Kransekake med fromasj

Kransekake med fromasj

Fremgangsmåte

  1. Kransekake:
    Skåld halvparten av mandlene slik: Kok opp en kjele med vann. Tilsett mandlene (250 g) og slå av varmen. La dem ligge i 2-3 minutter. Hell dem over i en sil og skyll dem under kaldt vann.
  2. Ta en neve mandler om gangen og gni dem i et håndkle. Smutt dem ut av skallet. La mandlene tørke noen timer eller over natten.
  3. Mal skåldede og uskåldede mandler på mandelkvern, eventuelt i matprosessor. Bland inn melis og elt inn stivpiskede eggehviter til en seig, fast deig. Dekk bollen med plast og la den stå kjølig i minst et par timer.
  4. Pensle kransekakeformene og dryss med semule eller fint strøbrød.
  5. Varm stekeovnen til 200 grader. Ta en deigklump om gangen og trill ut ringfingertykke lengder som tilpasses formene. Skjær endene skrått over og klem dem mot hverandre.
  6. Stek ringene midt i ovnen i ca. 10 minutter, til de er pent gylne. Avkjøl dem i formene før de legges i en tett boks. La boksen stå i dypfryseren i minst ett døgn, da blir kransekaken seig og god.
  7. Montering av kurven:
    Tin kransekakeringene i minst en halv time. Lag melisglasur ved å piske 1 eggehvite med ca. 3 dl melis (spar plommen til fromasjen). Fyll den i sprøytepose med tynn åpning.
  8. Bruk 8 av de største kransekakeringene - fest dem oppå hverandre med melisglasur, begynn med den minste og avslutt med den største. Skjær resten av ringene i pene biter og dypp endene i smeltet sjokolade.
  9. Sitronfromasj:
    Legg én gelatinplate om gangen ned i kaldt vann. La dem bløtes i ca. 5 minutter.
  10. Legg én gelatinplate om gangen ned i kaldt vann. La dem bløtes i ca. 5 minutter.
  11. Skrubb og skyll sitronene godt i varmt/lunkent vann. Finriv skallet og press saften. Ha begge deler i en bolle.
  12. Kryst gelatinen og smelt den i 3 ss kokvarmt vann. Rør den i sitronblandingen.
  13. Pisk fløten til myk, ikke hard krem. Pisk sukker, eggeplommer og hele egg til stiv eggedosis. Vend inn kremen.
  14. Tilsett sitron/gelatin i en tynn stråle litt etter litt, mens du vender godt hele tiden. Vend i fromasjen av og til mens den tykner. La den stå litt før den helles i kaken.

 Pynt fat eller fromasj etter ønske.

Flere deilige kaker til 17. mai finner du her

Mange flere kakeoppskrifter finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her