Guide
                                                                            Oppskrifter på festkaker
                Foto: (Matprat/Sara Johannessen)
                                                Kransekake hører med - her med en vri
     09 Mai 2025 - 09:00
                - 1. Nyttige tips før 17. mai
 - 2. Kvæfjordkake også kalt Verdens beste
 - 3. Kransekake hører med - her med en vri
 - 4. Pavlova er blitt den nye favoritten
 - 5. Så enkelt lager du en 17. mai-bløtkake
 - 6. Dette er barnas favoritt
 - 7. Kringle eller krans er populært
 - 8. Hva med en av disse alternativene til bløtkake
 
Kransekake med fromasj
                Fremgangsmåte
- Kransekake:
Skåld halvparten av mandlene slik: Kok opp en kjele med vann. Tilsett mandlene (250 g) og slå av varmen. La dem ligge i 2-3 minutter. Hell dem over i en sil og skyll dem under kaldt vann. - Ta en neve mandler om gangen og gni dem i et håndkle. Smutt dem ut av skallet. La mandlene tørke noen timer eller over natten.
 - Mal skåldede og uskåldede mandler på mandelkvern, eventuelt i matprosessor. Bland inn melis og elt inn stivpiskede eggehviter til en seig, fast deig. Dekk bollen med plast og la den stå kjølig i minst et par timer.
 - Pensle kransekakeformene og dryss med semule eller fint strøbrød.
 - Varm stekeovnen til 200 grader. Ta en deigklump om gangen og trill ut ringfingertykke lengder som tilpasses formene. Skjær endene skrått over og klem dem mot hverandre.
 - Stek ringene midt i ovnen i ca. 10 minutter, til de er pent gylne. Avkjøl dem i formene før de legges i en tett boks. La boksen stå i dypfryseren i minst ett døgn, da blir kransekaken seig og god.
 - Montering av kurven:
Tin kransekakeringene i minst en halv time. Lag melisglasur ved å piske 1 eggehvite med ca. 3 dl melis (spar plommen til fromasjen). Fyll den i sprøytepose med tynn åpning. - Bruk 8 av de største kransekakeringene - fest dem oppå hverandre med melisglasur, begynn med den minste og avslutt med den største. Skjær resten av ringene i pene biter og dypp endene i smeltet sjokolade.
 - Sitronfromasj:
Legg én gelatinplate om gangen ned i kaldt vann. La dem bløtes i ca. 5 minutter. - Legg én gelatinplate om gangen ned i kaldt vann. La dem bløtes i ca. 5 minutter.
 - Skrubb og skyll sitronene godt i varmt/lunkent vann. Finriv skallet og press saften. Ha begge deler i en bolle.
 - Kryst gelatinen og smelt den i 3 ss kokvarmt vann. Rør den i sitronblandingen.
 - Pisk fløten til myk, ikke hard krem. Pisk sukker, eggeplommer og hele egg til stiv eggedosis. Vend inn kremen.
 - Tilsett sitron/gelatin i en tynn stråle litt etter litt, mens du vender godt hele tiden. Vend i fromasjen av og til mens den tykner. La den stå litt før den helles i kaken.
 
Pynt fat eller fromasj etter ønske.
Flere deilige kaker til 17. mai finner du her
Mange flere kakeoppskrifter finner du her
Drikke som passer til denne oppskriften
- 
                    Frankrike
                                Volum: 0.75 l Pris: 319.90 kr Basisutvalget90 POENG - 
                    
                    89 POENG
 - 
                    
                    86 POENG
 
- 1. Nyttige tips før 17. mai
 - 2. Kvæfjordkake også kalt Verdens beste
 - 3. Kransekake hører med - her med en vri
 - 4. Pavlova er blitt den nye favoritten
 - 5. Så enkelt lager du en 17. mai-bløtkake
 - 6. Dette er barnas favoritt
 - 7. Kringle eller krans er populært
 - 8. Hva med en av disse alternativene til bløtkake
 
Forsiden akkurat nå