Godbiter i pollisten
Det er på tide å utvide din pinot noir-horisont

Det er på tide å utvide din pinot noir-horisont

Mens vi venter på januarnyhetenes mange pinot noir-nyheter fra Burgund, er tiden riktig for en sving innom pinot noir fra andre ikke like etterpurte kilder.
Aase E. Jacobsen
09 Januar 2019 - 13:45

Ikke for det, Alsace-pinot noir har seilet opp som seriøse alternativer til de fra Burgund de siste årene.

Les mer om de økende prisene i Burgund

Både som en konsekvens av klimaendringene gjør området til en ideell arena for denne krevende druen, men også fordi produsentene legger vekt på å produsere stadig bedre vin. Men av dem sverger til biodynamisk dyrking, deriblant Jean-Paul Schmitt.

Og deres Jean-Paul Schmitt Rittersberg Pinot Noir Grande Réserve 2015 er i en Alsace-klasse for seg. Ikke på grunn av prisen alene, men først og fremst fordi den har en nydelig, nesten Morey-aktig pinotfrukt (les kjøttfull, fyldig, fløyelsmyk, nesten plommeaktig) som er riktig så fascinerende.

Se alle pinot noir-ene fra Alsace på polet

Den er svært rik, også når det kommer til alkohol, men så er dette en vin som trives sammen med rike retter som vilt med saus, eller også kraftige vegetarretter, gjerne basert på kongeøsterssopp.

Om den har en for høy prislapp, er «lillesøster» Jean-Paul Schmitt Rittersberg Pinot Noir Réserve Personnelle 2016 et veldig godt sted å starte om du ikke er særlig kjent med pinot noir fra Alsace fra før av. Litt mindre av alt, men den kjøttfulle kirsebærfrukten i alle modningsgrader har den til felles med toppvinen. Det gjelder også velvilligheten som drikkefølge. Klar ung kald rød. God og intens med godt preg av kirsebær, god dybde, åpen karakter. Begge pinot noir-ene har et godt lagringspotensial, så de fortjener en plass i en vinkjeller hvor det er plass for alternativer.

Jean Paul Schmitt i Rittersberg med en av sine trofaste hjelpere.
Innhøstningsteamet i Rittersberg.

Bak disse pinot noir-ene står Jean-Paul Schmitt som holder til i Scherwiller i den nordligste delen av Alsace. Her har de 8 hektar i vinmarken Rittersberg som til tross for at den ikke er en av de 51 grand cru-ene, gir veldig høy kvalitet for både grønne og blå druer. En av faktorene er at den er sør-sørøstvendt og jordsmonnet er granittholdig.

 

Rittersberg med Ortenburg i bakgrunnen.

Det sørger for at solpåvirkningen ikke blir altfor uttalt, samtidig som at avlingen holdes nede gjennom det skrinne og steinete jordsmonnet hvor plantene må sende røttene dypt ned på jakt etter næring. For de to pinot noir-ene ligger det på rundt 30 hl/ha. Det bidrar til konsentrert smak og godt lagringspotensial.

Jean Paul Schmitt dyrker først og fremst grønne druer i Rittersberg-vinmarken.
Google-panorama fra Ortenburg-festningen over Rittersberg. Den ble oppført i 1260.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest midt i uka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her