grunn av at den ga så høye avlinger. Det er normalt ikke et godt tegn, men under kjølige vekstforhold og hard beskjæring, gir den en saftig vin med moderat alkohol. I Folk Machine-tolkning med druer fra Redwood i Mendocino, er den parfymert, fyldig og fruktig med god tørrhet. Super til det som ikke kommer fra grillen.

Her er hele porteføljen til denne produsenten

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her